Sponsorer

Fredag 13/9 15.46 konfronteras en fritidspedagog på Kupolen i Borlänge.

Måndag morgon 16/9 ringer skolans rektor upp. Fritidspedagogen har berättat att han blivit konfronterad. Loggar skickas in.

Tisdag 17/9 pratar vi med skolan om att man bör göra upp en handlingsplan, där vi publicerar artikel EFTER alla berörda parter informerats om det inträffade.

Vi informerar om att man absolut inte behöver stressa då det är av största vikt att hantera situationen korrekt för att undvika panik.

Brukligt är att:

  1. Personal informeras
  2. Föräldrar informeras
  3. Elever informeras

Ibland kan processen ta flera veckor.

Onsdag 18/9 pratar vi med skolan vid två tillfällen. Man uppger att man vill att vi först publicerar och att skolan går ut med information först efter publicering. Tillvägagångssättet är inte vad vi är vana vid.

Vid vårt andra samtal som äger rum vid 16-tiden ber de oss publicera redan klockan sju på morgonen nästkommande dag.

Skolan uppger att man ska göra ett utskick till vårdnadshavare vid 07.30.

Torsdag 19/9 07.00 publiceras ”Idolen 483” på Dumpen.

I efterhand har vi fått veta att:

Mail med kallelse till krismöte under torsdag morgon gick ut till personal under onsdag kväll. Orsak till mötet angavs inte. Viss personal misstänkte att det skulle komma att handla om fritidspedagogen.

Krismöte för personal hölls således efter publicering. Orsaken till att mötet hölls med kort varsel uppgas vara att man ”inte hade fått mer tid på sig” trots att skolan getts möjlighet att styra vecka och dag för publicering.

Skolan erbjuder enskilda samtal med oroliga föräldrar. Föräldrar har tryckt på om att man kräver ett föräldramöte. Rektor Maria Pettersson svarar att all information kommer att gå via skolans ”Unikum” och att man inte avser hålla ett föräldramöte.

Vi har försökt nå rektor Maria för att förmedla att man vi tycker att man behöver ha ett föräldramöte. Vi har erbjudit oss att anlita samtalsterapeut Stella Rosenqvist för att stödja upp kring föräldrar och skola. Rektor har inte svarat.

Vi har bett kommunens kommunikationsavdelning att påtala bristen för skolledningen, då man behöver vara lyhörda för föräldrar, bekräfta dem i deras oro.

Även kommunikationsavdelningen har meddelats att vi anser att man bör ta in hjälp externt och erbjudit oss att anlita Stella, för att stödja upp situationen.

Under torsdagen och fredagen kontaktas vi av ett stort antal skolanställda och föräldrar som känner sig svikna av skolledningen.

Många berättar om 4,5 års försök att göra skolledningen uppmärksamma på problem med en närgången fritidspedagog.

Ett litet urval av det som kommit in till oss:

2019 Tre skolanställda väljer att gå till skolledningen då en fritidspedagog är allt för närgången mot skolans elever. Han lyfter, har barnen i sitt knä, kramar, kittlar, smeker på rygg och beter sig närgånget på ett sätt som man inte tidigare sett någon personal göra.

Skolledningen med Maria Pettersson i spetsen avfärdar anklagelserna. ”Han har en kramig personlighet” ”det är sådan som han är” ”är det för att han är man?”

2019-2022 fortsätter klagomål rörande fritidspedagogen. Barn, personal och föräldrar har pratat med skolledningen.

Skolledningen med Maria Pettersson i spetsen vidmakthåller att det är fritidspedagogens personlighet som är sådan. Han är kramig som person.

2022 blir fritidspedagogen avstängd på grund av olämpligt beteende. Han uppges ha burit barn på axlar med barnets skrev mot ansiktet och varit alldeles för närgången.

Fritidspedagogen börjar gå i samtal för att få bukt med sitt olämpliga beteende. När han kommer tillbaka uppges att han inte längre får vara ensam med barnen.

2023 har skolan anställt ny personal som även de reagerar på fritidspedagogens märkliga beteende gentemot barn. Nu får fritidspedagogen återigen vara ensam med barnen. De två dagar i veckan som han har hand om stängningar är han på helt egen hand med barnen mellan 16.45-18.00.

När skolledningen inte lyssnat på skolanställda har personalen bett skolledningen att följa med ut på skolans område för att se hur närgången fritidspedagogen är. Skolledningen svarade att man inte kan spionera på anställda.

En skolanställd har gått till rektor då en flicka blivit upptryckt mot en vägg av fritidspedagogen. Flickan uttryckte i efterhand att hon kände sig obekväm.

Fritidspedagogen kallas ”peddogustav” på skolan.

Två flickor som berättat om att han klappar dem på rumpan och kliar dem på ryggen innanför tröjan kallas till möte där man informerar om att anklagelser om att någon skulle vara pedofil är allvarliga och kan vara förtal.

En förälder har ringt lärare efter att man sett Gustav med en flicka gränsle i sitt knä på ett väldigt opassande sätt där han gungade på benen samtidigt. Läraren uppmanar föräldern att ringa rektor. Vid kontakt hade biträdande  rektor ska rektorn ha sagt att föräldern inte behöver vara orolig då pedagogen inte får vara ensam med något barn.

Idag uppger skolan att man utreder det inträffade. Utredningen ska vara baserad på dokumenterade klagomål som inkommit. Huruvida muntliga samtal dokumenterats framgår inte.

31 thoughts on “Uppdatering #483 Borlänge

  1. Men herre gud vad är det för rektor som till låter en lärare att upp föra sig så, Har han någon sorts håll hake på rektorn ?

  2. Fyfan vilken skam!! Hur i helvete får en person jobba bland barn som inte får vara ensam med dom? Han var alltså inte rädd för att hans arbetsgivare skulle ge han sparken för där verkade han säker utan han var rädd att han inte skulle vara i närheten av barn längre

  3. Det här är ju en praktskandal att skolan har skyddat pedofilen i många år och bidragit till att barn utsatts för övergrepp.

    Det skulle vara fullkomligt hårresande om rektor m fl får ha sina tjänster kvar!

  4. Låt inte ledningen ”välja” att ignorera. Så enkelt får de inte komma undan, de har långt mer ansvar än så. Statuera exempel, sparka dem.

  5. Här har kollegor och barn gjort det man minst kan förvänta sig, att berätta för en vuxen och skolledningen…
    För i h-e…
    Avgå och utred ledningen.

  6. Kan tycka att det är att medverka till brottslighet, rektorn verkar ha främjat brottsligheten mot barnen i det här fallet. Att vidta åtgärder som att utövaren får inte vara ensam med barnen visar att rektorn har haft vetskap att något är galet, men tydligt är att övergreppen fortsatt trots ”åtgärd”.

  7. Jag hoppas verkligen att den rektorn väljer att byta karriär. För rektor bör hon absolut inte arbeta som

  8. Varför lyssnar inte ledningen? Varför låter det pågå? Vad är det för fel på folk?

  9. Alla föräldrar på gällande skola ska hålla sina barn hemma tills rektorn plus idolen blir avskedade! vägra ta era barn till en skola som stödjer pedofeli!! SKAM

  10. Tack dumpen! Denna gång har ni gjort en skillnad, inte bara med att förhindra en man från att begå övergrepp på barn, utan även nystat lite i den verksamhet som skyddat ”peddogustav” och med öppna ögon låtit barnen fara illa.

    Vilket stöd får barnen i verksamheten? Kommer någon att lyssna på dem, och ta deras berättelser på allvar? Kommer de barn som fått höra att det kan vara förtal få en ursäkt för bemötandet och bli lyssnade på?

    En sådan människa ska inte arbeta med barn, och de som sett problemet, fått det påpekat och valt att ignorera det är lika skyldiga som den person som utsatt barnen för något.

    Bra jobbat dumpen!

  11. Mitt barn har gått 6 år i den skolan och nu börjar min flicka i F klass och har alltid känt att den personen är konstig och ofta fråga jag mitt barn vid sena hämtning om han var trygg med honom då har jag fått en dålig känsla

  12. Skrämmande, hur kan det få gå till så? Den skolledningen kan inte få vara kvar.
    Tack dumpen för allt ni gör!

  13. Ja vad säger man ?? Det är ju helt ofattbart och overkligt att detta har fått fortgå ! Vilket svek mot alla barn, föräldrar, personal som reagerat och agerat ! Bort med rektorn!

  14. Amen för Helvete!!!
    Varningsklockorna har ringt i närmre 5 år,avstängd 2022.
    Och kallas Peddo Gustav!!!!!!
    Vad mer hade behövts,för att ta detta på allvar??
    Rektorn,måste lämna sin post,med omedelbar verkan.
    Ev,hela skol ledningen.
    Detta är 1 stor skandal!!
    Som måste tas upp på regeringsnivå,
    Med mycket hårdare krav,med att anställa lämplig personal.

  15. Man undrar ju vad det är för rektor egentligen. Den här individen har ju uppenbarligen betett sig olämpligt ett flertal gånger, han borde fått sparken första gången.

  16. Som vårdnadshavare till flera barn på den aktuella skolan så är jag sjukt förbannad på hur detta har skötts från skolledningen och i synnerhet från rektorn. Tyvärr är jag inte speciellt förvånad. Det här följer nämligen precis mönstret för hur den här rektorn hanterar jobbiga frågor. Nämligen att stoppa huvudet i sanden, förminska problemet och hoppas att det löser sig själv. Min fru och jag har haft många diskussioner med denna rektor och jag har varit fruktansvärt arg och mer eller mindre skrikit i ren frustration åt henne för att få henne att inse allvaret. Jag ska vara tydlig med att det inte har rört någonting liknande detta, men ändock allvarliga frågor. Där hon hade samma modus, att tysta ner och förminska och en enorm ovilja att ta till sig och vidta åtgärder.

  17. Man vet inte vad fan man ska säga. Hur kan man som rektor tycka att det är så obekvämt att ta tag i sånt här så man riskerar barnens säkerhet istället. Samhället måste förändras! Och den här rektorn måste avgå och byta kärriärsval helt och hållet. Hanterar man sån här information på detta sätt så ska man inte ansvara över barn på något som helst sätt. Stackars alla barn och föräldrar som varit i närheten av denna pedogog. Kan bara tänka mig hur maktlösa de andra i personalen känt sig när ledningen svarat såhär på oron💔

  18. Det är INTE ett alternativ att personal som jobbar med barn inte får vara ensamma med barn. Om en person inte kan vara ensam med barn, oavsett anledning, så ska den personen inte jobba med barn. Punkt slut. Och det spelar ingen roll om mam har en kramig personlighet, elak personlighet, eller virrig personlighet – när man jobbar med barn så respekterar man barns integritet och behov av gränser mot andra – man beter sig professionellt.

    1. Ja, jag håller med dig! Man kan ju tänka sig vad som hade hänt om motsvarande situation uppstått på en arbetsplats. Givetvis helt oacceptabelt att barn ska utsättas för detta! Måtte rektorn få ta ansvar – avsked är det enda rimliga.

  19. Var det någon av dom anställda i skolan som gjorde en anmälan för vi är skyldiga att anmäla vid blotta misstanken.
    Jag hade blivit skogstokig och gjort en anmälan 👿

  20. Tack Dumpen, tack ♥️
    Peddosar söker sig till skolan, de är många, det är deras främsta intresse.
    Alla dessa rektorer och personal som inte lyssnar på oroliga föräldrar. De borde ha en egen plats i helvetet. Eller få en

  21. Av beskrivningen tilldelas jag intrycket, att i anledning av skolledningens, av mig uppfattade, passiva förhållningssätt, så bör fråga om tjänstefel i enlighet med brottsbalken lyftas, då tjänstemäns både aktiva handlande respektive passiva förhållningssätt beskrivs där. För här oroas jag faktiskt betydligt mer över skolans upprepade passivitet än jag bekymrar mig över fritidspedagogen. Med stöd av Barnkonventionen, som är implementerad i svensk rätt, så framstår det som märkligt, att man inte lät stänga av personen från alla arbetsuppgifter som hade anknytning till barn. Hur törs för övrigt vårdnadshavare lita på den skolan?

  22. Jag har suttit länge och försökt komma på hur jag kan förmedla allt jag känner … men det går inte
    Känner en sån ILSKA för hur personal , föräldrar och även BARN schasas undan med allt dom ser och vad folk gör med dom .
    Om vi inte kan lita på att en skolledning och rektor ska hålla barnen säkra , och vi inte blir hörda . Vem fan ska då hålla barnen säkra ??
    USCH!!!

  23. Vare sig den konfronterade eller rektorn har i skolvärlden att göra. Allt man vill är att rädda sitt eget skinn, barnen verkar man skita i fullständigt. Tyvärr så är det lika lätt för en dålig rektor att få jobb på en ny skola.

  24. Seriöst, vad är det som är så svårt?
    Snacka om att göra saker och ting mer komplicerade än vad dem är.

    Jobbar själv inom skola och kan säga att denna hantering av problem, liknande detta samt andra, är förekommande i fler kommuner. Jag förstår ändå inte varför man väljer att göra på detta viset.

  25. Jag är sedan 1 år utflyttad från Borlänge kommun men hade under flera år mina barn i omgångar på aktuell skola. Mitt yngsta barn ( får nu i årskurs 6) träffade pedagogen vid många tillfällen, främst under lovverksamhet men även i tomma korridorer när övriga var på lektion. Trots att mitt barn gått på skolan och deltagit i fritidsverksamheten så har INGEN information kommit från Borlänge kommun till mig om situationen. De tar alltså så lättvindigt på situationen att de inte bemödar sig att informera alla vårdnadshavare som haft barn på skolan under tidsperioden och som kommit i kontakt med pedagogen. För inget barn berörs ju efter de lämnat verksamheten eller hur?😡
    Till saken hör också att mitt barn under denna period drabbats av dåligt psykiskt mående och hade anpassad skolgång, täta möten med rektor, skolsköterska och mentorer men INGEN av dessa professioner hörde några varningsklockor ringa, varken då eller nu, med anledning av ett möjligt samband mellan mitt barns mående och eventuell utsatthet av detta kräk. Ingen på skolan tog heller något som helst ansvar för mitt barns mående utan jag skuldbelades som förälder istället och fick ta allt ansvar även under skoltid. Jag påtalade upprepade gånger att mitt barns äldre bror har diagnoser inom npf och att jag ser likheterna dem emellan. Skolan anklagade mig då för att försöka diagnosticera mitt barn och att jag gjorde anpassningar som inte var nödvändiga. De anpassningar som skolan ansåg att jag gjorde felaktigt var att låta hen ta med sig ritblock och pennor till ett möte för att bättre kunna hantera situationen då det är något hen tycker är jobbigt. De lämnade även detta utlåtande till bup som kritiserade skolan för att vara godtycklig och oprofessionella i sin bedömning. Skolan fick även då påbackning för att inte vara insatta i mitt barns tidigare svårigheter och inte överhuvudtaget ta hänsyn till de otaliga strategier som både tidigare skola och jag som förälder provat för att hjälpa barnet att övervinna sina uppenbara svårigheter i vissa situationer. Det är dock mycket lättare att förenkla en problematisk situation, lägga skulden på föräldrarnas oförmåga och luta sig tillbaka än att faktiskt göra sitt jobb.
    Tyvärr så är det inte bara rektorn som är totalt olämplig i sin roll, utan även skolsköterskan, dåvarande kurator och flera mentorer på mellanstadiet. De har en lång historik att inte ta sitt ansvar så fort något blir lite obekvämt! Mitt barn står för övrigt i kö för att utredning gällande npf, nu när vi bytt kommun och Region. Jag hade tydligen inte så fel ändå 🤔

    På flera sätt har båda mina barn farit illa på Kvarnsvedens skola och tiden där har satt spår som påverkar deras skolgång och lärande än i dag. Först nu och tack vare er, så har jag fått informationen att mitt yngsta barn kanske har farit illa på ett sätt som inget barn någonsin ska behöva göra.
    Men att det kanske är så berör inte skolledningen det minsta, för mitt barn går ju inte längre på skolan. Då är allt glömt och förlåtet, inget trauma är aktuellt och jag som vårdnadshavare behöver ingen information eller forum för min oro och mina frågor.
    Men om skolledningen med rektorn i spetsen då tror att de genom detta agerande undviker obehag och konfrontation så har de fel. Jävligt fel😡

    Tack för ordet.
    /R

  26. Det finns en gyllene regel , lita INTE PÅ någon…….alla skyddar sig själva , kom ihåg, salt och socker ser lika ut…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *