Sponsorer

Genom vårt arbete med Dumpen är tanken att verka preventivt för att stoppa barnvåldtäkter innan de händer. Skadereduktion i alla samhällsinstanser är i första hand baserat på preventivt arbete. När det kommer till sexuella övergrepp av barn så tar däremot samhällets insatser vid först när skadan är skedd och offer skapats.

Vi VET att cancer är farligt, således gör vi cellprover och mammografi för att upptäcka förändringar och tumörer på ett tidigt stadium.

Vi VET att de individer som har ett tändningsmönster mot barn och söker efter dem I sexuellt syfte också utgör en fara för barnen. Att inte söka upp dem för att förebygga skador innan de sker är som att låta tumörer växa sig stora innan man börjar behandla.

Vi VET att bilolyckor är farliga, således sätter vi på oss bilbältet innan vi rullar iväg med bilen.

Vi VET att många av de individer som söker efter barn i sexuellt syfte, och kommer för att träffa dem är beredda att våldta barn. Likväl anses det kontroversiellt att leta upp dessa på ett tidigt stadium, innan de lyckats i sitt uppsåt. Att åtgärda först när offer skapats, är som att sätta på bilbältet efter krocken.

Vi VET att det är ökad risk för olycka när bilen går sönder på motorvägen, därför sätter vi ut varningstriangel för att varna andra.

Vi VET att tystnaden gagnar förövaren. Att inte varna för de som tydligt visar ett sexuellt intresse för barn och faktiskt åker för att möta upp dem kan likställas med att strunta i varningstriangeln och helt enkelt låta olyckorna ske.

Vi VET att övergrepp skapar ett träsk av tragedier som inte sällan ger livslånga konsekvenser. 25% av svenska barn har vid ett eller flera tillfällen utsatts för någon form av övergrepp när de når sin artonde födelsedag. Andelen ökade från 20 till 25% åren 2014-2021. Således har vi idag inga fungerande metoder att reducera övergrepp.

Ska vi få bukt med ökande siffror så gäller det att vi tänker utanför boxen och byter gamla paradigmer mot nya. Stigmatisering av de som kämpar för att leva med sin störning utan att förgripa sig på barn är precis som forskningen visar inte verksamt. De som däremot aktivt söker efter barn i sexuellt syfte ska inte få en lugn stund i sitt sökande.

Låt barnen vara och sök vård är en bra metod för att slippa stigmatisering. Fishingteam har stortrålen i och nu ska ännu fler upp.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

6 thoughts on “Sök vård, inte barn

 1. ”Sök vård, inte barn”
  – En fantastiskt bra krönika! Jag skulle vilja se den i någon av de stora kvällstidningarna. Den är väl värd att komma upp till diskussion på ett bredare plan.
  Mycket väl skrivet Sara!

 2. Så bra krönika Sara.
  Tidningarna har ju gästskribenter, kan du inte skicka in ditt bidrag?
  Det är väl värt att lyftas upp.
  Skulle vilja ha en tröja där det står:
  ”Sök vård, inte barn”

 3. Hej!
  Ser att era två senaste poddavsnitt finns på PodMe, men inte på dumpen.se.

  Vet inte om ni missat lägga dem på hemsidan, men synd att riskera missa nya avsnitt om man bara kollar er hemsida. 🙂

 4. Du skriver så bra Sara och argumenterar förträffligt. Tack för att du orkar! Samtidigt förvånar det mig att många av de här männens respektive fortfarande verkar vara skrivna på samma adresser som förövrarna. En del drar ju iväg illa kvickt förstås, som han med hundar, ungar och hembryggt äppelvin, hans donna verkar ha dragit, all heder åt henne och styrka med för den delen. Måste ha varit en oerhörd chock när allt går i kras men bättre att veta än att leva i en lögn. Snuvad på kärlek och gemenskap som bara var en illusion. Vet ju inte om jag har rätt? Har jag det så all kärlek och stöd till dig.

  r bara en illusion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *