Hur mycket får en pedofil kosta ?

Eva växte upp med mamma och styvpappa.
Evas mamma arbetade på sjukhuset.
När Evas mamma jobbade, så passade Evas styvpappa henne, han passade även på att förgripa sig sexuellt på henne.
Vid ett tillfälle försökte Eva prata med sin mamma, och det hela resulterade i en hård konfrontation från både styvpappan och mamman.
”Vad har flickan nu fått för sig?” sa fosterpappan.
”Nu får du sluta med dina galenskaper” sa mamman

Nästa gång som Eva vågade nämna övergreppen för någon, var hon 57 år gammal.

Eva flyttade av förklarliga skäl hemifrån tidigt. Hon tog arbete vid ortens lokala gatukök, och jobbet var Evas allt, När hennes chef dog, så blev hon helt förkrossad. Eva som sedan länge hade ätit lugnande tabletter ökade på tabletternas effekt med sprit.

Eva tog över lånen på gatuköket, och fortsatte driva företaget i egen regi. Från början, så gick det bra, och Eva levde för sitt företag, men ångesten och minnen från barndomen tog allt oftare överhand.
Ruset blev en vardag, även på arbetstid.
Efter att Eva hade somnat på soffan i gatukökets personalrum under lunchtid, så började folk prata.
Bokföringen släpade och när Eva till slut krockade på fyllan så kunde hon inte hjälpa sig själv längre.

Gatuköket försattes i konkurs, och Eva som hade gått i personlig borgen fick skulder på runt miljonen. Edgångssammanträdet för konkursen ägde rum samma dag som Eva fyllde 28, och försökte sedan ett antal gånger ta sitt liv, men misslyckades gång på gång, och lärde sig till slut att uthärda det med tabletter och sprit i lagom mix.

Nästan 30 år efter konkursen, så sa den barske läkaren till Eva att hon inte har långt kvar i livet. Evas njurar hade lagt av, och lungorna var fyllda med vätska. Hon hade själv inte ett minne, mer än av att luften hade tagit slut och hon hade med sista kraften ringt ambulans..

Hon tittade på läkaren, och sen i taket. Hon förstod inte varför tårarna trängde upp i ögonen, men tänkte, blev det inte mer än så ?
En konstig sak, var dock att hon blev arg på doktorn och vansinnig på sig själv. Var det slut nu ? Hon levde ett liv hon inte önskat, ändå blev hon ledsen att det var slut.

Där och då tog det finaste som finns vid. Instinkten att leva, den som är starkare än någonting annat.
Eva skrek NEJ till läkaren, jag vägrar, glöm det jag ska jag hinna leva innan jag dör.

Detta var 10 år sedan, och Eva om någon är ett levande bevis på att så länge som hjärtat slår, så är det värt att kämpa. Evs kamp att komma till ett liv som hon aldrig haft, har gjort att hon faktiskt idag mår bra. Dialys kommer hon att behöva så länge hon lever, men nu hjälper nyblivne maken Sture henne med dialysen hemifrån, så hon behöver inte längre åka till sjukhuset flera dagar i veckan.
Det har tagit en styrka som hon inte vet var hon fick ifrån och massor av terapitimmar, men idag kan Eva obehindrat prata om övergreppen. Hon är ien glad kvinna, som förvisso känner lite bitterhet över att ha förlorat över 40 års livstid i depressioner och missbruk. Evas make Sture stöttar henne i allt vad hon gör, och båda hälsar att det aldrig är försent att våga prata.

Det är inte på något sätt min avsikt att förringa Evas tragedier genom att räkna om ett träsk av tragedier i pengar, men jag vill genom denna uträkning ifrågasätta om vi verkligen har råd, rent ekonomiskt att låta pedofiler dränera statskassan.

Skulder från konkurs(skuldsanering) 1 000 000
Sjukpension 6 480 000
Dialys 6 100 000
Krock (skuldsanering) 180 000
Rättegångskostnader för krock och konkurs 200 000
Sjukhusvård efter fem självmordsförsök 230 000
Läkemedel 500 000
Terapi/sjukvård 1 200 000

Summorna är grovt uppskattade, enbart för att man ska få en bild av vad det kan kosta samhället när ett offer hamnar i utanförskap. Notan landade på -15 890 000.
Hade Eva istället fått må bra och arbeta hela sitt yrkesverksamma liv, så hade Eva tillfört ungefär 8 000 000 till statskassan. Nu blev fallet inte så, men när våra politiker gnäller över att det är dyrt att ha människor i fängelse, så vågar jag påstå att vi inte har råd att ha rovdjur ute bland oss, redo att krossa fler liv.

Eva är bara ett av mannens offer, och slutnotan för att freda en pedofil blir därmed helt enorm.Ibland är överdriven humanism enbart humant mot inhumana.

Vill ni hjälpa mig och Patrik i vårt arbete, så är ni hjärtligt välkomna att bidra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X