Oscar är nitton år. Vi sitter på Gothia Towers och har precis kört ett par varv runt Göteborg. Kanske för att jag körde fel, men mest troligt för att vi hade mycket att diskutera redan i bilen.

Efter att ha läst en mängd dokument och även pratat med Oscars förövare, så känns det som en lättnad att till slut få träffa en av huvudpersonerna i en lång och tragisk berättelse om sexuella övergrepp och nattsvart svek.

VÅLD OCH PROBLEM I SKOLAN 

Våldet fanns på plats i hemmet, redan innan Oscar föddes. Redan tidigt såg han faderns våldsamma sida.. När Oscar fyller ett flyttar fadern ut och börjar om med en annan familj. Våldet flyttar ut med fadern, och in i hans nya familj. När Oscar blir sex år slutar han att åka hem till sin pappa.

Redan vid skolstarten har Oscar svårt att sitta still i skolbänken. Svårt att koncentrera sig och fokusera på vad läraren säger.
Själv känner han att att det kryper i kroppen. Av omvärlden uppfattas han som bråkig och stökig. Ett par terminer senare diagnosticerades han med ADHD.

Den lille killen som en gång satt i skolbänken med myror i kroppen har Oscar lämnat bakom sig. Idag är han en ung man som gått en lång väg, för att ta sig dit där han är idag. Hans mående är fortfarande inte bra och mycket arbete återstår. Men missbruk och tjugofyra självmordsförsök har han lagt bakom sig.
Nu är han på väg mot framtiden.
Han är bestämd att han ska klara sig.

Redan på lågstadiet gjorde läkarna vad de kunde för att hitta en korrekt diagnos som kunde förklara Oscars svårigheter.
Men hans oro gick inte att medicinera bort.

För Oscars del hittade han sitt inre lugn i kontakt med djur. Precis som många kantstötta själar så hittade han frid i sällskap av fyrbenta varelser med päls.

OSCAR HITTAR HEM 

Alltså var det inte speciellt konstigt att han trivdes när han åkte ut med sin specialklass till Bjärsjöås vildmarksområde. Där fanns djur av alla de slag.
Han minns att de skulle gå den gula slingan.
Den dagen träffade han J-O för första gången.
Då var J-O ansvarig för gården.

På gården fanns djur, och det lugn som Oscar behövde. Även J-O verkade ha sett allt som han ville ha, i en spenslig tolvåring med stora mörka ögon och sorgsen blick.

Med lång erfarenhet som rektor och speciallärare på Hjällboskolan och stor erfarenhet av små struliga killar så var det ingen match för J-O att övertyga Oscar och hans mamma om att Oscar behövde komma ut och vistas på gården under helgerna. 

De båda fann alltså varandra, men på helt olika sätt. För Oscars del, fick han den fadersfigur han aldrig haft. För J-Os del kan det nog snarare varit så att kärleken flyttade in när Oscar kom till gården. 

BADBYXOR

Ett par månader innan Oscars trettonde födelsedag ska han och J-O åka till en vattenpark. Oscar har inga badbyxor så de åker till ett sportvaruhus för att köpa ett par. Men Oscar får inte prova dem i butiken. Istället åker de hem till J-O. Oscar provar badbyxorna med kalsonger under. J-O blir missnöjd och kräver att Oscar ska byta om naken inför J-O. Till slut hjälper han Oscar att klä på badbyxorna för att sedan inspektera så de sitter bra.

Oscar kan specificera var och när badbyxorna köptes, vilket även bekräftas av polisens spårning av transaktion från J-Os bankkonto.

 

Datum för inköp är 20170629, vid tillfället är Oscar tolv år.

Samtidigt som J-O får Oscar att känna sig obekväm, så har J-O lyckats skapa en rollkaraktär som Oscar aldrig haft i sitt liv. En fadersgestalt.
Oscar fick en tillvaro med djur och och framtidsdrömmar om att bli lantbrukare.
Någonting som aldrig tidigare funnits i hans liv.

I början är J-O försiktig.
Men målmedvetenheten i sättet på vilket han närmar sig Oscar finns tveklöst där. Över tid låter Oscars mamma sig övertalas till att sonens framtid vilar i       J-Os händer. I Oktober 2018 blir Oscar SoL-placerad hemma hos J-O. Socialtjänsten har inga invändningar mot att en då 76-årig ensamstående man tar hand om en stökig trettonåring på heltid. 

RESAN TILL ASKERSUND 

I September 2017 är det tid för J-O och Oscar att åka till Askersund för att hämta gutefår. Oscar har nyligen fyllt tretton och önskar sig får med lockiga horn.

De åker iväg i J-Os röda Caddy.
Oscar berätttar att J-O längs vägen håller handen på växelspaken, men lägger den sedan i Oscars skrev och manar honom att dra ner sina byxor.
Oscar fryser till is och vågar inte göra annat än som  J-O säger. I förhör berättar Oscar att han hade fruktansvärt ont mellan benen efter en timme av J-Os behandling. Värst ont gör nog ändå Oscars själ, då Oscar snabbt blir varse att det som han hoppades var framtiden bara var ännu ett svek från vuxenvärlden.

Hotellbokningen i Askersund bekräftas i polisens utredning. 

ÖVERGREPP OCH PRESENTER

Oscar har precis fyllt fjorton när han helt och hållet är i händerna på sin förövare. Övergreppen varvas med resor, dyra presenter, gutefår och en bordercollie.

J-O har en lägenhet i Göteborg och tillgång till gården som han arrenderar av Göteborgs stad. Oscar och J-O sover i samma sovrum, oavsett om de är i lägenheten i stan eller på gården. Oscar berättar att han får sprit av J-O, och att övergreppen eskalerar till penetrerande. 

I förundersökningen ser man bilder av kondomer  spridda i skålar och lådor i både lägenhet och hus. Redan tidigt fick Oscar lära sig hur man sätter på sig kondom.

J-O hade obligatorisk kondomkurs för killarna som han ansvarade för. Utan kläder och under överinsyn av J-O skulle killarna trä på kondom.
I något fall berättar killarna att J-O även hjälpt till. 

Gemensamt för alla kontakter runtomkring Oscar är att J-O talar nedsättande om Oscar med dem. Skola, socialtjänst och mamman får kontinuerlig information om hur svår Oscar är. I socialtjänstens anteckningar finns noterat en viss misstänksamhet gentemot J-O, då han kräver att kontakter som handlar om Oscar ska gå genom honom, trots att han vid upprepade tillfällen informerats om att han inte är vårdnadshavare. 

FLICKVÄN

När allting var som mörkast för Oscars del, kom en flicka in i bilden. Hon blev Oscars flickvän och hennes familj ställde sig bakom honom. Oscar blev allt mer avvisande gentemot J-O.
I situationen beter J-O sig som en besviken äkta make och han beskriver tydligt för Oscar hur han känner inför det som han betraktar som ett svek.

Allting når sin kulmen runt juletid när Oscar fått tusen kronor i julklapp av J-O. Oscar ber J-O om skjuts ner till ett köpcentrum. De kör ner men när J-O får klart för sig att Oscar valt att lägga pengarna på en ring till flickvännen blir J-O rödflammig i hela ansiktet och får svårt att dölja sin ilska.
Oscar berättar att han mot slutet av tiden hos J-O väljer Oscar att bryta upp med flickvännen för att skydda henne. Efter envisa utfrågningar om vad Oscar gör med flickvännen är Oscar rädd att J-O kan komma att bestraffa honom genom att även utsätta flickvännen för saker.

Oscar blir allt mer avvisande och J-O svarar med en tydlighet om att han inte längre vill ha Oscar på gården. Istället väljer han ut en ny favorit.

SAM BLIR NY FAVORIT 

Denna gången är det femtonårige Sam som blir favoriten. J-O är kontaktfamilj till Sam och Sam tycker att det känns bra att han kan arbeta på gården och tjäna lite pengar. Han sover över på helgerna och tids nog börjar även han få sprit. I en video ser man Sam, tydligt berusad. J-O varnar honom för att spela in, för ”tänk om mamma ser”

När Sam är redlöst berusad sitter J-O sitter på hans sängkant.

 

I en annan video ligger J-O i sängen, tätt intill Sam och håller om honom. För J-O är Sam lite svårare att knäcka, än vad Oscar hade varit. Sam var mer på sin vakt. För att få honom att må dåligt så kunde J-O berätta att Oscar hade varit mysigare och snällare mot honom.

Längre fram, i polisförhör kommer Sam att berätta om den oro han känt för Oscar. Han berättar att han misstänkte att J-O är pedofil och att han förstod att Oscar var värst utsatt av dem alla.

Alla berättar att de fått lära sig att trä på kondomer, mött honom i duschen och det hände att man vaknade med andra kalsonger på morgonen än de man haft när man gick och la sig på kvällen.
Men Oscar hade gått igenom mer och grövre saker. Sam visste att Oscar inte vågade säga någonting. Speciellt när det inte fanns bevis.

SAM TRÄFFAR EN FLICKVÄN 

Precis som som Oscar träffade Sam en flickvän.
J-O verkade besviken och pratade även öppet med Sam om svek. Sam är kvar på gården men märker att J-O sedan han skaffade flickvän distanserat sig och börjar bli riktigt elak. J-O beskyller honom för saker, och precis som han hade gjort med Oscar så talade han nu nedsättande om honom.

Samtidigt kommer en ny pojke till gården. Även denna pojken ett barn med svårigheter som socialtjänsten behöver hjälp med. J-O kommer att dömas för brott, även mot honom.

SVT

I en SVT artikel från den 28/2-2022 beskrivs J-Os verksamhet som ett vinnande koncept.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gard-i-vattlefjall-hjalper-elever-klara-av-skolan

Artikeln ligger fortfarande kvar, och båda pojkarna tycker att det känns obehagligt att lovorden om honom ligger kvar, trots att han nu är dömd för sexualbrott mot barn.
Endast videoklippet är bortplockat från SVTs artikel.

FILMEN SPELAS IN

Sam är kvar på gården, trots att det känns obehagligt. När han ska lägga sig en kväll snurrar distanserat i huvudet och han känner sig illamående. Han undrar om han ännu en gång kommer att vakna med andra kalsonger än de som han har på sig. Han sätter upp mobiltelefonen i hyllan innan han lägger sig och startar videoinspelning.

Under filmens första femton minuter händer ingenting. Man ser ett vitt täcke och ett huvud på kudden. Sam, som ligger i sängen sover. Efter en kvart kommer en man med vit t-shirt och svarta kalsonger in i rummet.
Han kryper ner i Sams säng och lägger sig bredvid utan täcke. Efter en stund stoppar han in handen innanför kalsongen och man ser handen röra sig.

Sedan rycker han till, drar upp handen ur kalsongen och drar till sig en flik av Sams täcke.

Man ser hans arm försvinna in under Sams täcke och armen rör sig under täcket som en diagonal linje mot Sams nedre regioner.
Det rör sig en stund under täcket

Plötsligt rycker Sam till och sätter sig upp. Då tar J-O armen runt Sams axlar och för honom ner mot sitt bröst. Han håller om honom där en stund.

Hela filmsekvensen är 38 minuter lång. 

TELEFONSAMTAL MED J-O

När man diskuterar videoinspelningen med J-O så hävdar han att han enbart kliat sig i skrevet. Och när man frågar om den där armen som försvinner in under täcket och över höften så säger J-O att han velat väcka Sam. Han hänvisar till socialförvaltningen som kräver att J-O skulle ha reflekterande samtal med Sam.

Varför han skulle ha samtal, liggandes i sängen med ett sovande barn framgår inte av J-Os berättelse. När man frågar J-O om det inte kan uppfattas som rädsla från ett barn när barnet ställer mobilkamera på inspelning innan sänggående så svarar han inte på frågan. Istället pratar han om Sam i nedsättande ordalag.

POLISANMÄLAN

Sam visste att ingen kommer att tro på honom utan bevis. Men nu har han en film som visar vad som händer hos J-O på nätterna. Sam skickar videon till sin flickvän som reagerar kraftigt. Och när Sam tar mod till sig att berätta för vuxna polisanmäls ärendet.

2022-04-25 är datum för anmälan. 

Sam kontaktar Oscar. Han säger att han har någonting att berätta. De träffas och Sam visar filmen. Oscar blir rädd, men känner att han har en möjlighet att polisanmäla utan att bli misstänkliggjord.

Oscar berättar i polisförhör. Om övergrepp på fyrhjuling, i bilen, i duschen och hemma. Polisen hittar även en nakenbild på Oscar i J-Os telefon. Bilden finns upptagen som bevis stämningsansökan.

RÄTTEGÅNG

J-O åtalas för en lång rad sexualbrott, men döms endast till skyddstillsyn för ett flertal sexuella ofredanden.

Dömda åtalspunkter
Frikända åtalspunkter


Sedan domen får J-O inte längre ta emot fler barn från kommunen.

Oscar förebrår sig själv för att han inte klarade att berätta i rättssalen. Han klarade att berätta i polisförhör men när det kom till tingssalen så brast modet och han tystnade. J-O hade sin egen show i rätten och skrattade så mycket åt pojkarna att domaren bad honom att lugna sig.

Domaren i målet uttalar sig i Sveriges radio om varför han inte kunde dömas på fler åtalspunkter:

https://sverigesradio.se/artikel/tidigare-rektor-doms-for-sexbrott-mot-tre-pojkar

J-O är inte längre kvar på Bjärsjöås vildmarksområde. Istället arrenderar han Bjärsjöbacka av Göteborgs stad. Bjärsjöbacka i Vättlefjäll naturreservat är ett populärt resemål för barnfamiljer. Dit kan åka för att träffa J-Os djur. Hunden och gutefåren som J-O sa att Oscar fick bor på den gård som J-O arrenderar idag.

Oscar kämpar med skola och konsekvenserna av sitt trauma. Han har försökt ta sitt liv 24 gånger. Han har svårigheter med manlig personal när han kommer till psykiatrin och har bältats efter panikattacker. 

Sam mår något bättre och går i skolan.
När han växer upp siktar han på att bli polis.

 

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

28 thoughts on “Pojkarna som lyckades sätta stopp för ett familjehem

 1. Älskade pojk!
  Jag besökte gården med min familj och träffade Oscar och J-O. Vi hade en fin stund och det märktes att djur var livet för O. Denne pojk fångade en del av mtt hjärta där och då och sen dess har jag följt O på IG och inte kunnat släppa honom riktigt. Jag fick en känsla av att du behövde mig. Jag är innerligt ledsen att jag inte litade på min instikt och kunde hjälpa dig Oscar.❤️

  1. Sitter precis och skriver med Oscar. Han ville tacka dig så mycket för din fina kommentar.
   Du kan nog få en mer personlig hälsning om du skickar SMS till mig/ Sara

   0760075779

   1. Jag följer Dumpens arbete och blir så oerhört illa berörd. Jag har själv inte blivit utsatt och för mig är det så oerhört världsfrånvänt att man kan ge sig på barn. Blev rörd av Oscar och Sams story ovan. Finns det något jag kan göra?

    Jag swishar 1000 kr till ovanstående nr så får du gärna skicka det vidare, så gör jag i alla fall någonting.

    Du får säga att det finns vänliga män där ute som bryr sig, tänker på dem och önskar att de aldrig stöter på några förövare igen. Det är så oerhört sorgligt att ingen skuddat dem från dessa as.

    1. Du skriver så bra ..EXAKT så känner jag också ..att INGEN kan skydda våra barn från dessa djävulska as.

   2. Uch, vidriga gumslem! Stackars barn. Vuxna faniljegestalter ska vara den stora tryggheten i livet. Hoppas killarna kan gå vidare och att Oscar förhoppningsvis kan finna trygghet

  2. Malin,
   Jag hoppas att du har tillräckligt stor styrka att ta kontakt med Oscar.

   1. Ja, vi har lite kontakt dels genom Sara samt följer varandras IGkonton sedan några år och skriver med varandra där.🙏🥰 Hade dock inte förstått vad som pågått innan jag såg J-Os bild på dumpen

 2. Men stackars stackars Oscar. Vilket jävla as den här gubbjäveln är.

  Helt ärligt jag undrar om dessa gubbar själva blivit utsatta och sen kör samma, att ta in att det är fel vore för ångestframkallande för dom. Är övergreppen en slags ångesthantering?
  Finns det nån forskning på hur många som själva utsatts?

  Eller är det bara störda, ruttna män utan samvete?

  1. Lägg av med det där med att de själva blivit utsatta.
   I ett program som jag hoppas fortfarande finns på Dumpens hemsida där Sara och Patrik intervjuar en terapeut som arbetatör på WONSA i Göteborg förklarar sistnämnda att det är omöjligt att det skulle kunna vara så, utan att om det förekommer är det mycket ovanligt, eller alla fall ovanligt.

 3. Fullkomligt vidrig läsning som är så svår att ta sig igenom, jag läste domen när den släpptes (eller iallafall det jag klarade av) och jag blev bokstavligen illamående. Vilket manipulerande hemskt svin, och ett totalt totalt svek mot killarna som redan hade det tufft i livet.
  Otroligt starkt gjort av grabbarna att ta detta till polisen även om resultatet inte blev vad det borde vara.

 4. På vilket sätt får dessa pojkar hjälp idag?
  På vilket sätt har Socialförvaltningen gjort för att dessa pojkar ska få upprättelse?
  Vad för rättvisa har dessa pojkar fått efter det fruktansvärda de har varit med?
  Det båda pojkarna har varit med om kan ge bestående men som påverkar deras framtid.
  Oscar är ett bevis på att livet kan ta stor skada efter sådana oerhörda brott de blev utsatta för och hur kan de få den hjälp, emotionell samt ekonomisk för att kunna läka och få ett humant liv?
  Jag anser att här ska staten gå in.
  Likaså ska varenda politiker känna att deras prioritet är att skydda våra barn.

  Massor med styrkekramar till er Oscar o Sam samt alla som fallit offer för bland det VÄRSTA brott som finns oavsett vad vårt sketna rättsystem lagför.

  1. De skrev att de plötsligt var ”unga män”, alltså att de ska klara sig själva. Tyvärr är inte alla barn lika mycket värda. För inte fan är en 19 åring en fullvuxen man.

 5. ❤️❤️❤️ till O och S. Herregud! Tack för erat mod. Jag hoppas innerligt att ni får det stöd och hjälp som ni behöver.

 6. Jäklar vad arg och hatisk man blir. Jag önskar att pojkarna hade placerats hos mig. Jag hade tagit hand om dom som mina egna barn. Jag hoppas innerligt att det kommer gå bra för dom. Vad det gäller pedofilen kan jag inte skriva här vad jag tycker och känner om honom.

 7. 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
  Fy fy fy att göra på detta viset. Stackars killar som fått utstå detta. All kärlek och energi till er grabbar. Vi står bakom er ♥️

 8. Detta är så vidrigt att det inte finns ord för det!

  Många varma kramar till Sam och Oscar ❤️

 9. Shit…varit anställd av samma chef som J-O på 90-talet…han arbetade redan då med unga killar på ett skoldaghem. Hur många har han utsatt?!

 10. Modigt att berätta av dem båda.
  Och tänk om man kanske skulle ha övervakningskameror hos familjehem, där staten ändå betalar offrens förövare, borde ha det som praxis .
  ”En som känner mer är en som utsatts på ”säkra boenden”

 11. Älskade pojkar, tufft gjort av er 👍👍vilket hemskt upplevelse ni har genom😭 önskar er båda all kärlek och lycka 💙💙 den hemska mannen ska ruttna i fängelset, hoppas jag och håller tummarna att han får lång straff.

 12. Jag måste bara dela med mig av min reaktion när jag läste om det senaste gripandet av de själviska och onda människorna. Trots att jag vanligtvis har en stark mage och sällan påverkas fysiskt av äckliga ting, så fick detta verkligen min mage att vända sig. Det är så skönt att se när rättvisa skipas och de som gör ont mot andra äntligen åker fast.

  Hoppas att fler av dessa personer får sitt rättmätiga straff och att vi kan fortsätta att kämpa för en bättre värld utan sådana onda handlingar.

  Tack för att ni delade detta med oss, det är viktigt att uppmärksamma och fördöma sådana handlingar.

 13. Vidrig man. Man blir så arg! Att utnyttja barn som redan har det tufft!

  Vill ändå säga till grabbarna att sträcka på sig! Ni har samlat bevis och mannen får inte ta emot fler barn! Inte illa!!

 14. Usch vilken äckelgubbe!!!!
  Varför sätter man inte ner foten i rättegången mot förövaren.. skyddstillsyn är ju skrattretande och ett kränkande mot pojkarna!!!
  Skickar styrkekramar till Oskar och Sam… ❤️

 15. Sam, jäklar vad du är modig!

  Oscar, bra att du också berättade!

  Det är inte och har aldrig varit erat fel! Glöm inte det. Det han gjort mot er är inte okej, på något sätt.

  Snälla håll fast vid att det finns ett ljus även efter det mörkaste mörkret. På riktigt!

  Jag vill ge er trygghet, hopp och kärlek!
  Men det kan jag inte, så jag skickar det här igenom.

  Camilla

 16. Haha har undrat om det förut å det tåls att repetera. Är det bara jag som trott pedofili inte var så gigantiskt och utbrett som det uppenbarligen är i Sverige?! OMG!! Helt sjuka skärmdumpar och berättelser. Och alla Dumpens gäddfångster. Vad i helvete är detta. Hur kan ni hitta nya peddon varje jävla vecka. När tar skiten slut. Otroligt äckligt detta. Och journalister å politiker jobbar emot er. Kaaaaaaaaaaanon.

 17. Oscar, jag hoppas verkligen att du blir polis och arbetar inom brott mot utsatta barn. Bort med alla äckel från våra gator.

 18. Men hur kan Göteborg stad hyra ut en gård, som är beläget i ett naturreservat och som är ett populärt besöksmål för barnfamiljer, till en dömd sexbrottsling. Och att barnfamiljer, ovetandes om ägarens böjelser, besöker gården och djuren. Det är riktigt sjukt.
  Till Oscar och Sam, så otroligt starkt ni orkade anmäla. Hoppas ni tar er igenom era trauman. Vår lagstiftning brister vid skydd mot barnen. Skyddstillsyn, det är vämjeligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X