Vill vi närma oss ämnet ”barns sexualitet” så bör man inledningsvis definiera ordet sexualitet. Vad betyder ordet egentligen?

Stockholms mottagning för sexuell hälsa definierar betydelsen enligt följande: ”Sexualiteten är en viktig del i människors liv. Ordet innefattar allt från sexuell läggning, identitet, erotik, lust och reproduktion.”

Freud, psykoanalysens skapare, var en av de första som mer seriöst studerade sexualiteten hos barn. Enligt honom handlar barns sexualitet om en del i utvecklingen av individen, från fosterstadiet till den sexuella mognaden som vuxen.

Precis som Freud, hävdar RFSU att barn har en sexualitet men att den ser annorlunda ut än vuxnas.

Med erotik, lust och reproduktion som definitionen av sexualitet slår många av oss bakut när barns utveckling inför könsmognad benämns som sexualitet och det är inte konstigt.

När man suddar ut gränserna mellan barns utveckling inför könsmognad och sexualitet så blir problematiken med sexuella övergrepp ytterst svår att definiera

Ett material från RFSU i ämnet barns sexualitet som gavs ut 2007 men förnyades 2015 har på sista tiden fått mycket uppmärksamhet. Enligt uppgift på RFSUs hemsida togs boken  fram för att man saknade litteratur för förskolepersonal att ha som utgångspunkt för samtal om kroppen, nakenhet och sexualitet med barn.

Starka känslor vaknar till liv när människor läser RFSUs bok om barnen på förskolan Gunghästen som tittar på underliv i spegel och tar av sig kläderna för att lyssna på könsorgan med stetoskop.

”Några barn pillar på sina snoppar och snippor när de vilar. De tycker att det känns mysigt. När vilan är slut går Mohammed ut ur rummet för att ta sig en kopp kaffe”

Utdrag från boken snippor och snoppar

Hela boken finns att läsa här: snippor-och-snoppar (6)_230429_075451

Materialet går för övrigt hand i hand med WHO’s riktlinjer för sexualundervisning till barn. Enligt matris ska barn 0-4 år informeras om onani:

En del frågor uppstår:

Är det barnen som vill och behöver lära sig mer om early childhood masturbation?

Är det barnen som vill och behöver dra av sig byxorna på förskolan och titta inuti snippan med en spegel?

Eller är det vuxna som vill att barnen ska vilja det?

Vi undervisar om samtycke och ”Stopp min kropp” men suddar samtidigt ut gränserna när vi uppmuntrar barnen att röra vid varandras privata delar.

Man luckrar upp gränsen för vad våra minsta ska diskutera genom samtal med fyraåringar om onani och eliminerar samtidigt möjligheterna för våra minsta att lära sig att skilja en adekvat konversation från ett ofredande.

Ser man tillbaka på historien så har resultatet av vuxna som vill främja barnens sexualitet inte gynnat dem.

Tvärtom så har ämnet ofta blivit till en honungsfälla för människor som vill påverka barn att ta en del i vuxnas sexualitet.

Fem procent av Sveriges befolkning har sexuella tankar om barn. Därmed finns all orsak att inte vara naiva utan tvärtom  närma sig ämnet med den försiktighet som situationen kräver och betrakta barnens utveckling mot en könsmognad snarare som pre-sexualitet än sexualitet.

Länkad artikel om vad som händer när fel personer engagerar sig i barn:

https://dumpen.se/2023/05/01/25094/

 

Dumpen har sökt RFSU för en kommentar rörande materialet på hemsidan. RFSU ville inte besvara frågor i telefon och hänvisade till email. Svar på våra frågor kommer att publiceras i den mån RFSU svarar.

Matris för läroplan:

WHO-Curriculum-Matrix-for-CSE-in-Europe_230430_111221

Läroplan:

WHOStandards-for-Sexuality-Ed-in-Europe (2)_230430_111352

Informationsmaterial om barns sexualitet RFSU:

barns-sexualitet—en-vagledning (2)_230430_111903

 

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

Swish 123 250 22 84

 

 

 

 

 

9 thoughts on “Förväxlar man utveckling inför könsmognad med sexualitet?

 1. Blir mörkrädd. Personer som jobbar med barn borde högljutt protesterat mot detta. Varje tänkande normal människa borde förstå hur fel detta är. Gnuggar mig i ögonen och har svårt att ta in att detta är på riktigt. Lämna barnen ifred!!! Och lägg ner Rfsu! Hur har något sådant här kunnat implementeras? Skulle vara intressant att veta vem inom Rfsu och Who som drivit detta.

  1. Man kan då föreställa sig scenariot:

   ”Lilla Abdul kommer hem till mamma och pappa efter förskolan och berättar att förskolelärare Mats har tagit fram en spegel för att Adul ska undersöka sina nedre delar tillsammans med Mats och de andra barnen. Abdul berättade vidare att Mats uppmuntrade alla barn att ta av sig underkläder och ta på sig självanoch varandra. Sedan har Mats tagit fram stetoskop så att ett barnen kan lyssna och känna på varandras könsorgan. Abdul somnade sedan på fröken Mats arm under täcket. ”

   ”Abduls föräldrar blir helt förskräckta och anser att deras son blivit utsatt för en form av sexuellt övergrepp på förskolan där en vuxen även uppmanat honom att ta av sig kläderna och därefter uppmanat andra barn att ta på Abduls privata delar.

   Men ingenting går att anmäla då fröken Mats gjort precis det som både RFSU och staten anser att han ska göra tillsammans med barnen på sin arbetstid. Det ingår i läroplanen att lära de minsta att onanera. Så dessa aktiviteter fortskrider och avanceras på förskolan där barnen med hjälp och tillsammans med de engagerade fröknarna allt oftare leker sexuella lekar tillsammans. ”

   Plötsligt finns inga sexuella övergrepp på förskolor i Sverige för Vips så var det istället en norm och en riktlinje att fröknarna ska ägna sig åt sexuella upptäckar-lekar ihop med barnen.

   Fantastiskt Sverige!

   Som överlevare så kan jag berätta att jag började gråta när jag såg materialet. Att detta fick släppas igenom alla filter och nå förskolor visar hur illa det är ställt.

   Boken känns som rent pedofilmaterial. Låt barnen vara barn, de upptäcker sig själva om/när de själva vill.
   Lägg istället krutet på att lära dem kroppsgränser så att ingen (från tex RFSU) kan komma att utsätta dem för övergrepp.

   Vill ett barn pilla på sig själv vid middagsbordet så vägleder man barnet genom att berätta att ”det där är privat så det kan du göra på rummet när du är själv” , självklart utan att skambelägga. Problemet är att det finns så många förövare som bara väntar på att få tillfälle att utnyttja sådana situationer. Precis som RFSU nu gjort.

 2. ”Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa. Maria tycker att det känns jätteskönt i kroppen när hon blir undersökt och hon blir alldeles röd och varm om kinderna.” Alltså va fan? Det är förskolebarn broschyren ska handla om.

 3. Man blir ju gråtfärdig när man läser detta. Jag blev chockad, över att detta materialet är godkänt, att använda i förskolan. Så Mohammed ska ligga med i vilan, med massa små barn som ligger och onanerar. Så onanerar gör man publikt bland andra människor? Vad f-n är det för sjuka människor som jobbar på RFSU? 😡

 4. Att introducera barn för så mycket info om kroppen i tidig ålder ökar risken för att barnets intresse stiger mer till följd av andras ord än av egen utveckling/dragning. Det vill säga att barnet tror sig vara längre kommen än vad de egentligen är. Så att dragningen till att utforska finns där för att det framstår som att det är så det ska vara. Och vart vänder man sig om inte internet, där det finns så mycket som barn inte borde mötas av.

  Barn bör inte få ta del av sådant för att vuxna tror att det är bra. Finns så mycket som visar på motsatsen. En 4åring ska inte uppmuntras till att i någon grad alls sexualisera sin kropp genom att känna på snippan eller snoppen till följd av att en vuxen pratar om det. Det kommer ju sitta kvar genom resten av barndomen, och även om det sägs vara för att barnet ska lära känna sig själv, sina gränser och vad som känns bra. Så innebär det snarare att barnet kommer fortsätta försöka utveckla detdär, och rätt som det är sitter en elva-åring och skriver med en äldre man gällande sina funderingar om sex som växt till sig i några år.

 5. Här gäller det att alla föräldrar reagerar och säger ifrån !!!!! I USA har dom kommit ännu längre med att förbereda barnen för pedofiler 🙁 detta är inget svenskt fenomen. det är nationellt styrt.

 6. Fyfan!!! Blir rädd, vad i helvete är detta???? Jag vågar inte lämna mina barn på förskolan. Usch säger jag bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X