Bild på Admin Katta som håller i en virkad älg

Det kom in en kommentar på hemsidan som satte igång tankeverksamheten.
Hemsidan är Dumpens och jag som skriver detta är Admin Katta som modererar kommentarerna där. Dessutom hör jag till Bevakargruppen, vilket är en lite större grupp volontärer som envist och troget varje vecka sitter och beställer hem alla åtal och domar som handlar om barn som blir utsatta sexuellt. Inte nog med att vi beställer hem handlingarna, vi läser igenom eländet också innan vi skickar allt till vår sammanställare. Varannan vecka kommer det en rapport med alla åtal till tingsrätter och hovrätter som jag publicerar på hemsidan, och månadsvis publiceras en sammanfattning av alla domarna.

Det här med att vara bevakare är inget jätteroligt eller speciellt glamoröst uppdrag. Däremot känns det viktigt att hjälpa till med att sammanställa hur det ser ut i Sverige, hur många som åtalas och döms för att de förgripit sig på våra yngsta, de som vi alla egentligen borde hjälpas åt för att beskydda. Jag blir förbannad, ledsen, arg och vissa gånger vill jag badda ögonen med balsam när jag läst något särdeles eländigt åtal. Som det mål som har pågått i Uddevalla sedan slutet av förra året, där två vuxna män födda 1992 och 1998 är åtalade för en massa saker, bland annat för sexuella övergrepp och våldtäkter på flera tjejer i 13-14-årsåldern. I åtalet står det väldigt tydligt och målande beskrivet vad åtalspunkterna handlar om, och jag har haft kväljningar och fått ta paus i läsningen flera gånger. Man kan riktigt känna flickornas ångest och rädsla och efter ett tag blir det outhärdligt att läsa. Men ändå fortsätter man, både att samla in åtal och domar och att läsa dem.

Kommentaren som kom in var författad av en av våra flitigare kommentarsinskickare och handlade om den rykande färska Kalixgäddan som publicerades på Dumpen fredag 25 januari. Detta är ju ingen av våra uppfiskade gäddor utan en artikel som handlar om att en pedoraptor har fått sin dom. I kommentaren kom frågan: “Varför valde ni ut att publicera just den här av alla de andra domarna? /…/ Alla brott mot barn är förskräckliga. Så ni kan väl publicera även de övriga domarna från er rättsbevakning med namn och bild och inte vissa utvalda.”

Svaret på den frågan är: jag vet inte varför just det fallet blev omskrivet. Kanske hade bevakaren eller sammanställaren som läst åtal och dom varit lika äcklad som jag beskrev tidigare att jag var. Kanske var det så att någon annan av våra volontärer kände någon inblandad, eller kanske handlade det om något annat. Vi behöver få göra så ibland, lyfta en pedoraptor som blivit dömd och få känna att “Yes! Där försvann en gäddofil in bakom lås och bom och fler barn slipper bli utsatta för den äckelpäckeln!”

För oavsett vad anledningen till att just denna dom blev omskriven är, så vet jag att jag talar för hela Dumpengänget nu: vi skulle allihop verkligen på riktigt ha önskat att den här och alla andra gäddofiler hade hamnat i polisens fälla, hos deras fiktiva barn istället för att som nu, ha förstört livet för en stor mängd riktiga barn. Lagen tillåter inte polisen att jobba förebyggande med fiktiva barn än, men det är det mål vi jobbar stenhårt mot, och därför biter vi ihop och fortsätter. 

Och svar på den sista funderingen, att vi skulle skriva om alla hundratals domar som kommer: det går inte. Vi varken orkar eller hinner. Ett exempel på hur det ser ut: i september månad förra året kom det 83 domar från tingsrätter och 26 domar från hovrätter. 109 domar på en månad, det blir lite mer än tre domar per dag. Om man sedan börjar fundera över mörkertalet, dvs hur många förövare som inte blir upptäckta, åtalade och dömda så blir det snudd på outhärdligt.

Vi kämpar på och bidrar med det vi kan allihop för att nå vårt mål: en lagändring. Tack för ordet och ha en fin dag därute!

Admin/K@tta

14 thoughts on “Tankar från en Dumpenvolontär

 1. Ja fy fasiken, man får hoppas på det bästa att förändringen går snabbt. Bygg fler fängelser och utöka poliskåren och se till att de fiktiva barnen räknas. Dags att tänka om och tänka större. Det lär behövas för det är en akut situation vi befinner oss i och det lär bli värre om inget görs!

 2. jag kan inte ens föreställa mig hur tungt det är , jag läser en handfull domar o mår illa i hela själen av det . stackars barn som behövt o gå igenom sakerna . tack för jobbet ni gör allihop !

 3. Tack Katta för ditt frivilliga engagemang, ni är guld som ställer upp på detta vis, tacksam för varje sak ni gör och förstår att ni inte kan mäkta med att göra mer än ni redan gör, stor eloge till er allihop, ni är hjältar! 💗🌟 🙏

 4. Min beundran för alla er ”doldisar’ på Dumpen är gränslös. Tack för vad ni gör! 🌷❤️

 5. Håller med alla föregående skrivare, tack för allt ni gör. Hoppas det finns plats för lite uppmuntran i form av gemenskap och samvaro i gruppen, det behöver ni.

 6. Läsa igenom dessa domar! Tappar man inte tron på människan efter ett tag?

  /
  Styrkekramar!

 7. Tack för svar. Kan ni inte publicera en lista då, med namn personnummer plus pdf-fil angående dom för alla? Ett målnummer är så anonymt. Det förtjänar inte pedofilerna. Då behöver ni inte ägna tid åt att sammanställa med beskrivningar. Beskrivningen finns i domarna. Så sparar ni på balsam.

  1. Om det vore tillåtet skulle vi gärna kunna tänka oss att göra en sådan lista. Det vi gör tror vi ändå ger mer effekt än bara en lista med namn, rubrik och länk till domen. I våra sammanställningar är det enkelt att läsa vad alla olika gäddofiler döms för, vad de har gjort och vilket staff de fick, man behöver inte ladda hem en massa material (om man inte vill läsa hela materialet förstås, men då kan man ju begära ut handlingarna från respektive tings- eller hovrätt) och man blir framför allt överraskad och tar till sig hur många åtalen och domarna är. Vårt mål är ju att politikerna i regering och riksdag ska inse vilket enormt samhällsproblem vi har här och gärna göra något åt det ASAP, och vi hoppas att någon av dem hittar hit, läser våra sammanställningar och reagerar på det.

 8. Tack från djupet av mitt hjärta för allt ni gör- ni är så otroligt viktiga! Ibland slår det mig; ” Hur fan orkar dom”? Läsa om diverse fruktansvärda övergrepp,låtsas vara ett barn o chatta med dessa vider till ” män”… Och Nilsson o Sjöberg som vid nästan varje konfrontation lyckas hålla sig lugna- det är helt otroligt att det inte gått över styr en enda gång! 👍Må vi få till en lagändring å det snaraste,det MÅSTE bli olagligt att sexchatta med även fiktiva Barn🤬🤬Och det bör ge rejäla straff redan första gången- inget jädra daltande! Jag känner ett sånt förakt för dessa sopor som är villiga att förstöra livet för ett barn för sin egen tillfredsställelse🤬😭😭

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X