Sponsorer

Sitter och läser artikel 11 och 14 i Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp. Sverige skrev under konventionen 2007 och den ratificerades i maj 2013.

Artikel 14 – Stöd och hjälp till brottsoffer
Varje part ska vidta nödvändiga lagstiftningsåtgärder eller andra åtgärder för att hjälpa brottsoffer på lång och kort sikt i deras psykiska och psykosociala återhämtning. Åtgärder som vidtas i enlighet med denna punkt ska ta vederbörlig hänsyn till barnets åsikter, behov och problem.

Artikel 11 – Principer
Varje part ska fastställa effektiva sociala
program och inrätta sektorsövergripande strukturer för att lämna nödvändigt stöd till brottsoffer, deras nära anhöriga och till personer som har ansvar för deras vård.

Vi pratar dagligen med barn som förlorat sin barndom men som får vänta månader och ibland flera år för att få tillgång till adekvat vård och skadorna efter trauma förvärras för var dag.

LillaV hoppade ut genom ett fönster och bröt ryggen härförleden och visst får hon akutbehandling för fysiska skador men traumabehandlingen lyser med sin frånvaro och för var dag som går så riskerar hon nya skador till följd efter vad hon varit utsatt för.

LillaE mår pyton och har försökt ta sitt liv flera gånger. Traumabehandling kommer att inledas inom kort men var blev akutvården av?

LillaF mår pyton, våldtäktsmannen dömdes för ett tag sedan till 10 års fängelse, men var blev akutvården av? BUP har ännu inte bokat ett första samtal och kön är lång. En 11-årig flicka förväntas alltså hantera konsekvenserna av sitt trauma på egen hand.

Imorgon den 27/8 är det Marios födelsedag. Tre dagar efter hans förra födelsedag, den 30/8 2020 tog Mario sitt liv till följd av konsekvenser efter övergrepp.

Hur många barn ska vi förlora innan man förstår att trauma efter sexuella övergrepp är ett akut tillstånd som inget barn ska behöva hantera på egen hand?

Detta är bara ett fyra exempel, men vi har i Sverige tusentals barn som lämnats till sitt öde i kö till vård efter sexuella övergrepp, trots att man har skrivit under en konvention där man förbinder sig att ”hjälpa brottsoffer på lång och kort sikt i deras psykiska och psykosociala återhämtning”.

Kan vi inte förhindra övergrepp så får vi nog se till att rusta upp vården så att konsekvenserna inte blir dödliga för knattarna går under till följd av vår bristande förmåga att skydda dem och vårda dem när skadan är framme.

Vill ni stötta mig och Patrik i vårt arbete så är vi väldigt tacksamma.

3 thoughts on “Barn som förväntas hantera konsekvenser av trauma på egen hand.

  1. Min dotter blev utsatt av sin egna bonuspappa, inget stöd eller hjälp fick vi. Vi fick gå igenom det själva. Det finns lagar som säger det ena o de andra men följs inte. Det är till o med enligt systemet okej att han får lov o träffa sin minsta tös , trots att hab dömdes. Jag är enormt glad för människor som er och jag har själv blivit lite av en pedohunter 🥸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *