Barn som utsatts för sexualbrott tvingas vänta och Ingen av landets 32 allmänna åklagarkammare klarar att handlägga sexualbrott mot barn inom de lagstadgade tre månaderna.

Dom långa handläggningstiderna ökar givetvis offrets psykiska lidande och leder också till att det blir svårare att lösa brottet.

Grova brott mot barn skall handläggas skyndsamt och skall prioriteras säger regeringen som senaste åren tillsatt extra resurser till polisen för snabbare resultat. Enligt TT:s granskning av handläggningstiderna för sexuella övergrepp mot barn i de 32 allmänna åklagarkamrarna, klarar ingen att fatta beslut om åtal inom tre månader från det att anmälan kommer in.

Att handläggningstiderna blir så långa påverkar också barnens rätt till hjälp från BUP och socialtjänst. Att det är så långa handläggningstider beror blandannat enligt polisen att sexualbrott på internet är svårutredda och kräver mycket expertis. Det fattas även barnutredare och på många platser så finns det inga utredare som är utbildade för att kunna göra en utredning där barn finns med.

Även barnåklagare är bristvara och svårt att hitta i rekryteringen då brotten är vidriga och svåra att gå igenom bevisen. Det är ärenden som är bland det värsta man kan vara med om. Att se en vuxen man tvinga en elvaåring att dricka urin, det är det inte alla som vill vara med om i sitt arbete.

Sexualbrott mot barn är svårutredda också för att det oftast inte finns några vittnen och det saknas teknisk bevisning. I stället bygger de ofta på vittnesmål från barnet. Barnets minnen av händelsen kan påverkas om det hinner gå lång tid, så det kan bli svårt att få fram vad som egentligen har hänt. 

När åklagaren ska presentera det här materialet i rätten ställer domstolen höga krav på barnets berättelse, och om barnet har svårt att minnas och därför inte kan lämna en tillräckligt detaljerad berättelse om vad som hänt blir det svårt att väcka åtal. Så många av de här brotten leder inte till åtal. Men det är inte för att de inte har hänt. 

Det här vet ju pedofiler om och utnyttjar för det är ju väldigt få som blir fällda och dömda. Vi måste kräva att det utbildas mer poliser som kan arbeta och förhöra barn och det måste finnas väldigt många mer barnutredare och framförallt i hela Sverige! 

Vi måste vi införa barndomstolar som tar hand om dessa vedervärdiga brotten och som sätter barnen i framsätet för barn hittar inte på övergrepp!

Vill ni stötta mig och Sara I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma.

2 thoughts on “VI MÅSTE INFÖRA BARNDOMSTOLAR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X