Sponsorer

Det är ingen hemlighet att pedofiler söker sig till verksamheter där det finns mycket barn och där måste samhället lägga stora resurser på att skydda våra barn. 

Jag blev utsatt för övergrepp av min tränare och han utsatte vad vi tror mer än 200 pojkar för sexuellaövergrepp inom friidrotten i Göteborg, det kan låta mycket men då skall man veta att pedofiler är extremt aktiva och väldigt duktiga på att smälta in och lura omgivningen.

Min förövare ansågs som en demontränare och fick väldigt snabbt en nästan kultstatus i svensk friidrott och fick då privilegier som gjorde att han nästan aldrig ifrågasattes när han gjorde märkliga saker, han ansågs istället för att vara osvensk i sitt sätt att ta hand om unga killar och man lät honom komma undan med saker som idag skulle anses vara helt emot hur man får göra.

Viljo var tränare för Örgryte Friidrott men hade träningsuppdrag för andra aktiva från andra klubbar och hade träningsgrupper som han själv delade in i vilka han själv tyckte var intressanta. En del killar han tränade hade egentligen inte tillräcklig talang men Viljo såg nåt annat i dessa grupper och dom fick träna parallellt med dom lite bättre grupperna.

I ungefär trettio år var Viljo verksam som tränare i Göteborg och hade högsta statusen i friidrottstränar hierarkin och ifrågasattes nästan aldrig officiellt men bakom ryggen pratades det om Viljos enorma intresse för unga killar och hur han enbart umgicks med killar som oftast inte var äldre än femton år.

Vilka borde ha märkt Viljos överintresse för unga killar? Vem skulle ha stoppat honom? Jag får ofta frågan varför jag inte anmälde honom så han hade åkt fast? I en perfekt värld så kunde det ju givetvis ha kunnat bli så men man får inte glömma att jag själv var ett offer som också kämpade med skammen som egentligen skall ligga hos förövaren men det är inte så lätt att fatta det när man själv är offer.

Det fanns flera offer innan mig och många offer efter mig också men det fanns flera personer som iakttog Viljos väldigt märkliga beteende med svansen av unga killar han omgav sig med. 

Skulle samma sak kunna hända i dag i en idrottsklubb? Det händer tyvärr väldigt ofta inom den organiserade idrotten och det kommer att hända om vi inte gör något åt det! Idrotten är den största folkrörelsen och som idag förlitar sig på ideellt arbete och säger sig inte ha råd att avlöna tränare och ledare. Det är helt vansinnigt att idrotten får själva bestämma vilka som jobbar med våra barn utan någon som helst utbildning!

Riksidrottsförbundet får av staten varje år ca 3 miljarder kronor och av kommunerna ca 10 miljarder och från näringslivet kan vi bara gissa hur mycket som kommer in i sponsorpengar men 15 miljarder är säkert i underkant! Vart tar alla pengar vägen? Visst fan skulle vi kunna avlöna alla våra tränare och ledare? Om vi avlönar alla kan vi också ställa mycket högre krav på alla och se till att barn inte råkar illa ut inom föreningslivet! Barn har rätt att få gå in i idrotten och vara skyddade mot övergrepp och inte bli utsatta av den personen du mest skall kunna lita på!

Vi kommer inte hitta pedofilerna inom äldrevården utan vi hittar barnknullarna där våra barn är!

Vill ni stötta mig och Sara I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *