Vad skall man inte säga till en överlevare? Jag får väldigt mycket mail och meddelanden från personer som har blivit utsatta för sexuellaövergrepp i ung ålder och det är som att vi alla är på samma våglängd.

Som utomstående skall man passa sig för vissa formuleringar oavsett om man bara gör det för man bryr sig om personen. ”Jag vet hur det känns” är nåt vi får höra väldigt ofta, men det är en mening som gör mer skada än nytta.

Jag vet hur det känns är en mening som kan såra för det är omöjligt för nån annan än just offret som vet hur det känns. Att ha varit utsatt för övergrepp och sen burit med sig det i livet är ett ok som bara offer förstår. Det har speglat allt som offret har gjort och hämmat relationer och förtroendet för andra människor.

Att försöka få en överlevare att öppna sig och berätta sin historia hjälper inte just den meningen någonting utan den stjälper mer än den gör nytta.

”släpp det nu och gå vidare” är något jag har fått höra i snart tio år för det är just så många år sedan jag valde att gå ut med min historia och det kan göra mig jävligt förbannad! Hade det varit så enkelt att dra ett sträck över det som hände så hade jag varit den första att göra så.

Tyvärr har min historia präglat mig och gjort den till den jag är och jag har levt med ett självhat och ilska hela mitt liv. En vuxen person beslöt sig att förgripa sig på mig och det fanns vuxna som kunde ha stoppad det direkt men valde att titta åt andra hållet, den som tycker jag skall ”gå vidare i livet” får gärna ge mig tips på hur det skulle funka i praktiken!

”Du måste förlåta din gärningsman för att kunna gå vidare”, det är en mening som jag har fått höra och då oftast av mycket äldre personer… Det kommer från bibeln och det där att vända andra kinden till, om det finns en Gud, vart fan var han när min gärningsman förgrep sig på mig??

”Varför är du så arg”? Det har jag fått höra hela mitt liv och det började jag få höra ungefär samtidigt övergreppen startade men ingen kopplade ihop det med min gärningsman, till och med min mamma blundade för det…

Om du vill hjälpa en överlevare så är det viktigaste att bara lyssna och inte säga saker som inte stämmer. Du behöver inte förstå hur offret känner och du behöver definitivt inte komma med peppande klyschor utan lyssna och låt det tar den tiden det tar, för min del tog det över trettio år att våga berätta…

Vill ni stötta mig och Sara I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma 

5 thoughts on “Vad ska man inte säga till en överlevare?

 1. ”Jag vet hur det känns” Jag förstår så väl vad Du menar , går över ska Du se , ge det tid .
  Just dessa ord har jag hört ett antal gånger .

  Dessa gånger har jag tänkt varför öppnade jag mig , varför berättade jag min historia ? Blev återigen sårad och besviken .
  Faan att jag aldrig lär mig!

  – Än en gång drar jag mig tillbaka –

  Precis som Dig har jag levt med självhat och ilska i många år .
  Har blivit en tuff tjej på utsidan , En tjej som inte låter någon ”sätta” sig på , En tjej som säger ifrån både för min egen del men även för andras. Han/hon som sviker mig , oavsett vad saken gäller , stänger jag av , klipper alla band här och nu. Tror fullt och fast på allt detta svek och all otrygghet jag var tvungen fick uppleva som barn har format mig till den tuffa tjej jag har blivit och är idag på gott och ont.

  Varför är Du så arg ? Frågan jag fått många gånger.
  Varför skadar Du Dig , varför drar Du av Dig håret , Du blöder ju , Dina sår läker ju inte , det måste ju göra ont …. Visst var det så ONDSKÖNT kändes bra just då. Har många ärr i skallen numera , svårt hos frissan vid klippning , är ofta öm , svullen !
  Varför stoppar Du i Dig alla dessa piller, Du kunde ju ha dött , tänk om Vi inte hittat Dig i tid , och varför göra samma sak en gång till , hur dum kan man vara ?
  JA VARFÖR

  För min del tog det 27 år att våga berätta och tala om detta 27 år från det att övergreppen slutade .

  PS … Den ”store Guden” tror jag inte på . Var fanns han när jag utsattes ?

 2. Blir ändå rädd nu att säga fel ..
  Trots min yttersta välmening .
  Jag vill förstå hur ni ..offren ..känner men kan ju inte det .

  Ändå vill jag säga mitt mot pedofiler och även att få andra ännu mindre vetande att förstå .

  Så ..förlåt om jag tabbar mig nån gång .

 3. När Jag får kommentaren jag vet hur det känns, ok har du varit utsatt- om nej då kan du inte veta hur det känns och även om man varit utsatt så känner och tänker man på olika sätt och påverkan blir personlig för var och en. När nån säger att jag ska förlåta förövaren Då blir jag så jäkla arg , för ingen ska säga till mej vad jag ska och inte ska göra , Aldrig att jag förlåter något som påverkat mej så negativt hela livet, att jag ska gå vidare och lägga det bakom mej, Ja om någon kan garantera att inte ett enda barn blir utsatt och om pedofilerna fick det straff som ska ha. Tackar er från djupet av mitt hjärta för allt ni gör❤❤❤

 4. Fick idag höra , men tänk inte på din förövare tänk på dig själv . Eller du kan ju avsätta tid på dagen du få tänka på det . Men så fruktansvärt med en ton som jag fattar att han ej bryr sig när han säger så

 5. Det är nu mer än 50 år sen jag som 12-åring blev överfallen, hotad till livet och våldtagen av en för mig okänd man. Jag har nästan aldrig berättat om det för någon.
  Jag hade dock en -som jag trodde- nära väninna som jag anförtrodde mig till för nåt tjugotal år sen. Hon tittade stint på mig, sa ”vissa saker berättar man inte”, och sen vände hon sig bort.
  Hennes ord har förföljt mig lika mycket som övergreppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X