Hur känner man igen en pedofil? Det går inte att bara på utseendet känna igen en pedofil för förövarna finns i alla olika skepnader men dom har ett gemensamt drag, dom finns där våra barn finns.

Pedofiler är väldigt aktiva och som alla rovdjur så tar dom chansen när den dyker upp men samtidigt så jobbar dom långsiktigt när dom närmar sig ett tilltänkt offer och kan vara enormt påhittiga för att nå sitt mål.

Jag är ju själv ett offer och överlevare där Viljo Nousiainen min tränare som senare blev min mammas fästman och sambo förgrep sig på mig i flera år så jag har på nära håll sett hur en pedofil lurar sig in i en familj iofs en dysfunktionell familj som gjorde det lättare.

Min förövare lyckades lura dom flesta och jag kan idag konstatera att ingen egentligen kände personen Viljo för han la ut rökridåer och skapade en identitet som han sen använde i allt han sysslade med.

Min mamma charmade han ganska enkelt då hon alltid valde män som hon skulle laga och fixa till och det visade sig att deras sk relation aldrig blev någon sexuell relation för hon gick på hans lögner, att leva med en man i tre år utan att dela säng borde ju väcka misstankar tycker man och hade min mamma nån gång kollat var Viljo gjorde på nätterna så hade hon nån gång kommit på att han låg naken i min säng…

Där kunde han ha stoppats men hon av någon anledning verkar ha struntat i att hennes elvaåriga son låg paralyserad av skräck i pojkrummet med en naken man bredvid sig, detta pågick i tre år och deras bråk blev vardag och givetvis tog min mamma ut det på mig för jag hängde ju med Viljo på all ledig tid och var med honom varje dag på Slottskogsvallen och tränade.

Bråken dom hade gjorde att jag tog Viljo parti för han försvarade sig aldrig och hade alltid på sig offerkoftan och blev nertryckt av min mor vilket han beklagade sig för mig och det gjorde att jag tyckte synd om honom.

Han förklarade för mig att han inte fick sova när han låg i deras gemensamma säng därför kom han in till mitt rum och det där förstår jag inte varför hon inte stoppade, kan det vara så att hon visste? Det är något jag aldrig kommer få veta då min mor aldrig har tagit upp med mig.

När jag släppte boken Det du inte såg för tio år sedan så trodde jag hon skulle på något sätt närma sig mig och vilja diskutera men hon sträckte sig bara så långt att hon kommenterade boken med ett ”boken var bra skriven” och det var mer ett godkännande till Lutterman som skrev boken med mig…

Under dom åren borde ju min mamma fattat vad det handlade om och även min klubb Örgryte Friidrott borde förstått att Viljo var en person som borde ha granskats då han hade ett onormalt intresse för unga killar.

Och där har vi det som kännetecknar en pedofil, dom är på ställen där det finns mycket barn och dom är både orädda och utstuderade när det kommer till att hitta offer. Därför måste det skärpas med regler och lagar i miljöer där våra barn vistas.

Jag brukar alltid säga i mina föreläsningar att magkänslan är otroligt viktig, när du som vuxen uppfattar en person som underlig eller som du uppfattar det märkligt beteende så är det din plikt att ställa dom viktiga frågorna och då kan du avgöra om du har missförstått eller kan få dina farhågor bekräftade, många säger då ”men tänk om han är oskyldig då har jag gjort bort mig och han blir kränkt”…

Tänk istället att om du inte ställer frågorna så är risken stor att ett eller flera barn råkar illa ut, för en vuxen kan förklara för dig varför han eller hon beter sig underligt men ett barn kommer förmodligen aldrig berätta för dig vad barnet blev utsatt för…

/Patrik

Vill ni stötta mig och Sara i vårt arbete, så är vi väldigt tacksamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X