Sponsorer

Han står en bit bort och tittar på oss.
Efter en stund kommer han fram.
– Jag ville bara tacka för jobbet ni gör.
Han tittar på Patrik och säger:
– Jag har läst din bok, och så var det för mig med.
Sedan nickar han och går iväg.
Jag och Patrik tittar på varandra.
Tårarna bränner bakom ögonlocken.
– Ännu en som vågade berätta, säger Patrik.

När vi är ute så händer detta varje dag.
Ofta så är det män som kommer fram.

Ser man till statistiken eller morgonsoffornas program så säger dessa enhälligt att andelen övereppsutsatta flickor är större än pojkar.

Men för oss som betraktar problematiken från en synvinkel som man inte kan lära sig genom att läsa en bok, så ser verkligheten helt annorlunda ut.

De män som ringer eller kommer fram och pratar har många gånger aldrig berättat för någon tidigare. Inte sällan är de äldre och har bitit ihop hela livet.
De har dessutom mycket svårt att formulera vad som hänt. ”Så var det för mig med” räcker så väl.

Kvinnorna som vi kommer i kontakt med har ofta försökt berätta, eller berättat för anhöriga. Ibland har de blivit lyssnade på. Ofta har de dock fått gå ensamma i sitt trauma. Vad som förenar dem är att de som regel varit betydligt yngre än männen när de för första gången berättat för någon.

Ser man till förövare som söker små barn gör inte så ofta skillnad på pojkar och flickor.
De söker barn och tar vad de kommer över.

I gruppen förövare som söker stora barn så är gränserna tydligare.
Förövare som vill ha flickor söker flickor
Förövare som vill ha pojkar söker pojkar.
Trots statistiken verkar andelarna inte skilja sig åt.

Det som skiljer sig åt är sättet på vilket man fångar barnen.
Flickförövaren groomar, manipulerar och hotar.
Pojkförövaren är mer rakt på sak och tar pojkens tystnad för given.

Patrik Sjöberg tog sats i många år innan han hoppade ut ur ett gigantiskt mörkertal.
Och det svåraste som finns är att berätta.
Men tar man mod till sig att hoppa – så följer barnen.
Och det räcker med ett enkelt
”så var det för mig med” för att alla ska förstå.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

5 thoughts on “Så var det för mig med

  1. ”Så var det för mig med”, så var det för mig med. Kan bara hålla med om det tragiska i texten. Min förövare hotade eller skrämde aldrig mig till tystnad, det behövdes inte. Känslan av skam och skuld var minst lika effektiv och lade ett lock på händelsen som det tog närmare 30 år att lätta på. Och så klart, under den tiden hann förövaren komma undan sitt ansvar, i mitt fall genom att avlida. Kanske också hann han också med att förgripa sig på andra under denna tid. Jag förstår att man kan tycka att min tystnad gjorde detta möjligt, men jag har bestämt mig för att skulden inte är min, ingen tvingade honom, han bär själv det fulla ansvaret för sina gärningar – ingen annan!

  2. Patrik kommer om 200 år vara känd för den kamp han kämpar för alla utsatta barn. Ingen kan nog förstå hur många som får livet förstört.
    Hur länge ska makthavarna blunda för den verklighet som finns. Lagar måste ändras så att farliga personer kan fångas upp innan de begår mängder av övergrepp. Älskar verkligen det arbete ni lägger ner Dumpen♥️♥️♥️

  3. Jag läste precis klart boken.
    Jag har haft tur i mitt liv. Jag blev groomad av en 35 årig man när jag själv var 12-13 år. Han hängde ofta med ett gäng 16 åringar som jag umgicks med på den tiden vilket jag inte funderade över alls. Stora röda flaggor som vi missade helt och hållet. Blev lätt illamående nu när jag tänker på det 🤮 Anledningen varför jag har haft tur är för att jag var supernaiv på den tiden, men jag lyckades att undvika att bli utnyttjad av honom. En gång var det riktigt nära men jag lyckades krångla mig ur situationen 🤮 jag skulle gå in i skogen för att gå på toaletten och det kunde slutat riktigt illa.
    Min vän lyckades inte undvika det tyvärr, det fick jag dock reda på senare. Han våldtog henne när hon var 12 första gången. Groomingen hade fungerat på henne tyvärr… Idag är jag 26 och äcklad som fan över honom. Vidriga as. Jag dumpade hela det kompisgänget strax efter det för de ville inte sluta umgås med honom (han köpte ju sprit och cigg osv)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *