En tidig morgon I början av året ringde en man. Han var helt utom sig av sorg. Hans dotter hade blivit våldtagen. Samtidigt ville socialförvaltningen gå in och omhänderta barnet i syfte att förhindra ytterligare våldtäkter.

Pratade med familjen och ställde en enkel fråga:
– Vad behöver ni för att klara detta?
Flickan berättade att hon skulle vilja ha ett gymkort till sig och sin mamma så att de kunde få utlopp för energier.
Förutom det så ville familjen ha stöd.

Ett företag hoppade in och sponsrade med träningskort till flickan och mamman.
Samtalsterapeut Stella Rosenqvist hoppade in och ställde upp med sin tid.

Stella deltog på socialförvaltningens möten via länk och körde gruppstöd med familjen där de fick verktyg för att stötta flickan.
Socialförvaltningen nämnde för pappan att han kanske inte borde kopplat in Dumpen.
Sekreteraren hävdade att det kanske skulle komma att väcka aggressioner mot förövare.
– Tack, men jag är vuxen svarade pappan.

Vid ett tillfälle ringde socialsekreteraren upp mig och uttryckte oro för flickan. Sa att jag inte hade någon information att ge och bad henne återkomma.
Ville säkerställa så att föräldrarna valt att bryta sekretessen.
Det hade de inte.

Polisen gjorde en snabb förundersökning som resulterade i att flickans förövare nyligen dömdes
till 2.5 års fängelse.

Idag tränar flickan på sitt gym och arbetar med sig själv.
Hon mår faktiskt bra och ser fram emot skolstarten.
Hennes mamma och pappa känner att de klarat att ta sin dotter ut ur mörkret.
Med andra ord har de ett stärkt självförtroende som föräldrar. De vet att traumabehandling är ett steg bort om det skulle behövas I framtiden.

Häromdagen hade jag ett annat samtal med en förälder i liknande situation. Även där hade socialförvaltningen fnyst åt kontakten med oss.

Att föräldrar behöver stärkas i föräldrarollen så att de klarar den otroligt svåra roll som det innebär att vara förälder till barn som lever med trauma är någonting som man måste ta fasta på.

Att stötta är inte att idiotförklara.
Att stötta är inte att underminera.
Att stötta är inte att utöva makt.

Föräldrarna behöver inte ytterligare en kamp mot myndigheterna, tvärtom behöver föräldrarna rustas för att klara kampen för sitt barn.

Med full respekt för att det finns människor som tycker att vårt arbete är kontroverstiellt så bör man kanske ändå ha I åtanke att detta handlar om barn.
Och sålänge som man inte kan leverera en fungerande lösning för dem så bör man kanske hålla sig ifrån ett fnysande över vad vi gör.

Stort tack till familjen och till vår Stella

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA SWISH 123 250 22 84

5 thoughts on “Att stötta är inte att underminera

  1. Det handlar om revirpinkeri. Tidigare har ni uppmärksammat hur gammelmedia markerat mot Dumpen att det inte är journalistik. Nu ska soctanterna göra detsamma. De vill ha monopol så det inte finns risk att det kryper fram att kanske Dumpen har bättre sätt att bearbeta sådana trauman.

  2. Hej! Bra jobb. De som arbetar på socialförvaltningen är väl inte de skarpaste knivarna i lådan? Det är resultat som räknas; en barnförövare åker fast och ett barn mot bättre. Och det ska ställas mot vad? Eventuella aggressioner mot förövare? Den avvägningen är obegriplig och jag kan garantera att stolpskotten som tycker det senare ska gå före det förra inte kan förklara det på ett övertygande sätt.

  3. Ett barn MÅR bättre ska det stå

    Ps. Bra ni rapporterar vad stolpskottet säger Ds

  4. Att inte rekommendera att koppla in dumpen låter galet, varför ska dom lägga sig i det?? Det är också en gäddas ansvar att när dom begår övergrepp på barn så kommer folk bli arga och det blir dom oavsett dumpen är inblandade eller inte. I usa hängs dessa män ut i offentliga register , det är ingen som snackar om oro för förövarna då. Oroa er för barnen!!

  5. Rycka bort ett barn från dess trygghet när barnet precis blivit våldtaget!?!?!?! Skrämmer mig vilken brist på kunskap det finns hos soc. Det kunde gått hur snett som helst för barnet. Så tacksam för att ni på Dumpen och Stella fanns där <3 Ännu ett barn räddat tack vare Dumpen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X