Sponsorer

Runkbåsen i svenska sexshoppar har monterats ner. Papperskorgarna med intorkade papper är sedan länge tömda. Ebba Bush har tagit över fäbodjäntans falukorv och gjort om den till en nationalsymbol för inflationen. I Tyskland däremot pratas det om att rusta upp båsen. Dock i helt ny tappning. Debatten rörande ”onanirum” på tyska förskolor rasar. 

Ursprungligen härstammar debatten från  sexologer som förespråkar avgränsade områden dit pedagogerna kan skicka barn som vill ”gnida sig” utan att skuldbelägga dem. Längs vägen har debatten dragit iväg i en del falska och överdrivna påståenden¹. Men grundfrågan kvarstår. Är det riskfritt  att främja barns sexualitet genom särskilt avgränsade utrymmen på förskolan?

En av förespråkarna heter Tina Reigel. Tina är social/sexualpedagog och sysslar främst med barns sexualitet. Hon har workshops för vuxna i ämnet barns sexualitet och erbjuder kurser, utbildningar och råd för lärare och vårdgivare samt föräldrar.

Tina Reigel

Med sitt Instagramkonto @littlefellow vill Tina förmedla ett positivt förhållningssätt till sexualitet för såväl föräldrar som barn.
Tina är bosatt i Zürich och driver även webbsidan littlefellow.ch

I en intervju i tidningen http://wireltern.ch har Tina besvarat frågor rörande idéerna om onanirum på förskola. Intervjun finns att läsa i sin helhet här:

https://www.wireltern.ch/artikel/wie-sexualerziehung-in-der-familie-gelingt-0422

I Tyskland har debatten rörande onanirum på förskola orsakat mycket ilska. Är det kanske en idé före sin tid?

Jag tror inte det, men jag skulle kalla det något annat. Många förknippar termen onani ur den vuxnas perspektiv – med en drivkraft att få tillfredsställelse av den. Men barn har sitt eget sätt att tänka om sex: de utforskar och rör vid varandra, men de tänker inte alls på alla vuxna saker. Vissa stimulerar sig själva från födseln, andra senare. Det är viktigt att vuxna är medvetna om detta. Och om barnen vill göra det är det viktigt att du hanterar det varsamt och ger dem en säker plats att göra det på.

Så man ska inte låta barnen gnida sig mot gunghästen där äldre barn kan skratta åt dem?

Exakt. Och låt inte andra lekande barn gnida sig mot ryggstödet på en stol på förskolan. Påpeka istället respektfullt: ”Vi ser ditt behov, det är helt okej också, det kan du göra, det är avkopplande, det är skönt. Men titta, här är rätt plats för det. Här är du skyddad från andra barn och anställda.” Det är viktigt att erbjuda en sådan tillflyktsort, särskilt för barn som tillbringar mycket tid på förskolan och som man inte kan förklara för: ”Titta, det kan du göra hemma också”.

Hur skulle detta se ut?

Det behöver inte vara ett separat rum, utan ett slags tyst hörn. En madrass, kanske i sovdelen, med en liten gardin där inte alla tittar. Det är viktigt att hela personalen är informerad och utbildad och att det finns ett motsvarande sexvänligt koncept på daghemmet. Detsamma gäller för övrigt doktorslekar på dagis.

Berätta mer!

Barn kan reglerna på dagis. Men för ett mycket relevant ämne, som är av särskilt intresse för barn i dagisåldern, finns det ofta inga uttryckliga regler. Kan vi gå på toaletten med varandra? Kan vi leka doktor? Istället för att bara förbjuda här är det bättre att sätta upp tydliga regler och särskild en plats. ”Här kan du leka doktor och det är ok om du tar av dig ett plagg.” Det är viktigt för föräldrarna att veta att pedagogerna är insatta i ämnet och kan erbjuda lämpligt skydd.

 

Var är nollvisionen för barn?

Men kan förskolorna verkligen erbjuda det skydd som Tina Reigel pratar om? I den allra bästa av världar så hade förskolan kunnat erbjuda ett lämpligt skydd för våra små. Men är skyddet adekvat, när vi inte ens är i närheten av en nollvision?

Nedan följer en rad domar för nedladdning, rörande brott mot förskolebarn. Brott som man i högsta grad bör ta i beaktning när man diskuterar sexualitet, barn och förskola.

Förskolepersonal i Falkenberg döms till 5 års fängelse för brott mot ett barn:

Vinghed

Barnskötare i Kristianstad döms till 6.5 års fängelse för brott mot 20 barn.

DanielN

Förskolelärare i Malmö döms till 4.5 års fängelse för brott mot nio barn.

Stenkula

Barnskötare i Botkyrka döms till 2 års fängelse för brott mot 12 barn.

Roger L

Barnskötare på förskola för barn med hörselskada erkänner brott mot sju barn. Tar tillbaka erkännande och döms till 4 års fängelse för brott mot två barn.

Mihaly

Förskolelärare i Sala döms till fem års fängelse för brott mot två barn.

Boppe

Praktikant på förskola döms till rättspsykiatrisk vård för brott mot 14 barn. Stranke som bytt efternamn till Lövgren har än idag RPV men beviljas permissioner under ytterst kontrollerade former.

Stranke

Med Strankes ord ringande i öronen, att han sökt sig till arbete på förskola. Just i syfte att förgripa sig på barn, så känns det både naivt och dumdristigt att slå ett slag för barns möjlighet att utforska kroppar i förskolemiljö . Speciellt med tanke på att tillvägagångssättet riskerar att locka fler att söka sig till förskolan.

Men även om vi tänker bort Stanke, Roger,  Philip och hela gänget, så lämnar sexologens resonemang betydligt i övrigt att önska. För i vilken ålder har man sedan tänkt vänja  barnen av med att ska sluta gnida sig?

Eller har man tänkt att man inte ska vänjas av? Ska Reigels gnidande följa med upp i skolan och ut på arbetsplatserna. Ska varje skola, industri och kontorslandskap inrätta runkbås? Vill vi ens ha ett samhälle där vuxna går undan för att ”gnida lite”?

Men framför allt: Var går gränsen? Priset för ett naivt flyttande av gränser är nämligen urholkat skydd för våra små.

¹ Faktafel som förekommer i debatten:https://faktencheck.afp.com/nein-eine-paedagogin-hat-keine-masturbationszimmer-fuer-kitas-gefordert

 

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

 

 

 

13 thoughts on “Onanirum på tyska förskolor

 1. Vilken äcklig kvinna. Hoppas att detta inte blir verklighet. Men ska man följa hennes tankegång så är småbarn som syns i barnporr bara ute och ”utforskar sin sexualitet”. Tina, borde få psykvård.

 2. Herregud! Vad är det som händer? Världen blir mer o mer tokig. Snart driver rfsu/rfsl samma sak i Sverige. Vad hände med sunt förnuft? Hur kan en sån här person få hålla på?

  1. Barns sexualitet är något som behöver förstås och respekteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att vara medveten om att barn utvecklar sin egen form av sexualitet i sin egen takt och på ett sätt som är anpassat till deras ålder och utvecklingsnivå. Det är dock helt oacceptabelt att blanda ihop barns sexualitet med vuxnas sexualitet, pedofili eller barnpornografi.

   Det handlar om att skapa tydliga och trygga gränser för att skydda barn från sexuella övergrepp och exploatering. Vi behöver vara medvetna om att barn inte är mogna nog att delta i eller förstå vuxna sexuella handlingar eller relationer. Det är vår uppgift som samhälle att lyssna på och stödja barnets behov och gränser när det kommer till deras sexualitet.

   Låt oss vara respektfulla, utbilda oss själva och andra om dessa viktiga ämnen och gemensamt arbeta för att skapa en trygg och hälsosam miljö för alla barn.

 3. Diskussionen förekommer inte i Sverige. Om dessa tokiga diskussioner tar sig till Sverige, då förtjänar dessa en argumentation som slaktar tokerierna.

  1. Att barn kan vara sexuella grundar sig på forskning av Alfred Kinsey, en tveksam individ, själv pedofil, som bla baserade sina påståenden på invjuer med dömda sexförbrytare, o dess uttalanden om hur barnen ”njöt” under övergreppen.
   Nej, barn är inte sexuella och skall inte uppmuntras till dylikt!
   https://www.google.com/amp/s/www.opindia.com/2021/08/alfred-kinsey-reports-father-of-sexual-revolution-who-said-rape-benefits-children/amp/

   1. Fast barn är sexuella. Det finns massor sombörjade onanera som riktigt små. Jag var självsju när jag fick orgasm första gången. Men det betyder INTE att barn inte ska ha rätt till sin integritet. De flesta barn blir skambelagda viddylika händelser och det tror jag inte är bra. Föräldrar bör vara medvetna och inte göra nån stor grej med det. Men på dagis och förskola? Aldrig i livet! Dels för att barn i den åldern har två eller möjligen tre primära personer och ingen av dem är där och kan hjälpa att reda ut känslor. Och vi vet redan att pedofiler söker sig till den typ av arbete. Jag har alltid trott att jag var unik att jag kunde få orgasm så tidigt. Av att klättra i träd 😊 men sen hittade jag en flashbacktråd full med folk, manliga som kvinnliga som upplevt exakt samma sak. Så om barnet gör detta själv och inte stör ser jag inte problemet. Man lär dem precis som med allt annat vad som är socialt acceptabelt och vad som inte är det. Till och med barn som leker med andra barn på ett sxuellt sätt är sårbara för man förstår inte sex … somliga förstår inte sx ens när de är vuxna. Kinsey var en fullständig psykopat och att det gjordes en hyllande film om honom är vidrigt. Han tvingade sig på barn. Vi pratar inte om småbarn som onanerade utan hur han tvingade på dem stimulans som kunde yttra sig som gråt. Vidriga människa! Sammanfattningsvis, barn har en sexualitet som inte alls liknar vuxnas. Den ska respekteras och ingen vuxen får under någon omständighet röra vid barnet eller utforska deras sexualitet. Precis som för vuxna ska detta respekteras. Kurser för hur föräldrar ska hantera sina barn på ett sätt som ej skambelägger kan vara av godo.

 4. Jag kan ändå förstå grundtanken i att inte skambelägga sexuella behov. Barn har en sexualitet, så är det ju.
  Men att införa ”gnidhörnor” eller vad de nu vill kalla det är nog att ta i.
  Det är onödigt och kommer nog inte leda till nått positivt.
  Barn kan också förgripa sig på varandra om detta skall vara en plats helt utan vuxen insyn (det kommer det inte bli).

  Jag har själv arbetat inom förskola många år (jag är man om det nu är av betydelse) och detta är inte ett förslag jag skulle stå bakom. Däremot att prata med barn om gränser och att man bestämmer över sin egen kropp och informera (lite äldre barn i 5 års ålder kanske) om att det aldrig är okej att bli tvingad till något osv och att ha ett öppet samtal om det är jag helt för.

 5. Nu har inte jag egna barn men många syskonbarn. Der där med sexualitet hos barn är för mig obegripligt. Sexualiteten är väl i grunden något som drivs av hormoner och könsmognad? Att barn agerar på ett sätt som vuxna menar är sexuellt har jag alltid kopplat till underliggande relationsproblem mellan barn och förälder. Att barnet inte får den uppmärksamhet det behöver etc.

  Det kan vara så att barn har en sexualitet. Men historien har visat att man är ute i grumligt vatten och fiskar när man för upp sådana frågor. Det läggs fram för lättvindigt och som något självklart.

  1. Det är det inte. Knutet till könsmognad menar jag. Det finns massor av människor som fått orgasm som små. Men förstod vi vad det var? Inte en chans. Vuxnas sexualitet och barns sexualitet är helt olika saker. Barn tillfredställer sig själva utan nån annan medan pedofilerna vill vara där och ta över. Skuld och skamkring övergrepp som barn blir värre när man förstått att det man fjorde var nåt som nån annan såg som orsak att bestämma sig för att våldsföra sig mot barnet. Det är lite samma sak som att man kan få orgasm av en våldtäkt. Det betyder inte attman tycker om det. Kroppen hittar sätt att försvara sig på. Att få orgasm är en av sakerna vilket är fatalt eftersom den utsatta då känner ännu mer skam, för ”kroppen ville ju”. Finns en dokumentär på netflix, the keepers om en nunna som försöktestoppa övergrepp och blev mördad. En av de svåraste interjuerna att titta på var det offret som berättade om hur hon fick orgasm och hur detta mer än nånting annat fick henne att vilja dö. Det var som om hennes kropp förrådde henne. Att barn har en sexualitet, som varierar från individ från individ är inget att diskutera. Men vad den sexualiteten betyder när en vuxen kommer in med SIN sexualitet och den är just könsmogen är förgörande.

 6. Om man tillåter barn som ”vill gnida” på förskolor så säger man samtidigt att man i alla lägen ska få tillfredsställa ett sexuellt behov. Vi lär barn att äta godis bara på lördagar, att man måste vänta på sin tur etc. Vad får man för vuxna som har lärt sig att man alltid ska ha rätt att göra som man vill, när man vill?

 7. Det finns mycket att säga om det här. Men jag fattar inte ens hur msn kan komma på idén om onanihörnor på dagis? Är det inte bättre att vare ute i lekparken i friska luften?

  Varför görs just sex till något så centralt i barnens liv just nu? För så är det jag uppfattar allt som pågår. Men handlar det här egentligen om barnen eller är det bara en kategori bland vuxna med titlar och inflytande som försöker projicera sina egna idéer och agendor på barnen?

  Jag läste nyligen att i Kalifornien finns det en barnsjukhuschef och feministisk professor, Diane Ehrensaft som hävdar att just nu pågår det en ”könsrevolution” och att ”barnen leder den” och att hon tycker ”att det är helt underbart”.

  Men då blir ju min tanke och ni som läser min kommentar kanske inte håller med….att är inte det här också ett sätt att exploatera barn i sexuellt syfte? För allt det här är väl vuxenvärldens sjuka idéer och inte barnens?

 8. Att läsa om detta gjorde mig just spyfärdig, att säga att detta är sjukt är att förminska det hela, detta är låååååångt mycket värre än bara sjukt,

  1. Håller med. Det är en normalisering av vuxnas (läs pedofilers) sätt att se på sex i ett barns kontext, och det är och förblir en sjuklig attityd, och jag ger blanka djävulen i vilka fina ord man klär det i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *