Sponsorer

Utan att ha begått brott har hon suttit inlåst länge än de flesta sexualförbrytare. Med uppväxten kantad av trauma, som förvärrats i statens ”vård” är hon arg. Inte lite svenskt, sådär lagom arg med näven knuten i fickan. Tvärtom så är hon rasande på Sveriges sätt att hantera de barn som skadats redan från tidig barndom och fortsätter skadas när de i själva verket ska skyddas.
Här kan ni läsa hennes debattartikel:

SIS, statens institutionsstyrelse, en statlig myndighet, låsta ungdomshem. SIS är som en egen värld, ett slutet samhälle som allmänheten har liten till ingen insyn i.
SIS skapades för att vårda de mest utsatta barnen vi har i vårat samhälle, istället skapades hem där vuxna människor kan begå grova övergrepp på barn och komma undan med det, övergreppen pågår än idag.

Den 5 februari 2024 meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall att regeringen vill lägga ner SIS, de statliga ungdomshemmen, och inrätta en utredning för att reformera den statliga barn- och ungdomsvården. Trots att april har anlänt har utredningen ännu inte påbörjats.

Men vad som däremot hänt, är att Malin Östling blivit utvald som expert i utredningen. Valet gjordes av ingen mindre än SIS generaldirektör Elisabeth Åbjörnsson Hollmark.
Elisabeth uttryckte följande om valet av Malin: ”Den här utredningen är avgörande för framtidens barn- och ungdomsvård, och därför är jag mycket nöjd med att vi nu nominerar Malin Östling som vår expert. Malin kan tillföra den gedigna kunskap, erfarenhet och kompetens som utredningen behöver.”

https://www.stat-inst.se/press/pressmeddelanden-nyheter/2024/sis-nominerar-ungdomsvardsdirektor-till-expert-i-regeringens-utredning/

Men vem är då Malin Östling?
Jo, hon var verksamhetsdirektör för SIS ungdomshem Björkbacken och hade det yttersta ansvaret för hemmet från 2019 fram till dess nedläggning för flickor i december 2020.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/har-fornekar-direktoren-missforhallanden-sex-dagar-efter-larm-om-overvald

I Uppdrag gransknings reportage om Björkbacken, ”de som kallades monster”, som kom ut i januari 2021, avslöjas flera år av missförhållanden där personalen har utsatt flickorna som är 15 år och yngre för kränkningar och övergrepp.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ug-referens-de-som-kallades-monster

Personal som använder strypgrepp på flickorna, en flicka vars arm bryts av personal, en annan som får ett jack i huvudet efter att ha blivit slagen mot väggen, en annan som våldtas av samma personal som slagit henne på tinningen så hon fått uppsöka vård – vittnesmålen från Björkbacken är oändliga. Våldet och de grova övergreppen från personalen mot flickorna har Malin Östling varit medveten om, men hon har valt att inte agera.

Trots larm från anhöriga, socialtjänst, personal och flickorna själva har dessa övergrepp tillåtits att fortsätta. Uppdrag granskning söker Malin Östling under flera veckors tid, men får till svar från SIS att hon inte avser att svara på några frågor, utan de hänvisas istället till generaldirektören, trots att det är Östling som är den enda som kan besvara dem. Det inkluderar ett inspelat telefonsamtal där hon förnekar dessa missförhållanden, trots att hon bara sex dagar tidigare fått larm om våld på hemmet. Till slut lyckas de kontakta henne, men hon vägrar att medverka i en intervju. Trots detta svarar hon ändå på några frågor, där hon förnekar att hon uttalat sig på det sätt som man kan höra i det inspelade samtalet.

Sabina Björk och Stina Gustavsson, båda tidigare verksamhetsutvecklare på SIS, medverkade i granskningen och vittnade om missförhållanden. Efter att ha larmat valde de båda att säga upp sig i protest mot hur barnen blev behandlade.
I granskningen får man höra Stina berätta att det bara är en tidsfråga innan någon av barnen dör.

I över tre årtionden har barn i statens vård slagits, våldtagits, fått sina tänder utslagna, och nu på sistone även skjutits med elpistol av polis. Jag pratar inte om gäng kriminella stora killar, jag pratar om unga små flickor. De som löper störst risk för att utsättas för våld är just flickorna. Har du även en kognitiv funktionsnedsättning och är 8-12 år är risken ännu större att utsättas för våld.

Sverige har upprepade gånger blivit kritiserad av FN:s barnrättskommitté för vårt sätt att låsa in våra barn, isoleringen som används inne på SIS stämmer in på FN:s definition av tortyr. Isoleringen/avskiljningen innebär att du låses in i ett rum utan något annat än en plast madrass. Det kan hända att du får dina kläder avslitna av manlig personal innan du slängs in ensam cellen.
En tioårig flicka kastade saker och hällde schampo på golvet, då hamnade hon i isoleringscellen.
För att kunna jobba på SIS krävs gymnasiekompetens.
Inget mer.

Självskadebeteende, självmordsförsök, prostitution, missbruk och våld/övergrepp i hemmet är några av de faktorer som kan leda till att barn placeras på SIS. Det är viktigt att förstå att SIS inte bara riktar sig mot kriminella farliga tjejer, trots den bild som målas upp utav SIS, att vi är svåra och våldsamma. Endast 14% av de flickor som placeras på SIS är kriminella, medan de återstående 86% inte är det.

Dessa barn är redan i hög riskzon för att utsättas för övergrepp i samhället.
På SIS har de mycket begränsad kontakt med omvärlden och deras trovärdighet ifrågasätts ofta, vilket gör dem till perfekta byten för förövare. En granskning gjord av två barnrättsorganisationer av de sexuella övergreppen på SIS-hemmen, som släpptes förra året, avslöjade att mellan 2019 och 2022 rapporterades i genomsnitt fem fall per månad om sexuella övergrepp. Den visade också att minst en personal hade fått en fällande dom för våldtäkt mot barn per år. Nästan samtliga övergrepp involverade manlig personal som utsatte tvångsomhändertagna flickor.

”Måste jag dö för att någon ska bry sig om mig?” skrev trettonåriga Jasmine i sin dagbok medan hon tillbringade sina nio sista månader i sitt liv inlåst på Rebecka-hemmet, avskild från andra ungdomar och instängd på VIE.
Trots att hon aldrig begått något brott.
Jasmine är ett av barn som inte klarade SIS med livet i behåll.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kAQlX/jasmine-13-behovde-vard–lastes-in-och-tog-sitt-liv

Sanningen är att regeringen inte brydde sig om Jasmine varken när hon levde eller nu när hon är död.

Att generaldirektör Elisabeth Åbjörnsson Hollström väljer Malin Östling som expert är en hån mot alla oss som har varit offer för statens våld. Utredningen initierades på grund av vanvård som Malin Östling och många med henne uppenbarligen blundat för, och således varit en del av.

Malin Östling, visar tydligt sin olämplighet i Uppdrag gransknings avsnitt om Björkbacken.
Dels sett till att våldet och vanvården fortsatt under lång tid.
Dels sett till att Malin brast i ansvarstagande, när hennes arbete till slut blev ifrågasatt.

Genom att Malin nu tillsatts som expert i SIS utredningen, blir den utredningen en direkt fara för omhändertagna barn. För vad blir resultatet av en utredning när någon som tidigare varit en del av våldet och vanvården tillsätts som utredande expert?

Organisationen Sistjejer som arbetar för omhändertagna barns säkerhet, har inte tillfrågats huruvida de vill ta del i utredningen, trots att organisationen består av tjejer som överlevt våldet, och således är de verkliga experterna.

Jag hade ett hopp om den nya regeringen och den nya socialtjänstministern Camilla. Det hoppet finns inte kvar längre, endast en ilska över hur man kan vara så empatilös och se på när barn utsätts för våld.

Vila i frid Jasmine, Jenny, Kalle, Josefin, Isabelle och alla andra som inte överlevt statens ”vård”

https://youtu.be/iB9jycFHBew?si=VQDOhA0B2Ytjs09G

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

4 thoughts on “Debattartikel från en av de som skulle skyddas

 1. Ännu en rutten institution med lika högavlönad som vidrig GD/VD. Malin Östling borde inte ges ett förtroendeuppdrag utan skulle istället avskedas.

  Björkbacken ser dessutom mardrömslikt ut i klippen från SVT 👇🏼👇🏾

  https://www.svtplay.se/video/8zV5XLB/uppdrag-granskning/de-som-kallades-monster?id=8zV5XLB&position=382

  För övrigt vet vi ju att pdf-er dras till arbetsplatser där det finns unga. Det går att säkerställa att övergrepp inte kan upprepas.

 2. Finner fan inte ord
  Hoppas att kvällspressen ser detta ni vet dom som alltid kritisera Dumpen.
  Men då vinklar dom det säkert till personliga påhopp och annat jävla dravel dom brukar köra med
  Kram till dig som skrev detta starka inlägg

 3. man blir så upprörd . medans det daltas med kriminella, sexualförbrytare mördare o annat så vägrar man hjälpa dessa barn och ungdomar . sverige är helt upp o ner på alla sätt

 4. Det är märkligt att Malin Östling får vara expert. Men hon är nog inte den enda experten utan bara en av många. Man brukar aldrig förlita sig på endast en expert i statliga utredningar. Så det blir nog bra ändå. Föreningen SIS-tjejer har knappast kompetens för att utföra en utredning, men de kommer självklart att få tycka till när den är ute på remiss-rundan, då kan de få göra sin röst hörd angående resultatet från utredningen så får vi se vad de kan bidra med till utredningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *