Sponsorer

En liten flicka.
Precis nyss fyllda 15.
Flickan misstänkte att hon var gravid.
Hon ville göra ett graviditetstest.
Föräldrarna i familjehemmet där hon var placerad visste att den person som varit i sexuell kontakt med flickan var parets biologiske son.
Han var 17.5 år gammal.

Hade flickan kommit inom vården, så skulle barnmorskan frågat hur det kan komma sig att hon haft sex innan femtonårsdagen.
Hade flickan kommit inom vården så skulle barnmorskan frågat vem hon haft sex med innan femtonårsdagen.

Familjehemmet valde att inte ta henne till vården.
Inte ens för behandling av den infektion som kom att kosta henne livet.

Flickan hette Donia.

I nästan tio års tid hade Donias mamma fört en kamp i motvind för att få till en utredning, varför familjehemmet underlåtit att ta hennes dödssjuka dotter till sjukhuset.
Ingen lyssnade.
Istället hänvisade man till att det inte behöver vara ett misstag begånget, om en ung flicka ligger på familjehem och sakta förtvinar och dör, utan att få tillgång till sjukvård.

Drygt två år har gått sedan jag först kom i kontakt med två unga människor som spenderat tonårstiden i samma familjehem som Donia.
De var placerade där samtidigt som Donia.
Tonåringarna som numer är vuxna ville berätta sanningen om vad som hände egentligen.

Sedan Donias död hade ingen pratat med dem.
Ingen hade ställt frågan till de som då var barn,
vad som egentligen hade hänt.
Inte socialförvaltning
Inte polis
Inte heller har de hörts i Socialstyrelsens 500 sidor långa utredning.
Trots att de faktiskt var de enda utomstående som på väldigt nära håll tvingats betrakta Donia tyna bort för att till slut dö.
De skulle gå till skolan som om inget hänt.
De fick inte ens krishantering.

Informationen som inledningsvis var embryot till en artikel, blev till många långa timmars samtal med Annina Karlsson, Donias mamma och Susanne Altsund.
Samtalen ledde till ett långt möte hos advokat Monica Crusner.
Monica Crusner och hennes team gjorde den utredning som myndigheterna sedan länge borde ha gjort.

Två års utredning för deras del ledde till det enskilda åtal som förhoppningsvis kommer att ge Annina Karlsson juridisk upprättelse för att hennes dotter gick döden till mötes, utan att sjukvården getts möjligheter att rädda hennes liv.

När man underlät att lämna Donias öde i sjukvårdens händer så berövade man henne alla möjligheter till liv.
Barn ska skyddas från sexuellt utnyttjande.
Barn har rätt till vård när de blir sjuka.

Imorgon ska vi ner till Lunds tingsrätt för att vittna mot de två familjehemsföräldrar som står åtalade för dråp/grovt vållande till Donia Hassans död.

Vila i frid Donia ❤

 

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

10 thoughts on “Vila i frid Donia

  1. Jag med! Ett sånt monumentalt svek av vuxenvärlden! Det är tydligt att hela systemet med familjehem, HVB- hem är i fritt fall o har redan till stor del kollapsat. Man spelar med barns liv på det mest cyniska sätt o det blir så tydligt att det är pengarna som styr. Att så många olämpliga kan få agera familjehem, HVB- hem är svindlande o gör mig också illamående! Vilken idiot som helst kan ex öppna HVB-hem i ngt ruckel ute i ödemarken o göra sig skyldiga till ,inte bara okunnig ”vård”, utan även göra sig skyldiga till rena lagbrott som ex fasthållningar o inblåsningar! Skandalöst att Sverige inte tar tag i detta! Nä, vem som helst ska inte kunna bli familjehem för då händer sådant som hände Donia!

   1. T.o.m. visar stora brister hos våra socialtjänster. Finns det nån som kollar dem? Är själv inne i en process med socialtjänsten pga min dotters pappa dricker, jag kan inte fatta att dumma Sveriges lagar säger att barnen har rätt till bägge föräldrarna, det är skrattretande hur vuxna människor kan få bete sig. Ännu mer skrattretande hur barn gång på gång pga lagar/socialtjänsten/tingsrätt/hovrätt och så vidare är så under all kritik till att se barnen i allt detta…det handlar bara om de vuxna o deras ”rätt”. Hela Sveriges lagar och instanser som handlar om barn ska tas på mer allvar. Kan man inte gå ut mer i strejk precis som det gjorts i snippa fallet. Vi behöver stå upp mer och säga ifrån till att det ändras

 1. Man blir såå ledsen när man hör och läser detta.
  Jag får mardrömmar när jag varit inne på Dumpen av all ondska man läser om som sker mot barnen.
  Hur fan ska detta sluta när vuxna människor beter sig så illa mot barn ???

  1. Visst får man mardrömmar, men då får man komma ihåg att dumpen finns och därav fortfarande godhet i världen

 2. Stackars barn, läser man på Flashback så var flickan totalt utan vuxenstöd om det nu stämmer? Hennes utsatthet känns bedrövligt sorglig och hon är inte ensam om att bli sviken av vuxenvärlden. Helt utlämnad! Hoppas du fått frid Donia.

 3. Så tragiskt öde. Blir så illa berörd när barna far så illa. RIP Donia♥️

 4. Hade ingen aning om att Donia var gravid med sonen. Undrar hur många som visste. Över huvud taget talas det inte om henne i vår stad. -Hon har den största och vackraste gravstenen där det oftast ligger färska blommor. Lilla Donia, varför hörde ingen dina rop?

 5. Girighetens fula ansikte!
  Hoppas det hela överklagas! Det kan inte vara lagligt att bortse från att barnet man ansvarar för är dödssjukt och faktiskt ligger och dör utan att man hjälper och ingriper. Stackars flicka mitt hjärta går i tusen bitar när man förstår hur ensam och utlämnad hon har varit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *