9 november, 2022

Lina tittade ner på sina knän. På ena knäet växte fyra tunna hårstrån. Lina blev rädd och tänkte att hon kanske kommer att få lika håriga ben som hennes pappa. Inte för att det skulle göra saken mycket värre med tanke på hennes smala kritvita ben.

Telefonen plingade till och hon läste
– Hej! Jag har tittat på dina bilder på Insta och du är något av det sötaste jag sett ❤
Lina tittade på sina bilder och kunde inte se något sött med bilderna från i somras när hon och hennes familj hade varit i Varberg. Tre andra bilder från när hon gick i femman och som inte alls var finare hade hon också. Hon tänkte att han hade skickat fel men ännu ett meddelande kom:

– Hoppas att det är ok med dig om jag använder bilden där du har rosa tröja som bakgrundsbild i min telefon för jag har aldrig sett någon vackrare än du i hela mitt liv.

Lina tittade tillbaka på sina bilder för visst hade hon rosa tröja på bilden från i somras när hon satt där på uteservering och åt köttbullar.
– Var köttbullarna goda? Skrev han, och nu förstod hon att han verkligen menade henne.
– Ja, svarade hon blygt.
– Jag heter Kevin, jag är sjutton och direkt när jag såg dig så tänkte jag att “där är hon”                                                                                            – Jag heter Lina och jag är tolv svarade Lina.

– Vad ler du åt? Sa Linas pappa
Ingenting svarade Lina och la ifrån sig telefonen.
Lina tog ett äpple och tuggade på för att dölja hur glad hon var egentligen. Sedan Lina hade fått kontakt med Kevin så hade hon blivit en helt annan. Innan hade hon skämts för sina taniga vita ben. För att inte tala om hennes breda ankfötter med spretiga tår, men Kevin älskade allt med Lina. Lina var så full av glädjebubblor att hon fick dölja leendet genom att tugga på ett äpple. Kevin hade nämligen bett Lina att skicka en bild på sina fötter. Lina tyckte det var pinsamt, men Kevin hade sagt:
– Tror du verkligen att jag skulle tycka dina fötter är fula när resten av dig är så perfekt, men litar du inte på mig så ska vi kanske inte bli ihop.
Lina som blev rädd för hon ville verkligen inte förlora värmen som kommit in i hennes liv och fått henne att känna sig betydelsefull så Lina tog bilden och skickade iväg den på vinst och förlust. Kanske skulle han äcklas av hennes långa och spretiga tår  men hon skulle ändå förlora honom om hon inte skickade bilden.
Svaret var det som fick Lina att skina upp i detta  leende som var svårt så att dölja. Han skrev:
– Ååååh så söta små fötter du har. Hon tittade på ankfötterna och konstaterade glatt att hon inte höll med men var glad att han inte tyckte som hon.

Tiden flög fram och det kändes som Lina dansade fram på fjädrar. Kevin och Lina skrev med varandra  sent in på nätterna och det kändes som att livet hade fått en mening. Kevin skulle snart ta körkort och skickade bilder på när han övningskörde för att ta körkort för bil. Med sitt lockiga hår, smilgropar och glada ögon var han finast i världen.

Förvånad blev Lina när hon fick syn på Kevin i  reklam för en körskola och frågade Kevin varför bilder på honom finns med i reklamen. Kevin svarade att han inte velat skryta, men att han jobbar som modell. Lina nöjde sig med förklaringen och blev än mer imponerad av mjuke fine Kevin.

När Kevin fyllde år så frågade Lina om hon kunde få hans adress för att skicka en liten present, men Kevin önskade sig bara en enda sak. Han önskade sig en bild på Lina utan tröja och nog för att det tog emot, men hon skickade bilden. Lina blev lite ledsen när Kevin svarade att hon kanske ändå hade för små bröst.

Linas tillvaro rasade samman och precis lika ljusa som de senaste veckorna varit, så blev allting mörkt och tungt. Kevin skrev att om hon skulle kunna skicka en bild på snippan så skulle han kunna ändra uppfattning om henne. Lina som kände sig ledsen och desperat gick in på toaletten och tog den där bilden som kanske skulle få honom att ändra sig.

Värmen och glädjen kom tillbaka direkt när Kevin som hade fått bilden skrev:
– Åh så fin, du är helt perfekt, kan du ta en bild med ett finger i snippan också så skulle jag bli så glad. Lina som redan mådde dåligt över att hon faktiskt skickat iväg den där bilden svarade: – Nej, om mina föräldrar skulle få veta så blir dom jättearga.
– Just det, svarade Kevin. Jag kommer att skicka bilderna som du redan skickat till mig till dina föräldrar om du inte gör som jag vill.

Lina gjorde som Kevin skrev att hon skulle göra och veckorna som följde blev till en enda mardröm. Varje gång som Lina såg att hon hade ett oläst meddelande från Kevin så fick Lina ont i magen och blev illamående.

Hot om att Kevin skulle skicka bilderna till föräldrar, klasskompisar och alla som hon känner avlöste varandra. En dag bad Kevin om en bild på Lina med ett finger I rumpan, men då sa Lina:

– NEJ NEJ glöm det! Jag kommer inte att skicka en enda bild till. Gör vad du vill, nu får det vara nog!
Lina ville berätta för sin mamma och pappa men skämdes och var rädd och det kändes som att hon skulle gå sönder. En känsla som inte blev bättre när Kevin skrev:
– Hahaha..jag har vänner som kommer att spränga din pappas bil om du inte lyder. Nästa gång han startar bilen så har du ingen pappa längre. Gör nu som jag skriver om du vill behålla din pappa.

Den kvällen snurrade tankarna i Linas skalle. Hon somnade långt in på natten, grät sig till sömns och drömde om att hon sa hejdå till sin pappa för sista gången.

På morgonen gick frukosten inte att få ner. Det var helt omöjligt att svälja. Lina mådde illa och hade en konstig metallsmak i munnen.

Linas pappa sköljde kaffemuggen och ställde in i diskmaskinen.
– Hejdå! Jag kör nu! ropade han när ytterdörren slog igen bakom honom.
Där brast det för Lina som rusade ut efter sin pappa och skrek:
– Nej! Åk inte! Du kommer att dö!

Linas pappa gick tillbaka in i huset och frågade vad hon menade. Orden kom av sig själva och Lina berättade hela historien för sina föräldrar. Hon hade trott att de skulle bli arga och besvikna, men båda kramade henne och sa att det var väldigt bra att hon berättade.

Familjen åkte ner till polisen och gjorde polisanmälan. Lina fick prata med en kvinna som berättade att hon är polis. Kvinnan såg inte ut som någon polis, men hon sa att hon var det. Hon förklarade att hon är utredare som bara arbetar med att prata med barn. Sittande i en mjuk fåtölj över en kopp choklad berättade Lina i tårar vad som hade hänt. Den snälla kvinnan som var barnbrottsutredare lovade att göra vad hon kunde för att leta upp Kevin. Hon berättade att det som han hade gjort mot Lina är ett grovt brott, och att om de bara hittar honom så kommer han att få sitta i fängelse i många många år.

När polisen till slut hittade Kevin så visade det sig att han faktiskt hette Anders. Anders var äldre än hennes pappa och hade kopierat reklambilder från en körskola. Det var inte bara Lina som han hade lurat att skicka bilder på sin kropp, och han dömdes för onlinevåldtäkter mot sammanlagt 14 barn till åtta års fängelse.

Till dig som är barn:
-Tänk på att det aldrig är ditt fel om du blir utsatt för grooming.
– Berätta för en vuxen vem som helst som du litar på, och vill du ställa frågor anonymt så kan du kontakta vår stödlinje Livbojarna på telefon 020 – 89 93 34 eller andra hjälplinjer.
– Tänk på att den som gör som Kevin gjorde kommer med tomma hot för att skrämma. Kevin ljög om sitt namn, sin ålder och att han skulle spränga Linas pappas bil, bara för att skrämma henne.

Till dig som är vuxen:
– Precis som att barnen behöver lära barnen simning och trafiksäkerhet så behöver barnen lära sig internetsäkerhet.
– Om olyckan skulle vara framme så tänk på hur du bemöter barnet. Även om detta river upp massor med känslor i dig, så försök att behålla lugnet och ge barnet beröm för att du fått veta. Om barnet valt att berätta för någon annan, så ta inte illa upp för att du inte var den som fick veta först. Ge massor med  beröm för att barnet valt att berätta för någon. Grooming är nämligen otroligt svårt för dessa våra minsta att prata med sina föräldrar om.

Vill ni stötta oss med Dumpen.se så är vi väldigt tacksamma.

1 thought on “En grooming-saga för vuxna och barn

  1. Usch, den historien slängde mig tillbaka ca 13 år, då jag reagerade på att dottern ”hoppade” mellan sin dator, familjens dator och sin mobil, beroende på var jag var i huset. I detta fallet var det en bekant, men tack och lov, skickade hon inga bilder och de hann ”bara” skriva i ett dygn, innan jag satte stopp. Han blev utslängd från familjen och polisanmäld. Tyvärr klarade han sig, men polismannen sa att han gärna hade tagit ”hand om” honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.