Hej Alla
❤❤❤

Efter att jag började med intervjuer av människor som varit utsatta för sexuella övergrepp till boken Klåfinger som vi ska lämna in till regeringskansliet, så började jag se en konstig röd tråd mellan ålder för övergrepp, och andra faktorer som skapar vissa typer av problem i vuxenlivet.

Vi skickade ut en liten enkät, till er som varit utsatta, och även till en grupp som inte varit utsatta, för att jämföra.
Gruppen som inte varit utsatt ligger på ett genomsnitt av 2/15 kategorier av problem.
Gruppen som varit utsatt ligger på ett genomsnitt av 8/15 kategorier av problem.
Dessutom visar enkäten tydligt att ju lägre ner i åldern som övergreppen skett, desto fler problem har mött dem i vuxenlivet.
Ett av många exempel är vår älskade moderator, Janicka Sternbratt , som växte upp sida vid sida med sin pappa och växte in i rollen som pappas lilla ”älskling” Hon kryssade i att hon i vuxen ålder drabbats av 14/15 av problemen på listan

Nu började det hela bli riktigt intressant, jag kunde inte riktigt få ihop hur alla som i barndomen varit utsatta för sexuella övergrepp får likartade problem i vuxen ålder.

När jag fick kontakt med Dr Gita Rajan på Wonsa, så fick jag förklaringen, och förklaringen är så enkel att det nästan är löjligt, och det är inte så att människor som varit utsatta blir gnälliga och fulla av självömkan, som en del människor i ren okunskap hävdar. Förklaringen är fysiologisk och botbar, men kräver dock rätt behandling, för sålänge som man inte botar så kvarstår problemen.

Enkelt förklarat så kan man tänka att man är ute på promenix i skogen, mitt bland granar och grenar så träffar man på en björn. Det är ingen slump om man I det läget håller på att skita ner sig, det är en fullt normal fysisk reaktion när människans stress-försvars system aktiveras. Hypothalamus snackar med hypofysen, som i sin tur berättar för binjurebarken att nu jävlar ska du släppa ut massor av adrenalin och kortisol. Hjärtat slår, blodet samlar sig i bålen, andningsvägarna öppnar sig och pupillerna vidgar sig. Där och då så ska vi bestämma oss för om man ska strida eller fly, och tack vare detta system så sätter vi alltså inte på första bästa sten och accepterar att bli ett skrovmål till björnen.

Vad händer då när björnen inte är en björn, utan en pedoraptor, och den som blir skrämd in i ett stress-försvarsläge är ett litet barn, vars hjärna fortfarande är under utveckling ?

Då får vi en människa med en skada, som gör att personen mycket troligt i vuxen ålder kommer att utveckla en hel del av de symptom som människor som varit utsatta för övergrepp faktiskt drabbas av i vuxen ålder.

Någonting som är positivt är att skadan i högsta grad är botbar och att Wonsa faktiskt har facit I hand. Gita Rajan på Wonsa arbetar för att komorbiditet av olika symptom, i samband med sexuellt trauma kommer att klassas som SAIS (sexual abuse injury syndrome) och tack vare människor som sitter med kunskap upp över öronen, så ser framtiden ändå inte så mörk ut, nu ska vi bara se till så att poletten trillar ner hos våra politiker, för många av dagens behandlingsmetoder påminner lite om att behandla benbrott med antibiotika.

Vill ni hjälpa mig och Patrik att fortsätta vårt arbete så är ni hjärtligt välkomna att bidra.

Kika gärna på videon av Dr Nadine Burke
”How childhood trauma affects health across a lifetime”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X