Sponsorer

De flesta av våra gäddor söker sig till akutpsyk efter konfrontation. Har dock inte hört talas om att någon skulle blivit hemskickad mot sin vilja. De blir inlagda och får stanna tills dess att tillvaron lugnat sig en smula – det är bra.

Vad som däremot inte är lika bra är när utsatta söker sig till akutpsyk. De blir hemskickade i parti och minut. Trots att suicidrisken är 12 gånger högre bland utsatta och den utsatte tydligt uttrycker att denne har suicidtankar, så gör man ofta bedömningen att man skickar hem.

Senast i natt hade jag ett samtal med en ung kvinna som drog sig för att söka sig till vården i rädsla för att bli hemskickad. Efter påtryckningar tog hon sig in till akutpsyk. Trots att man i angivet län tidigare gjort felaktiga bedömningar och skickat hem människor som sedan tagit sina liv, så väljer man alltså även i detta läget att hon inte får stanna.

00:21 Kom första samtalet efter att hon blev hemskickad. Hon står ensam utanför akutpsyk.

Ber henne stanna kvar utanför och ringer in till psykakuten. Får prata med läkaren som beslutat att hon inte får vara kvar.

Ber honom göra en ny bedömning.

– Hänvisar till att jag känner henne efter många turer och att hon är i betydligt sämre skick än normalt.
– Hänvisar till hennes hängningsförsök i början av månaden.
– Hänvisar till de som redan tagit sina liv efter att regionens läkare gjort bedömningen att skicka hem.

Att prata med läkaren var lite som att försöka förhandla med en parkeringsautomat – helt omöjligt.
Han hänvisade stolt till att de beslutat att hon nog klarar natten. Han lovar dock att prata med bakjouren och ringa tillbaka inom kort.

Ringde upp kvinnan som inte alls stannat kvar utanför. Istället har hon gått iväg till en närliggande bro. Hon uttrycker tydligt att hon inte orkar kämpa mer.

Hon vill hoppa.

Ber henne skicka sina koordinater.

Läkaren ringer upp igen för att berätta att de står kvar vid sitt beslut att hon klarar sig.
Jag berättar att hon står på en närliggande bro, beredd att hoppa.

Ring polisen, säger läkaren.

Ringer 112 som så många gånger innan.
Polis och ambulans kommer till platsen.
Ambulansen hämtar henne och hon blir inlagd.

Varför lyssnar man inte på människor med som kämpar för att överleva ?

Sedan nio månader har jag följt hennes kamp för en helt vanlig traumabehandling. Hon och hennes mamma har kämpat I väldigt många år.

Under dessa månaderna har jag bevittnat när man gjorde EEG för att kontrollera om hon kanske har epilepsi.
Något som slutade i dissociativa kramper.

Våra medlemmar har följt med henne på magnetröntgen för att utesluta skador på hjärnan.
Något som slutade i att hon svimmade i sjukhusentren.

Hon har utretts för alla psykiska sjukdomar som finns i läkarboken utan resultat.

Likväl har hon blivit våldtagen som barn och lever på daglig basis med spöken från det förflutna.

Övergrepp och trauma verkar man inte vilja prata om. När vi tar upp behovet av traumabehandling så bedöms hon vara i för dåligt skick för att klara den.

Hon anses dock inte i för dåligt skick för att gång på gång skickas ut från psyk mitt i natten för att klara sig på egen hand.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

5 thoughts on “Region Kalmar skickar hem självmordsbenägna

  1. Psykakuten har alltid varit ett skämt. Jag har besökt dem en gång som ung, i Göteborg, jag mådde så fruktansvärt dåligt men de skickade hem mig trots att jag va helt ur balans och va självmordsnära. Egentligen var jag bara en traumatiserad ung tjej som behövde någon som lyssnade, som satte en adekvat diagnos på mitt obegripliga tillstånd (traumatiserad) och gett mig hopp (genom att ge mig akuta samtal på plats och sen slussat mig vidare till en adekvat trauma-behandling). Totalt misslyckande som innebär att man går med sitt lidande år efter år, när det egentligen bara behövs trauma-behandling. Psykakuten är ren och skär skandal. En svensk skamfläck som inte hjälper klienter ett skit. Minns att läkaren gav mig tipset att jag kunde se melodifestivalen senare på kvällen så skulle jag må lite bättre. Va fan hjälper det mot komplex PTSD och traumatisering?? 🤯

  2. välfärdsstat, den humanitära stormakten!

  3. Så sorgligt att läsa och jaaa… den psykiska vården fungerar inte särskilt bra för många. Måste förbättras. Jag har själv suttit i kläm mellan psykiatrin och vårdcentralen som lägger över allt på varandra och man får inte hjälpen man verkligen behöver. Tack och lov att ni finns och trycker på folket som inte tar det på allvar. De borde inte få vara läkare om de inte kan förstå den delen. Även om mycket ni lägger ut är jobbigt att läsa och se så lyckas jag och blir otroligt glad över att ni finns och att ni förstår allvaret som många behöver lära sig. All kärlek till er!!

  4. Vad är det som gör att uthängda gäddor blir inlagda på akutpsyk? Då måste det ju bedömas att suicidrisken är ganska stor eller??

  5. Det verkar inte bli bättre 😥
    För sådär 12 år sedan skjutsade min dåvarande arbetsgivare mig till psyk, ( stog på jobbet med över 2 promille) blev inlagd för avgiftning på beroendepsyk, hjälpen jag fick? Du har det ju bra, ett arbete, bostad och allt, sluta dricka så blir det bra. Titta på de andra här, du har det ganska bra. Det är så tragiskt att vården inte fungerar när man som mest behöver den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *