Vi beskrivs ofta som hjärtlösa bödlar med målsättning att driva människor i döden.
Speciellt av dagens ETC.

I takt med att självmorden glesas ut och anhörigvinkeln blivit uttjatad så har ETC nu blivit tvungna att hitta en ny infallsvinkel.

Skarpt läge i ETC

I desperation efter nya prenumeranter skyr man inte att fabricera berättelser. I dagens upplaga hävdar man i rubriken att en man köpt sig fri från publicering.

Köper man sedan en prenumeration och läser artikeln så får man veta att det inte alls var så det såg ut. Istället tog det lång tid.

Dagens ETC

Och det stämmer.
Som regel tar våra publiceringar lång tid och så ska det vara. Vi har nämligen inte utrymme att göra fort och fel. Ett misstag vore förödande.

Som ett led i att begränsa självmord händer det att vi efter förfrågan från Impulskollen eller psykiatrin skjuter upp publiceringar en tid.

Ibland i två veckor.

Och ibland längre tid än så.

I kontakten med de som vi konfronterar är vi alltid väldigt tydliga med att man inte på något sätt kan förhandla om publicering. Vad vi däremot kan anpassa är tiden för publicering, så att den som konfronterats hinner landa lite och förbereda sig. Ofta vill de läsa den text som ska ut, innan publicering. 

Försök att förhandla om publicering
Ännu ett försök
Och ännu ett

Med orsak av Röstlunds så kallade intervju, valde jag att ringa till tre av de män som är i behandling hos Impulskollen. Jag ville höra om de upplever att de får hjälp.

Här kan man lyssna på Röstlunds intervju:

 • En man som vid ett flertal tillfällen suttit i fängelse för brott mot barn berättar: ”För första gången känner jag att jag blir hörd och att behandlingen utgår från mina behov. När jag är klar så ska jag fortsätta ut i primärvården. Jag kommer alltid att behöva vård för att inte lyssna på mina tankar.”
 • En annan man, med en helt annan bakgrund och helt andra behov berättar att Impulskollen för hans del är gå tillbaka i livet och och upptäcka var det gick snett.
 • En tredje man berättar att han bemöts mycket proffesionellt och får precis det som han behöver för att arbeta vidare. Han kommer inte att vara klar när behandlingstiden är över. Men han har valt att redan nu se sig om efter fortsatt vård från offentlig sektor.

Vad alla tre har gemensamt är att vi avslöjat dem i situationer där deras beteende riskerat barns säkerhet. De har även gemensamt att de valt att anlita Impulskollen.

En har 20 behandlingstimmar + krisstöd.

Två har 40 behandlingstimmar + krisstöd.

Och ja, det stämmer att vi pressar på för att de som vi möter ska söka vård. Personerna är nämligen farliga för barn. I Sverige kan man inte låsa in människor baserat på farlighetsgrad. Alltså är vården vårt enda alternativ. Precis som i missbrukarvården så lyckas man inte med alla fall. Men de fall som lyckas räddar barn. 

I anslutning till varje konfrontation får personen som vi konfronterar information om var de kan söka sig.

Ett privat alternativ, och ett offentligt.

 • Nackdelen med det privata alternativ som vi rekommenderar är kostnaden.
 • Fördelen är att de har öppet även jourtid och inkluderar ett omfattande krisstöd i paketet.
 • Nackdelen med det offentliga alternativet är att man kommer till en telefonsvarare. Ibland tar det lång tid för dem att återkomma, köerna till behandling är långa, de tar sällan in patienter i kris och de tar inte emot alla som söker.
 • Fördelen med behandling inom offentlig sektor är att när de väl kommer in i den pågår den under längre tid och framför allt så finns ett högkostnadsskydd som täcker kostnaderna för den enskilde.

Hur många och vilka som beviljas vård från offentlig sektor varierar starkt. Vissa får ingen återkoppling, en del nekas på grund av att de är i kris, och somliga skrivs in direkt. Variationerna är stora och frustrationen total när vårdgivare från offentlig sektor nekar vård:

En söker Preventell med svårigheter
En som blir inskriven
En som inte får vård
En vars make ”inte behövde vård”

En som till slut lyckades

En som sökt vård vid ett flertal tillfällen

Sverige har inte kapacitet att fånga upp de vårdsökande som självmant söker för sexuella riskbeteenden. Alltså uppstår privata initiativ.

Vår verksamhet handlar i grund och botten inte alls om stöd till personer med ett sexuellt intresse för barn. Alltså skriver vi sällan om det efterarbete som vi lägger ner. Dock lägger vi ner otroligt mycket tid på efterarbetet som pågår ända sent inpå nätterna.

 

I dagsläget söker ungefär hälften av de som vi kommer i kontakt med sig till vård hos bla. Impulskollen, Anova, Sexualmedicinska, företagshälsovård eller psykiatrin. Vad de självmord (som ETC så gärna lastar oss för) lärt oss är att vård och krisstöd i ett tidigt skede är viktig suicidprevention. 

Statistiken ser i dagsläget ut enligt följande:

 • En av de som avslutade sitt liv var inskriven i vård inom offentlig sektor.
 • En av de som avslutade sitt liv försökte förgäves få vård på offentlig väg.
 • Av de som valt att anlita Impulskollen har vi hittills inte sett några självmord alls.

En sexmånaders behandling på Impulskollen är ingen frälsning eller permanent lösning. Snarare är den att betrakta som en akut inkörsport till en långvarig och stundtals livslång behandling.

Om detta är alla parter medvetna. (Förutom mannen i ETC som verkar tycka att publiceringen är hans enda problem)

I paketet från Impulskollen kan krisstöd, samtal med arbetsgivare, anhörigstöd, städa upp sökbarhet från nätet samt vid behov sätta upp skyddat boende ingå. Samtidigt sätter de upp en 6-12 månaders behandling som syftar till att personen ska börja arbeta med sig själv för att minska riskerna att de ska skada barn.

Impulskollen köper de in tjänster som behövs,  vartefter behov finns. Sedan ett par månader tillbaka har de även läkare ansluten som anlitas när behov finns.

Efter konfrontation avslutas vår chatt med följande text:

Du har just blivit konfronterad och filmad av Dumpen.se

Filmen av konfrontationen kommer att publiceras tillsammans med dina chatloggar på dumpen.se

Har du något att tillägga eller vill diskutera om detta, vänligen kontakta ansvarig utgivare Sara Nilsson på telefonnummer 0760075779

Vi rekommenderar att du söker hjälp för din dragning till barn hos antingen impulskollen.se eller preventell.se.

Vi lämnar även ut visitkort som vi fått från Impulskollen. Hade Preventell valt att likaledes ge oss visitkort så skulle vi delat ut även dessa.

Den vuxne klarade helt själv att försätta sig i sin situation. Och den vuxne får ta sitt ansvar och reda ut sin egen situation. Någonting som ETC verkar ha missat är att behandling kostar pengar, oavsett om notan betalas via offentliga medel eller ur egen ficka.

I slutet av varje video ligger en reklamsnutt för Impulskollen. Impulskollen har nämligen valt att köpa reklamplats hos oss.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

21 thoughts on “ETC raggar prenumeranter genom falsk rubriksättning

 1. ETC verkar bara vara ute efter att sätta dit er på något. Jag förstår egentligen inte varför då ert arbete räddar barn. Ni hjälper också förövarna fast ni egentligen inte behöver.

 2. Bra svarat under intervjun Sara! Det är svårt att välja rätt ord när en ensidig journalist ställer väl förberedda frågor och bara har ett enda mål i sikte.

 3. Han skyr verkligen inga medel i sin iver att stoppa Dumpen. Vilka drivkrafterna är bör man nog inte spekulera i.
  Har Dagens Etc på fötterna? Får denna slaskblaska fara med hur mycket osanning som helst genom att blanda ihop fakta och vrida på orden för att skandalisera er och det livsviktiga arbete ni utför?
  Är det ide att göra polisanmälan?
  Hursomhelst, vi är otroligt många som vet vad ni gör. Vi ser också precis vad Röstlund håller på med.

   1. Skönt att höra att ni agerar. Har precis läst igenom Dagens Etc.s kommentarsfält på fb och vet inte om jag ska grina en skvätt eller slå sönder nåt riktigt dyrt.
    Hoppas ni skärmdumpar och anmäler de mest hårresande anklagelserna där också.

   2. Ja du Sara, vad ska man säga? 😳
    Snacka om stolpskott! Han hörde ju inte ett skit av vad du sa!
    Du har verkligen en ängels tålamod som orkar ha ett samtal med såna här puckon!

   3. ETC har också utgivningsbevis, precis som Dumpen, och omfattas även dem av yttrandefriheten.

 4. Tack för ert svar. Jag blev lite orolig men tydligen är ETC missvisande och man undrar ju vad deras redaktör sysslar med när de jagar några som Dumpen. Gissar att det är en karl…

 5. Bra att ETC riskerar indraget presstöd, särskilt med tanke på hur de far med osanning och hur extremt vinklad deras s.k. ”journalistik” är. Det är en riktig skräp-blaska och jag har svårt att se hur denne Röstlund skulle ha en journalist-examen med tanke på hur illa och affektivt han uttrycker sig i text. ”Därför ställer jag inte upp i en debatt med Dumpen” är helt klart eftersom han inte har några underbyggda argument som stärker hans ställningspunkt, and he knows it. Han vill väl inte skämma ut sig ännu mer (än han redan gjort) offentligt som t.ex. Janne Josefsson har gjort.

 6. Gud så patetisk ETC är, förstår ens inte varför de får skattemedel för deras djupt agendasättande verksamhet som kommer med så pass mycket lögner, framförallt kring Dumpen.

  Han försöker så att desperationen verkligen skiner igenom, för att hitta någon som helst vinkel – vad som helst, att kunna ljuga om.

  Här kan vi verkligen snacka om att vara en pedofilkramare som INTE bryr sig om barnens väl ö.h.t. Tycker nästan dessa är lika vidriga som de som hamnar här i Hall of Shame.

 7. Mycket bra redogörelse av ert arbetssätt.

  Det jag kan uppskatta med Dumpen är att ni så pass transparenta med både underlag inför träffarna (chattloggar) och filmer från konfrontationerna vilket gör att är öppna för granskning gällande hur ”gäddorna” agerat inför en träff och under träffen.

  Nu är ni väldigt öppna och transparenta om hur fakta förhåller sig i förhållande till artikeln i ETC. Det tror jag är en framgång för er och en svaghet för ETC (som alltid gömmer saker bakom betalväggar).

  Det är självklart att det finns moraliska tveksamheter i att hänga ut människor utanför rättssalarna, men jag tycker att ni gång på gång har med övertygande motivering redogjort varför ni anser att det är motiverat och om rättssystemet hade följ med i utvecklingen hade ni inte behövt göra det ni gör!

  Jag hade älskat att få se er när ni var i Piteå, men tyvärr var det en lite lång resa att göra, men jag hoppas ni bjuds in framöver till fler event och om ni kommer till Umeå får ni gärna annonsera det i förväg så man hinner fixa biljetter och komma!

 8. Ni talar ju ofta (eller alltid) om att Impulskollen är snabba men dyra och att Preventell tar vanlig patienttaxa, men där tar det längre tid.
  Egentligen hade ni inte behövt göra något.

 9. Preventell är seriös och drivs i regionens regi. Har kvalificerad medicinskt utbildad personal, såsom läkare, psykologer, terapeuter mm.
  Impulskollen är oseriösa. Drivs av företaget MM Framtid AB. De två männen som sitter i styrelsen har INGEN medicinsk utbildning. Som alla vet ska AB vara vinstdrivande.
  Deras bakgrund:
  Vi är två barndomskamrater som under många år drivit företag inom fastighetsbranschen och inom vård och omsorg.
  Verksamhet:
  Skyddat boende, avhopparverksamhet, stödboende, jour-och familjehem.
  Jag hoppas att Dumpen som jag uppskattar och anser gör ett viktigt och bra arbete avslutar samarbetet med Impulskollen samt framledes hänvisar pedofilerna till seriös vårdgivare.
  Jag avskyr när någon försöker utnyttja och luras samt tjäna pengar på någons ”olycka” och som söker hjälp.

  1. Kan ju vara värt att nämna i sammanhanget att majoriteten av de politiker som styr regionerna likaså saknar medicinsk utbildning samt att de generellt inte är några alturistiska änglar utan drar in en fet lön och stort maktkapital. Vet inget om Impulskollen, och visst kan jag bli lite frågande med tanke på de verksamheter som de bedriver/bedrivit då de drar till sig många oseriösa aktörer, men har inte sett några bevis för att så är fallet med denna verksamhet. Att bedriva vinstdrivande verksamhet betyder ju inte per se att det är dåligt.

 10. ETC är marginellt mer trovärdiga än En Ding Ding Värld.

  Som alla blaskor åt det hållet går de säkert snart i konken, när inte staten betalar för deras överlevnad längre.

 11. Ni ger ju aldrig vika på publicering för betalning. Att skjuta upp publicering är inte samma sak som att inte publicera alls

 12. ETC har mediestöd (de går på skattefinansierat bidrag) så det är helt otroligt korkat att de uttalar sig om dumpens ekonomi.

 13. Alltså hur kommer det sig att ETC ska göra så många ”granskningar” (som dom kallar det, med tanke på att det är helt felaktiga granskningar)
  Vad är deras syfte med att gång på gång vilja försvara alla äckliga gäddor som förstör barns liv? Vilka har ETC samarbete med egentligen? Det om något behöver granskas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

RELATERADE NYHETER

sv Swedish
X