Sponsorer

Jag är mamma till fyra barn, en pojke och tre flickor. Pojken bor med sin pappa på heltid, flickorna har jag med en annan pappa och de bor hos mig och är hos sin pappa varannan helg.

Att uppfostra barn idag är läskigt, det finns så många risker.

Jag vill kunna lära mina barn att världen är en god och vacker plats, istället måste jag tala om vikten av att inte prata med främlingar och i framtiden hur viktigt det är att vara försiktig på sociala medier.

Jag blev groomad som barn.

Jag har alltid skyllt det på mig själv och ansett att det var mitt eget fel, men tack vare traumabehandlingen jag genomgår börjar jag sakta men säkert att inse var skulden ska ligga.

Att utnyttja barn i sexuella syften är aldrig barnens fel. 

När jag ser på mina egna barn kan jag inte låta bli att se mig själv, jag ser den där lilla flickan jag var och jag ser att hon borde skyddats.

Min mamma fanns alltid, men utöver min mamma upplevde jag att vuxenvärlden svek mig, därför sökte jag andra vuxna som såg mig, och tyvärr blev detta utnyttjat av män i sexuella syften. 

Som vuxen vet jag inte vad någon hade kunnat göra.

Jag önskar att det hade kunnat finnas en quick fix, något någon hade kunnat göra för att jag skulle ha sluppit vara med om de saker jag var med om.

Det är där uppfostran kommer in.

Att vi lär våra barn hur viktigt det är att respektera andras gränser och andras kroppar, men även vikten av att respektera oss själva. Redan på förskolan jobbar de aktivt med ”stopp min kropp”, och att värna om sin integritet. På sätt och vis är det sorgligt, att det primära fokuset ligger på att sätta gränser, istället för att fokusera helt och hållet på att inte begå övergrepp. Ändå är det så viktigt, och jag påminner mina barn hela tiden om vikten av att säga nej och att våga prata med en vuxen om någonting skulle hända som de upplever obehagligt eller fel. 

Vi föräldrar kan tyvärr inte alltid skydda våra barn.

Det är en mörk värld, en farlig plats för barn och särskilt flickor, men däremot kan vi och har vi en skyldighet att lära våra barn att visa respekt, kärlek och omtanke till varandra. 

Det finns ingen ursäkt för att begå övergrepp, inget som heter ”men hen hade en svår uppväxt” eller andra förmildrande omständigheter. Däremot tror och hoppas jag att vi möter en framtid med färre övergrepp genom att aktivt jobba med våra barn och de värderingar vi ger dessa. 

Fokusera på barnen för en framtid fri från övergrepp.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA!

3 thoughts on “Sols Krönika

 1. ”Redan på förskolan jobbar de aktivt med ”stopp min kropp”, och att värna om sin integritet. På sätt och vis är det sorgligt, att det primära fokuset ligger på att sätta gränser, istället för att fokusera helt och hållet på att inte begå övergrepp.”

  ”Stopp min kropp” var något som jag lärde mig när jag gick i första klass på lågstadiet. Jag tror inte att någon av oss hade förstått något om man istället hade försökt få 7-åringarna till att fokusera på att inte begå övergrepp vilket du tyckte att de istället skulle fokusera på än att sätta gränser.

  Det kommer alltid att finnas pedofiler som inte kan fokusera på att inte begå övergrepp.

  ”Däremot tror och hoppas jag att vi möter en framtid med färre övergrepp”

  Vi blir fler människor på jorden och därmed fler förövare och fler potentiella offer. En förändring av lagen kommer att ge upphov till ett litet hack i kurvan men sen kommer det stadigt att öka i enlighet med de fundamentala omständigheterna som jag nämt.

  Störst skillnad blir det om ”chat control” blir lag. Då kommer alla sociala medier och andra appar tvingas till att bygga in skydd mot grooming. Ett mycket effektivt skydd. Då blir det helt enkelt inte möjligt grooma eftersom att en AI hela tiden förstår kontexten av vad som försegår i en chatt. Då blir det ett rejält hack i kurvan som tvingar pedofilerna ut på stan istället, sen vänder kurvan stadigt uppåt igen. Fler och fler som vågar sig ut på stan eller fler som helt plötsligt vill bli lärare och befolkningstillväxten upphör inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *