Två elevassistenter på Vislandaskolan har stängts av på grund av olämplig kommunikation med skolans elever.
Kommunikationen från de båda skiljer sig åt markant.
Den ene, Green har i sin konversation kört ett romantiskt Snapchat-groomande i form av pussar, energidryck och kyssar och kramar.
Den andre, Anton som tidigare varit misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering har i detta spårat ur i en ytterst grov sexuell konversation med bilder på sitt könsorgan samt ingående sexuella beskrivningar.
Ingen av elevassistenternas konversationer hör hemma i ett barns telefon, den saken är dock klar.

De har inte bara haft kontakt med en eller ett par av skolans elever via Snapchat. Tvärtom så har de haft ett stort antal kontakter. Med dessa har de delat bilder, skickat smicker, hjärtan och ”berätta inte för dina föräldrar” till skolans mellanstadieelever.

Efter att vi fick se Snapchatloggar som visade hur de kommunicerar med eleverna, så valde vi att följa upp saken. Vi fick möjlighet låna en tolvårings konto för att se var gränsen gick för Anton. Det kom att visa sig att den överhuvudtaget inte existerade.
Konversationen med honom spårade alltså snabbt ur med grova sexuella texter och tillhörande intimbilder.

Jag, Patrik Sjöberg och samtalsterapeut Stella Rosenqvist åkte ner till Vislanda i måndags för att träffa ett par av de familjer vars barn som haft kontakt med de båda. Stella som har lång erfarenhet med arbete som samtalsterapeut följde med för att stötta upp barn och föräldrar.
Det blev otroligt mycket känslor och gemensamt gick vi igenom hur vi ska (och inte ska agera)
Innan mötet hade vi besökt Växjö polisstation för att polisanmäla händelsen. Polisen visste dock inte om man skulle ha personal så det räckte till för att gripa in och ta elevassistenternas telefoner i beslag. Idag torsdagen den 12/1 är telefonerna ännu inte tagna i beslag.

Vår främsta målsättning var dock med hänsyn till elevernas säkerhet att de båda elevassistenterna inte skulle vara i tjänst den 10/1 vid skolstart. Alltså åkte vi till Vislandaskolan, direkt efter mötet med föräldrarna. Där visade vi upp loggarna för skolans rektor och biträdande rektor.

Mötet blev chockartat för skolans representanter och man valde att agera direkt genom att stänga av de båda elevassistenterna med omedelbar verkan. Efter mötet åkte vi tillbaka till föräldrarna och fler föräldrar, vars barn med stor sannolikhet varit i kontakt med de båda kontaktades så att de fick möjlighet att delta i mötet.

Stella Rosenqvist stannade sedan kvar på en närliggande ort över natten för att kunna stötta upp ytterligare föräldrar och barn som kom till hotellet under kvällen för att prata om vad som hänt.

Många barn mår mycket dåligt och så även deras föräldrar. Frågan hur detta kunde hända vaknar tveklöst till liv.

Anton har efter sitt agerande valt tystnaden som verktyg för att hantera situationen. Kanske med rätta då det inte finns några fullgoda förklaringar i världen till varför man skulle prata sex med en tolvåring.

Green å andra sidan berättar hur saker utvecklats till någonting så helt tokigt för hans del. Inledningsvis har kontakten mellan honom och barnen varit rolig, och när barnen mått dåligt så säger han att försökt stötta dem.

Hur kan man ge komplimanger och presenter till tolvåriga barn?
– När jag ser på det nu så förstår jag att det var helt fel. Jag ville göra dem glada när de mådde dåligt.
Hur kan man i egenskap av skolpersonal ha en konversation med elever som man håller hemlig för vårdnadshavare?
– Jag ville inte bryta ett förtroende.
I sammanhanget har det pratats om elever som skrivit till dig att de velat ta sitt liv, vet du om att du är skyldig att anmäla detta?
– Nej
Vad har du för utbildning?
– Fordonsmekaniker

Vem av oss vill släppa fram patientvaktmästaren att göra en liten hjärtoperation?
Troligtvis ingen.
Hur lämpligt är det då att en fordonsmekaniker med tidigare erfarenheter från industrin och en kille som gått ekonomisk linje på yrkesmässig basis ska arbeta med barn?

I kontakten med unga flickor som rent naturligt med orsak av ålder mår dåligt ibland så har Alvesta kommun alltså valt att sätta in två unga män utan kunskap om hur man bemöter barn eller gränsdragning.
Detta i syfte att stötta barnen.

Ingenting kan ta ansvaret från elevassistenterna för deras agerande.
Det stöd som Alvesta kommun ansvarslöst nog valt att sätta in till eleverna har dock blivit en fälla för barn att må dåligt av. Idag är barnen de som får betala priset för ett antal vuxna människors bristande omdöme.

Namn publiceras alltid så som de står i loggarna  därav Green och Anton.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

Konversationerna som följer är elevassistenterna som kommunicerat i tron om att de pratat med tolvåringar. Det är dock vuxna som ligger bakom, inte barn.

Ett blandat urval av Antons loggar:

 

 

Blandade loggar från Green:

38 thoughts on “Romeo och Casanova på Vislandaskolan

 1. Polisen har tid titta på film på Netflix. Men när det händer något ALLVARLIGT är dom upptagna ? Grattis skattebetalare i Växjö. 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

  1. Svar till Carina: Nej men så är det ju inte. Polisen har ett annat tillvägagångssätt och de kan inte ”ta order” fr allmänheten på det sättet det hade varit en högst oseriös polisenhet och patrull som agerade så impulsivt.
   Risken i detta fall är tyvärr att dessa två killar rensar ur sina mobiler då de genom detta oplanerade agerande blivit förvarnade.

   Om man agerar och man iochmed sitt agerande möjliggör för förövaren att komma undan denna gång så får man nog tänka om ifall man vill fortsätta tro att man hjälper barnen eftersom dessa två bara kan söka nya jobb kanske tom nu har dagarna lediga med betald a-kassa.
   Varför inte agera på två eller tre plan istället för bara ett?
   Man åker ner och ser till att både polis och skola vet om först efter att man kommit överens med polisen.

 2. Tragiskt att de ser ut så här på våra skolor.
  Barnen idag mår redan så dåligt av all press om hur dom ska se ut/klä sig/bete sig och få höga betyg.
  Sen detta ovanpå allt, de värsta tänkbara, usch.
  Lider med dessa barn.

 3. Tycker det är konstigt att man inte kollar upp vilka man anställer när man ska ha personal som jobbar med barn. Det verkar ju vara fritt fram för vem som helst. Inte konstigt att det blir fel. En utbildning inom yrket är väl det minsta man kan begära.

  1. Veronica, dom kollas upp då dom måste lämna brotts register, hjälper knappast om dom inte är dömda. Inte ens en utbildning kan stoppa dessa monstrar, se bara på rektorn som avslöjades, hög utbildning men ett monster mot barn.
   I detta land handlar allt om papper, är de blankt så är de fritt fram.

  2. Det kollas i belastningsregistret, finns det inget där är det ju svårt o veta något och bara för att man är utbildad så är man grön eller menar du🤔

   1. Rätt utbildning kan tyckas grundläggande för att jobba inom skola. Det är verkligen lägsta tänkbara urvalkriteriet vid val av personal när det kommet till att arbeta med barn och unga. Det var nog det tidigare kommentar ville belysa.

  3. Så du tror att utbildning inom yrket är en garant för att inte sexchatta med barn. I så fall skulle väl rektorn aldrig gjort detta enligt din logik? Det lär handla om helt andra faktorer än relevant utbildning. Ditt resonemang leder bara till falsk trygghet eller misstror du alla bilmekaniker?

  4. Såklart dem gör men har ett rent register tills något sånt här händer, då visar det sig ju.
   Hur hade du tänkt att man ska kolla upp det annars?

  5. Det kollas upp såvida du som anställd behöver lämna in belastningsregister. Återkommande dessutom om du ej har tillsvidareanställning.

   Det finns inte tillräckligt med utbildade helt enkelt. Inte en enda skola/förskola har nog 100 % lärartäthet.

 4. Ung personal utan utbildning kostar inget. Därför finns det sådan här skit på skolor.

  Riktiga grisar, hoppas på rediga konsekvenser!!!

  1. Fast Bruno bara nyligen uppdagades ju en erfaren rektor sexchatta gladeligen med en 13 åring, så utbildningen verkar ju inte spela någon roll ibland ..

 5. Alltså det är ju alltid fruktansvärt med sånt här, men det träffar lite hårdare när man har kusiner på skolan.

 6. Alltså är alla gäddor helt lost när det kommer till sociala medier ? Dumpen borde ju spridas som en röd tråd !!

 7. Elevassistent: kass betalning; ingen utbildning erfordras. Men…man kan ju rekrytera unga kvinnor som i regel inte har dragning till yngre killar/tjejer.

  Och som mamma kollar jag regelbundet min sons telefon (13) som han endast har till/ från skola/aktiviteter. Vi föräldrar har ett ansvar att kontrollera de kontakter våra barn har. Man har bara en barndom…

  1. Jag är man och elevassistent. Jag ser till att barnen är säkra på sin arbetsplats. Dra inte alla över en kam som en idiot, tack. Och lönen är helt okej.

  2. Men herregud Sara..
   Mina barn har haft både tjejer och killar i skolan, och alla har varit väldigt bra. Svårt att stoppa rötägg när de tagit sig in, men tecknen finns ofta där! Problemet är att de vuxna inte lyssnar på barnen, det ska vara enklare att omplacera om barnen inte känner sig helt trygga.

 8. Tyvärr är det svårt att anställa utbildad och kompetent personal inom skola/barnomsorg. Yrket är inte attraktivt, vilket gör att alltför många outbildade anställs. Och även om rektor alltid begär utdrag ur belastningsregistret (detta tar jag för givet, det är ett måste!!!) slinker det tydligen ändå förbi en äcklig, sjuk pedofil här och där. Jag hoppas av hela mitt hjärta att hela samhället och inte minst våra folkvalda politiker någon dag inser att det är jävligt dags nu att se över kompetensförsörjning av barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare. Höja statusen för detta viktiga yrke. Vi måste se till att våra barn alltid, alltid möts av kompetenta, professionella och trygga vuxna under sin utbildningstid. Det är också varje rektors plikt att vara jäkligt enveten med att upplysa och informera samtliga medarbetare om anmälningsskyldighet enligt lag innan anställningsavtal skriva på. Rötäggen måste bort. Nu!

  1. Vad gör de för genidrag på utbildningarna så du tror att det är detta skulle vara en garant för att få bort olämpliga? Ditt skråtänk leder bara till misstro och polarisering. Utbildning har inget med någons eventuella dragning till barn. Och vem tror du på en fråga på anställningsintervjun skulle vara ja på om de upplever att de har en dragning till barn oavsett om de är utbildade eller ej? Den aktuella personer är uppenbarligen medveten om hur fel detta är då han i chatloggen skriver att han kommer förlora jobbet om det han håller på med kommer ut.

  2. Självklart ska barnen möta folk med utbildning men tyvärr finns det monster som är utbildade med.. så vet inte hur mycket skärp som sorteras bort där heller 🙁

 9. Skolor borde i allra högsta grad kontrollera unga män som påstår sig vilja ”jobba med barn”. Där har rektorn brustit. Har rektorn innan anställningen kontrollerat om dessa män förekommit hos socialen för ungdomsbrott?? Har rektorn informerat de unga männen att det är förbjudet att byta mobilnr med barn på skolan? Har rektorn informerat männen om att om de har problem så ska barn alltid vända sig till förälder eller skolsköterska? Har rektorn upplyst vid anställningsintervjun att grooming med barn på skolan är straffbart och att man döms i domstol för det o hamnar för alltid i ett brottsregister? Nej just det, uppenbart inte. Rektorn är högst ansvarig på en skola o borde sparkas med omedelbar verkan pga bristande omdöme o bristande kunskaper om att informera ”unga män” vad som gäller när unga män söker sig till arbete med barn.
  De unga männen borde få akut psykiatrisk behandling via Alvesta kommun som även de uppvisat synnerligen dåligt omdöme. Men på de flesta kommuner sitter det gamla gubbar o tanter utan större kompetens o nutidens uppdateringar om pedofiler har uppenbart sprungit förbi kommunansvarigas pannben. Om och om igen upprepas brott mot förvaltningslagen bl.a enorma brister i juridik, noll kompetens o alldeles för gamla för att begripa sig på ungdomar idag. In med akademiskt utbildade tjänstemän inom alla kommuner o som framförallt är unga o utbildade. Alvesta kommun bär samma ansvar som rektorn för drabbade barn o föräldrar, o likaså för de unga männen, vilka borde
  få omedelbar hjälp till att ”avprogrammera” sin dragning mot barn innan en allvarlig våldtäkt kan hända!!!! Skäms rektor o Alvesta kommun, nu är ni rikskända för att ha låtit 2 unga pedofiler jobba som elevassistenter! Sluta ta in unga män på barndominerade arbetsplatser!!! Utbildning för yrket är väl det lägsta man kan begära!!

  1. Hur menar du att dessa kontroller skulle gå till? Rektorn lär ha kontrollerat mot brottsregister men om det är rent vad mer göra? Upplysa, javisst men det är allmänt känt vad som gäller och i det aktuella fallet skriver ju personen hur fel det är det han sysslar med men det hindrar honom inte.

   Unga män? Bygger du detta på egna fördomar? Vad jag sett har dumpen konfronterat både en rektor, lärare och kurator. Dessa var varken direkt unga eller saknade utbildning. Vad gick snett här? Lägg ner sådant som utbildning och ålder. Det bygger enbart på dina känslor just nu och försommar från dig.

   1. Till dig PuckoPontus!!!!
    Rektorn SKA naturligtvis göra en kontroll på socialen om dessa unga män förekommit där för brottsutredning el andra sexuella avvikande beteende som kan finnas dokumenterade sedan tidigare!!!!

 10. Småland igen, ovilliga poliser? Borde man syna kulturen inom kåren där kanske.

 11. Typiskt för alvesta kommun att inte ta ansvar, allt som händer på skolorna här i kommunen ska mörkas och tystas ner. Det finns mycket skit som pågår i skolorna här 😡😡😡

 12. Typiskt för alvesta kommun att inte ta ansvar, allt som händer på skolorna här i kommunen ska mörkas och tystas ner. Det finns mycket skit som pågår i skolorna här 😡😡😡

 13. Den ena som är tyst gjorde ett bättre val än den som tror att vi vuxna ska vara så dumma att vi går på hans ursäkter till varför han kontaktar barnen, det har vart exakt lika sexuellt från bådas bara att den ena hade andra metoder .. riktiht korkade båda två ..

 14. Men även när man gör en ordentlig bakgrundschecl eller någon har en bra utbildning kan dom ju vara monster ändå, titta bara på politikern och rektorn som nyligen kom i spotlight på dumpen.

  Med det sagt så var det extra klumpigt att utan titta upp mycket alls bara anställa två unga män till detta uppdraget, man ska verkligen vara försiktig med skola och förskola m.m det är barnen vi måste vara rädda om

  Fast åter igen även någon riktigt utbildad kan vara ett monster förklädd.. tyvärr

  Åter igen så otroligt löjligt den ena tror man ska gå på att han bara ville hjälpa eleverna det är ett väldigt flörtigt och olämpligt sätt att hjälpa på. Nu vet jag inte elev assisternas ålder men dem ser ut å va över 18 man tänder inte på små 12 åringar i den pldern, ni två har en störning!!

 15. Detta är en absolut livsfarlig miljö för minderåriga! Vem anställer 2 kåtstinna unga män att ”hjälpa” unga flickor som ibland känner sig nere pga puberteten??
  HUR resonerar man då?
  Anställ äldre kvinnor som redan gått igenom puberteten och kan ”mamma” dem lite.
  HUR kan detta pågå i Sverige idag? Är folk verkligen så pass distansierade till sin egen ort och folket de delar vägar och kommunalt vatten med?
  Jag lämnade Sverige när plötsligt båda mina flickor började komma hem och gråta. Den lilla för att en man på skolan gjorde närmanden (som bortförklarades av hennes fritidsfröken Kerstin som förresten alltid själv duschade naken med pojkarna efter varje jympa lektion. Helt oförklarligt för mig.
  Och min stora tös för att hon hade alltid alla rätt på proven men fick ändå alltid bara godkänt. Hon gick gymnasiet i en friskola som var fullkomligt undermålig.
  Här i Italien så är mycket skit som händer också men en sak där det finns rutiner och disciplin är skolan. Det är för elevernas säkerhet och som gör att detta skulle vara omöjligt här. Varje liten skola, från dagis och uppåt, har höga stängsel, port och grindlås en reception att komma förbi. Dessutom är skolan för studier och inte lek. (Jag vet -men så är det!)
  Det innebär att det är stor kontroll på lärarna och jag som utländsk kan inte bli anställd på skolan inte heller en italienare som inte har full behörighet.

  Höga hårda krav och automatiska kontroller av cv i utbildnigsregister är grunden för att inga pedofiler ska in i skolan. Skolans hela värld är styrd av vänstern oavsett vem som sitter i regeringen.
  Sen utanför skolan så hittar man pedofiler speciellt i kyrkans verksamhet och inom sporten…men här och nu talar vi ju om skolan och många kommentarer ställer frågan: Hur och varför: svaret måste bli att det är slappa tag och till slut när allt går så slutar alla bry sig.
  Ah, jag glömde en viktig sak: det finns begränsningar för din frånvaro och eleverna har en närvarobok som de måste få stämplade och godkänt varendaste frånvaro. Du får aldrig komma mer än 5min sent utan skriftlig orsak för då får du helt enkelt inte gå i skolan den dagen och det signeras i frånvaro boken. Ingen elev kan lämna skolan på egen hand innan skoldagen är slut. Även som förälder måste du lämna en skriftlig orsak för att kunna ”hämta ut” ditt eget barn tio minuter tidigare.
  Ett helt fantastiskt system där varenda part och del är stolta deltagare vilket oftast leder också till fullt ansvarstagande.
  Säg vad ni tycker om detta system? Barnen har alltid varit på svarta marknaden här i Italien och man lever i verkligheten att barn har ett pris i pengar för de som trafikerar barn och kroppsdelar. I Sverige sover folket och det dullas och gullas att ”alla är fina människor egentligen” och visst: från början är vi alla oskyldiga små barn men sedan utvecklas vi olika.
  Slutar min kommentar här (för jag fått kramp i tummarna) men hoppas vi kan bli bättre i Sverige på att värdesätta och värdera våra underbara flickor och pojkar och skyddar dem för helt onödig fara.

 16. Spelar ingen roll hur mycket man än kollar då många ej åkt dit. Enda sättet är att ändra lagar så polisen kan få jobbe preventivt mot pedofiler. Sällan är det första gången de gör nått när dd väl åker dit. De behöver fiskass upp före. Allt som Patrik och Sara gör men med bättre lagstöd resurser och tvångsmedel. Sen tror jag inte fängelse är nog. De ser vi gång på gång när de släpps. Barnen måste skyddas är prio 1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X