Vad sexuella övergrepp gör med dig?
Det ska jag tala om. Jag utvecklade en typ av anorexi som barn o svåra ätstörningar, det blev bättre som vuxen. Jag har oxå alltid känt äckel inför sex, trots detta har jag fått barn o alltid lyckats leva i ett förhållande. Jag har haft problem att sköta ett vanligt jobb, har haft jobbigt att smälta in bland arbetskamrater, jobbigt att anpassa mig.
När jag var 35 år fick jag svår depression/ångest, hade haft ångest sen tidiga tonåren och även mild depression, men det var hanterbart. Nu helt plötsligt kunde jag inte hantera min depression då den blev så svår att jag försökte ta livet av mig med Tradolan tabletter. Hade inte min dotter som då var 8 år kommit innanför dörren och jag fick panik och stoppade fingrarna i halsen, så hade jag inte levt idag. Jag hamnade i svårt tablettmissbruk m benzo/opiater. Blev sjukskriven o började i terapi hos en psykiater o gick på dagvård, fick antidepressiva tabletter.
Under samtalen kom det fram att jag blivit utnyttjad, men jag mindes inte ingreppen utan bara en känsla att min pappa utnyttjat mig Har alltid haft en konstig äckel känsla inför honom utan att veta varför. Jag hade förträngt ingreppen så hårt att jag inte mindes, men tack vare terapi så kom detaljer fram. Jag blev utsatt när jag var ca 3-7 år. Tills jag började skolan, för jag minns inga övergrepp från skolåldern.
Vad som nu hände, när alla detaljer kom fram som skulle bearbetas under terapin är hemska. Jag blev så svårt deprimerad att jag klarade inte ta hand om barnen, rasade i vikt, blev helt apatisk, utvecklade svår fibromyalgi o fick smärtor i hela kroppen, fick magproblem o kräktes så fort jag åt något. Jag blev helt känslomässigt död o kände ingenting, inte ens inför mina egna barn. Jag var tvungen att ta mig igenom detta o bearbeta allt för att kunna bli ”frisk”. Efter 5 års intensiv terapi som räddade livet på mig var det dax att ta tag i mitt svåra tablettmissbruk. Jag fick remiss till Tuben-Öppenvården i Stockholm. Började på nedtrappnings schema. Började först m Tradolan/Oxycontin, sedan Sobril. Behöver jag säga att jag igenom gick 2 års rent helvete med svåra abstinens för att bli tablettfri? Var uppe i sjuka mängder tabletter, ca 30 opiater per dag, ca 20 Sobril per dag. Snacka om att försöka döva sin ångest. Jag visste redan från första dagen jag klev in på Tuben att jag skulle klara detta, min beslutsamhet var så stark. Jag klarade det.
Jag är idag 54 år och lever ett tillbakadraget lugnt liv. Lyckligt gift. Sjukpensionär. Tablettfri o har Fibromyalgi samt ME/cfs, efter både 5 års terapi o KBT så har jag min depression/ångest under kontroll. Jag överlevde mina trauman som barn o bevisade att jag var så mycket mer än ett sexuellt offer. Jag är ärrad för livet o kommer aldrig bli helt stämpelfri, men jag lever ett bra liv idag med givetvis mycket hjärnspöken.
På frågan om jag har kontakt med min pappa idag…. Ja, vi har konstigt nog en ganska bra relation idag. Vi har aldrig pratat om vad som hänt och jag kan inte förklara varför jag ens pratar med honom. Han är min pappa helt enkelt, men äckel känslorna finns där och jag kan fortfarande inte krama honom.
Jag glömmer aldrig vad min lillasyster sa till mig en gång när vi stod o rökte på balkongen. Jag var 25 år, minns det så väl för jag sa till henne ”Herregud vad tiden går fort, man är snart 30” ut i det blå säger hon -”Har du aldrig haft en känsla av att pappa utnyttjat oss”? Jag höll på tappa hakan eftersom jag alltid oxå haft den känslan. -”Jo”, svarade jag. Många år senare när jag gått klart min terapi o var på rätt spår, säger syrran -”Har du fått svar nu”? -”Ja, nu vet jag”, svarar jag. -”Säg ingenting, för jag vill inte veta”, säger hondå. Förmodligen är vi 2 med samma erfarenhet. Hon har definitivt sina hjärnspöken, men har inte varit i närheten av de problem jag haft. Hon har däremot ingen som helst kontakt med pappa idag. Det finns nog anledning till det. Jag har ett större förlåtande hjärta.
Shout out till Patrik o Sara, o alla fiskare. Jag följer ert fantastiska jobb minutiöst o är en trogen läsare. Om ni bara visste vad mycket ni gör för oss överlevande barn. Jag är ett av barnen ni hela tiden tar upp. Fortsätt m ert fantastiska jobb. Ni är helt underbara.
/Anonym

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA

Swish: 076-0075779

2000

1 thought on “Vad händer med någon som blivit utsatt för sexuella övergrepp?

  1. Din syster har lika stort hjärta.
    Beklagar vad du blivit utsatt för av den som skulle skydda och älska dig.
    Han förtjänar inte att finnas i ditt liv.
    Lider med dig och din syster.
    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X