När man läser lillaEs text, så inser man verkligen hur grooming och våldtäkt påverkar ett barn.

LillaE som nyligen fyllt 14 beskriver med sina egna ord vilka konsekvenser som hon får leva med varje timme minut och sekund efter övergreppen, och när ett barn berättar så är det vuxnas skyldighet att lyssna, så snälla läs vad hon har att berätta om sin utsatthet, för viktigare än såhär kan det inte bli.

LillaE skriver och berättar om sin tillvaro

Minns ni i att en 13-årig flicka blev våldtagen på skoltid, på skolan i april?
Media rapporterade och förövaren dömdes till 18 månaders fängelse för våldtäkt mot barn i tingsrätten för att sedan bli frikänd i hovrätten. Det är lillaEs fall, och i samråd med lillaE och hennes föräldrar väljer vi att lägga ut detta.

LillaE berättar om våldtäkten

Skolan ringde till lillaEs pappa för att meddela:
Ambulans är på väg och ska hämta din 13-åriga dotter som druckit en sprit och blivit våldtagen på en skoltoalett.

En lärare såg när en 19-årig kille, som tidigare varit elev på skolan gick och en 13-årig flicka som är elev på skolan raglade ut från toaletten. Kvar på toalettgolvet låg en tom spritflaska. Läraren ringde ambulans och flickans pappa.

Flickans pappa skyndade till skolan och möttes av en kraftigt berusad dotter som kaskadkräks och säger: ”Lever jag än?” och ”Varför har jag haft hans kuk i min mun?”.

Pappan tittar i flickans telefon och hittar ett meddelande från den misstänkte förövaren med följande text:

”Vet men de bra endå Du får göra de någon mer gång fan vad fin du e asså Annan gång knulla dig så hårt asså hahaha Kan du någon annan dag sen men då kanske knulla också Tyckte du min kuk var stor hahah 🙂 Ville ju komma i din mun”

Förövaren döms i tingsrätten till 18 månaders fängelse.

Tingsrätten yttrar sig enligt följande:

”Målsäganden har lämnat en lång och levande berättelse som har varit sammanhängande och konsekvent genom utredningen. Den vinner betydande stöd av de iakttagelser föräldrar och vittnen gjort av målsäganden (hennes tillstånd, reaktioner och uttalanden) direkt efter händelsen. Uppgiften om att oralsex förekommit på toaletten stöds även av det Snapchatmeddelande från A.G som hittats på hennes telefon kort efter händelsen och som måste ha avsänts i nära anslutning till denna. Åklagarens bevisning styrker således att målsäganden utfört oralsex på A.G på det sätt hon redogjort för.” Sammantaget förtar vad han uppgett inte värdet av åklagarens bevisning. Objektivt sett är åtalet för våldtäkt mot barn således styrkt.”

Förövaren döms alltså med stöd av såväl muntlig redogörelse som stödbevisning I form av fysiska skador, lärare som vittne till att de kommit ut från toaletten och ett meddelande där förövaren berättar själv, på ett sätt som man anser inte kan förklaras på annat sätt än genom en oral våldtäkt.

Förövaren har dessutom under rättsprocessens gång ändrat sina uppgifter från att han nekat till att ha varit på skolan den angivna dagen till att han kommit dit enkom för att sälja sprit till flickan. Om meddelandet som han skickat till henne har han gett en förklaring om att han skickat en bild på sin snopp, och att detta är vad han åsyftar när han frågar om den är stor.

Förövaren som vi kallar A.G överklagar. Till hovrättsförhandlingen har ytterligare bevisning inte tillkommit, ändå förändras hela domen och förövaren blir nu frikänd på följande grunder:

”Av den skriftliga bevisningen framgår bl.a. att målsäganden vid läkarundersökning uppvisat två rivmärken eller liknande på vardera sida halsen och att hon varit öm i bakhuvudet vid hårfästet. Målsäganden har inte berättat om något våld mot sin hals eller grepp om sin arm. Uppgifterna i journalanteckningarna och rättsintyget om skador på hals och arm ger därför inte något stöd för hennes utsaga. Däremot ger uppgifterna i dessa handlingar om att målsäganden var öm i hårfästet stöd för hennes berättelse om att A.G tagit ett grepp om hennes hår. Hovrätten bedömer sammantaget att journalanteckningarna och rättsintyget har ett begränsat bevisvärde.”

En berusad 13-åring, vars minnesbilder torde vara något påverkade av alkoholen har alltså inte redogjort för hur skadorna enligt rättsintyget uppstått, därför anser man att skadorna saknar bevisvärde. Hon har dock berättat om att han tagit tag i hennes hår, men trots detta anses rättsintyget ändå ha ett begränsat bevisvärde då hon inte berättat om våld som motsvarar alla skadornas uppkomst.

”fotodokumentation som gjorts av toaletterna ger något egentligt stöd för åtalet.”

Nähä? Förutom en tom spritflaska, så skvallrar toaletten inte om den våldtäkt som ägt rum – toaletter brukar inte skvallra.

”Det har dock inte kommit fram i utredningen att målsäganden berättat för någon närstående eller vän om händelsen. Hovrätten bedömer att de uppgifter som polisen Cxxxx Mxxxx har lämnat har ett begränsat bevisvärde eftersom hon endast redogjort för vad målsäganden uppgett till henne i ett första polisförhör.”

Flickan har alltså redan på kvällen på barnsjukhuset  fått förtroende för en enda kvinna som arbetar som polis, och för henne har flickan kunnat berätta.Trots att det i genomsnitt tar 16 år för ett barn som varit utsatt för övergrepp att berätta så har alltså tjejen hittat stöd i en enda polis och berättat vad som hänt, men med tanke på att flickan inte berättat för alla i sin omgivning efter att hon nyktrat till så anser hovrätten att detta sänker flickans trovärdighet.

”A.G har åberopat ett sakkunnigutlåtande av NFC av vilket det framgår att det saknas spår av sperma från A.G på målsägandens kläder och kropp respektive DNA från målsäganden på A.Gs penis, trots att provtagning skett på ett flertal olika ställen. Denna omständighet talar enligt hovrätten i viss utsträckning mot att ett oralt samlag skett.”

Hallå där! Förövaren greps 9 timmar efter våldtäkten och vem vet vad han hunnit med under de nio timmarna, han kanske tom hann bada och byta kläder och det kan i högsta grad påverka resultatet.

”Vid en samlad bedömning av bevisningen i målet anser hovrätten att den bevisning som A.G har åberopat förtar värdet av åklagarens bevisning i sådan utsträckning att det inte är ställt utom rimligt tvivel att ett oralt samlag har ägt rum. Hovrättens bedömning innebär att A.G ska frikännas från åtalet för våldtäkt mot barn.”

Hovrätten ställer alltså krav på att en berusad 13-åring ska kunna redogöra för en våldtäkt på ett sakligt sätt för allt och alla i sin omgivning, det räcker alltså inte med en polis, och med anledning av att hon inte angett hur fysiska skador uppkommit så fäster man inte hänseende vid det rättsintyg som baserats på läkarundersökning i anslutning till våldtäkten. Ett meddelande som förövaren skrivit konstaterar man att det talar till förövarens nackdel, men man tar inte heller hänsyn till detta och väljer att frikänna våldtäktsmannen med stöd av att spår av saliv med flickans DNA på förövarens snorre saknas,  trots att han under de nio timmar från våldtäkt till gripande i frihet rimligtvis hunnit både bada och byta kläder.

LillaE har under en längre tid innan våldtäkten (2019) haft kontakt med förövaren via snapchat. Våldtäkten ägde rum på en torsdag, men redan måndagen innan hade hon berättat i samtal hos kurator att hon är utsatt för grooming. Kuratorn hade lämnat en orosanmälan till soc, men våldtäktsmannen hann alltså före ett ingripande, detta har dock inte tagits upp som bevis i rättegång. I polisförhör har förövaren dessutom självmant erkänt grooming när han berättar att han skickat en bild på sitt könsorgan till en 13-åring, och bestämt träff med henne, hans eget meddelande stödjer detta. Åtal för grooming har alltså inte väckts trots att han själv berättat I förhör. Inte nog med att han sluppit undan åtal för grooming, så har han dessutom frikänts från våldtäkt mot barn och är han fri som en fågel. Dessutom skadestånd att hämta för tiden som han suttit frihetsberövad.

LillaE har ett flertal gånger efter händelsen suttit på psyk efter hon ta sitt liv och mår mycket dåligt. Trots detta så har hon skrivit en text som verkligen får oss vuxna att förstå att vi måste göra allt som står I vår makt för att skydda knattarna från ren ondska.

Vill ni stötta mig och Patrik I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma 

1 thought on “LillaE som blev våldtagen på skoltoaletten och förövaren blev frikänd.

  1. Ja fy tusan vad skamligt och riktigt bedrövligt. Jag skäms för vårt svenska samhälle och dess skruvade flathet. Hur kan dessa människor sova på natten över huvudtaget. Har dom ingen rimlig empati i kroppen. Skulle dom vilja att deras egen dotter blev behandlad så? Knappast. Men det är väl ”mina barn och andras ungar” som gäller för dessa lagmän och kvinnor. Fy och stor skam på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X