Sponsorer

Återigen är det förövarna som hamnar i rampljuset.
Media skriver om antal, siffror på hur många av dem som avslöjats av Dumpen när de bestämt träff för att våldta ett barn och av olika skäl, en tid efter, valt att ta sina liv. 

Det är inte helt ovanligt att förövare tar ett beslut att avsluta sina liv när det avslöjas att de begått övergrepp på barn. Hur avslöjandet sker, spelar mindre roll. Om det är inom familjen, går till rättegång eller en konfrontation av Dumpen. Det höjer suicidrisken för personer som redan ligger i riskzonen, att deras hemlighet exponeras. Men för att övergrepp på barn skall upphöra, är avslöjanden avgörande. För att barnen ska få en chans till liv, är avslöjanden avgörande. 

Vi kan alla enas om att det alltid är tragiskt när en person inte orkar eller vill leva längre. Det är dessvärre också tragiskt när medierna gör sitt bästa för att tjäna pengar på att skriva om det bakom betalväggar. Då bryr man sig plötsligt inte om anhöriga och deras trauman. Då jagas det klick på att svartmåla avslöjandena. 

Jag vill nu att vi vänder strålkastarljuset mot offren för sexuella övergrepp istället för det eviga förövarperspektivet, som jag själv nu också gled in på. 

Forskning från WONSA visar att under det första året efter att vården registrerat att flickor berättat om sexuella övergrepp, löper de 26 gånger högre risk att söka vård på grund av ett självmordsförsök än deras jämnåriga utan liknande rapporterade trauma 

26 gånger oftare… på ett år. Sug lite på den. Utöver detta så har barn som utsatts för sexuella övergrepp upp till fem gånger så stor risk att utveckla ett injektionsmissbruk, vilket i sig innebär ren livsfara. Vem vet hur många övergreppsoffer som överdoserat. 

Lägg till detta att vart fjärde barn, mer än var tredje flicka idag utsätts för olika former av sexuella övergrepp. Det innebär att av de 100 051 barn som föddes 2023 så kommer omkring 25 013 eller fler av dessa, nu nyfödda och oskyldiga bebisar, att falla offer för någon typ av sexuella övergrepp. Vi har idag ca 2 120 000 barn i Sverige. Det innebär okmring 530 000 barn som idag är, eller kommer att bli offer för sexuella övergrepp.  

 

Det är väldigt, väldigt många barn.
Och betydligt fler vuxna (över 18 år) som är överlevare av sexuella övergrepp. 

Ett av dessa barn var Jenny, vars förövare avslöjades på Dumpen. Hon var bara nio år när hon först utsattes för en våldtäkt. När hon nyss fyllt 17 år avslutades hennes liv, inlåst på SIS. Cirka ett halvår efter avtjänat fängelsestraff avslöjades en av hennes förövare på Dumpen. Detta efter att ha stämt träff, inte en utan två gånger, med vad han trodde var ett barn för att begå ytterligare övergrepp. Han valde att avsluta sitt liv ganska precis ett år efter Jenny, hans offer. 

Jennys mamma delade sin gripande historia på Föreningen Dumpens årsmöte. Hon talade om saknaden efter sin dotter och om ett system som fortfarande sviker övergreppsoffer och deras familjer. Vi måste ändra perspektivet, förändra våra lagar och ge offren det stöd och den rättvisa de förtjänar. För offrens lidande är livslångt och förövarnas handlingar slutar alltför ofta i ett tragiskt och för tidigt avslut av offrens liv. Därför behöver förövarna avslöjas. 

Ändå räknar medierna förövarnas suicid. Var är offren? Var pratas det om barn som Jenny? 

På Dumpen. Här pratar vi om barnen. 

Vill du att förövare skall kunna lagföras innan ett riktigt barn fallit offer? Stöd Dumpens namninsamling för en lagändring HÄR.

3 thoughts on “Är förövarens liv, mer värt än barnets?

 1. Jag är en man på 34 år som haft ångest, depression och självmordstankar sedan jag var 16 år, samt ett självmordsbesök i bagaget. Normalt sett har jag stor sympati för människor som mår så dåligt att de inte orkar leva längre, men även jag tycker inte att det bör vara ett skäl för dumpen att låta bli att hänga ut män som söker barn i sexuellt syfte, inte minst då offer för sexuella övergrepp riskerar att hamna i samma situation som jag i vuxen ålder.

  Hur dåligt man än mår har man som vuxen ett ansvar för sina handlingar.

 2. Ja, man blir förbryllad över tidningarnas fokus på vuxna individer. Barnen har inte gjort något för att bli utsatta för sexuella övergrepp. Vuxna människor däremot har ansvar för sina handlingar fullt ut och ingen annan har någon skuld till att de tar livet av sig efter att de har tänkt begå avskyvärda handlingar mot försvarslösa barn.
  ETC borde stå på de svagas sida som den vänstertidning den är, bara hoppas på att det här blir dödsstöten och den går i graven.

 3. Förövarna har ett val, de kan välja att agera utifrån sitt snedvridna sexuella tändningsmönster – eller välja att låta bli, kanske söka vård om den pedofila driften är ohejdbar. Det här är val som barnet aldrig får utan tvingas in i ett liv bestående av trauma och kaos. Att det finns avslöjade förövare som väljer att ta sina liv tyder på att denne trots allt är medveten att man begått ett brott samhället i gemen ser som ett av de mest avskyvärda, samt en insikt i att konsekvenserna för den egna personen blir oöverskådliga, även om lagstiftaren som vanligt är två steg efter.

  En smula eftertänksamhet – innan man agerade på sin impuls och våldtog ett barn – borde kanske ha varit på sin plats. Då kanske TVÅ liv hade kunnat räddats, förövaren OCH barnet.

  Vad beträffar vissa mediers val av fokus, tja kanske säljer det lösnummer, samtidigt säger det en hel del om var man står i denna tragiska fråga. (pengar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *