Mikaela växte upp som vilket barn som helst. Liten, nyfiken och levnadsglad med hela livet framför sig.

Hade det inte varit för den där gången när hon följde med sin kompis pappa in i huset för att se om det var hon som glömt en handduk, så hade Mikaela troligtvis levt idag.

”I förundersökningen står att läsa:
– Vilken klass går du i?
– Jag går i 6E
– Det finns en anledning till att du är här idag är, känner du till varför du är här idag?
– Ja det gör jag.”

Mikaela berättar i förhöret:
”Gick förbi en dag bara utanför huset och sen sa han att vi hade glömt nån handduk från i somras och den var våran och sen gick vi in och kollade fast då var det inte våran och sen lite senare plingade vi på och frågade har Hanna kommit hem? Och sen så sa han att hon kommer på fredag. Sen så sa han att han ville prata med mig själv och då gick vi ner i Hannas rum och sen fråga han mig om jag ville tjäna pengar, och sen jag visste ju vad han menade fast ändå var det som att jag inte visste det. Så sa jag Hur då?
-Är du helt säker på det men hur då såhär (ohörbart),
– Vad snuskigt hmm
Och sen såhär (ohörbart)
Då blev jag rädd sen så sa jag att jag skulle tänka på det”

Mikaela finns inte längre bland oss.

Det gör däremot hennes föräldrar. De sitter mitt emot oss vid ett bord i ett helt vanligt radhusområde någonstans i Sverige  Framför oss har vi en bild på lilla levnadsglada Mikaela som där och då, en sommardag när hon var elva drogs in i en förövares garn och tvingades att lämna kvar sin livsgnista till den man som upprepade gånger förgrep sig på henne.

Det som finns kvar efter Mikaela är minnen, bilder  och ett förundersökningsprotokoll.
Svarta bokstäver mot ett vitt papper där Mikaela med egna ord berättar vad mannen som tog livsgnistan ifrån henne gjort.

Efter omfattande läkarundersökningar och förhör kunde man i rättegången konstatera att penetrerande vaginal och oral våldtäkt skett. Mikaela tvingades även att onanera mannen vid ett flertal tillfällen.

Han dömdes till fyra års fängelse varav han satt av 2.5 år för grova övergrepp på två nioåringar och elvaåriga Mikaela.

På familjens bilder av flickan kan man konstatera. Det finns ett före.
Det finns ett efter.
Före våldtäkterna en sprudlande glad unge.
Efter våldtäkterna ett barn med släckt blick.

Barnet med släckt blick blev till en självförstörande robot. Hon placerades på institution för barn i liknande situation.

Av åtta flickor som då var intagna på samma institution är fyra kvar i livet.
Resterande fyra flickor som nu borde varit trettioårsåldern ligger i gravar.

I Maj förra året kom beskedet.
Mikaela är död.
Mikaela har tagit sitt liv.

Är det någonting som vi i egenskap av samhälle bör gå till botten med så är det vad alla dessa förövare orsakar.

Hjärtat slog.
Flickan var full av sprudlande glädje, till den dag som hennes förövare la sina händer på henne.

Igår träffade vi Mikaelas familj.
Vi spelade in en podd om deras förlorade dotter.

Vi som har insikt i att övergrepp orsakas av ren och skär ondska fortsätter prioritera barnens rätt till liv framför allting annat.

 

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

 

16 thoughts on “Vila i frid Mikaela

 1. Sånt här borde Martin från livbojarna och hans kacklande vänner läsa innan dem ringer såna samtal.. men inte ens detta bryr dem väl sig om.

  Vila i frid fina Mikaela, att ett monster fick ta din glädje var aldrig ditt fel. Må karma ta honom.. ❤️

 2. Fruktansvärt… 💔 Tack för att ni belyser hur dessa män slår sönder barn och deras familjer.

 3. Kära, kära ni…
  Vila i frid, Mikaela.

  Min dotter har precis fyllt 19 år, i fredags faktiskt. Sedan oktober förra året har hon försökt ta sitt liv två gånger. Under åren fram till dess/nu har hon mått så psykiskt dåligt att livet har varit ett helvete! Vi är en helt vanlig familj utan riskbeteende eller missbruk… bara helt vanliga – förutom att vår dotter blev våldtagen den sommaren hon hade fyllt 12 år. Av en 29-åring. Men att ha barn som våldtas verka höra till det ”vanliga” numera. Att ha barn som inte får vård verkar också höra till det som betraktas som ”vanligt”.

 4. Skrev ett mail till aftonblaskans tipsavdelning och uppmanade dom till att skriva om det här fallet , med bifogad länk.
  Läser aldrig skräptidningen men tänkte att det kanske finns nån låtsasjournalist där som högst eventuellt , möjligtvis , kunde känna ett sting av dåligt samvete för deras oduglighet. Fan tro´t.

 5. Tänk att dessa jävla människor rent ut sagt kan få hålla på såhär och förstöra människors liv. Straffen är ju löjligt låga.
  Beklagar sorgen.

 6. gud vad sorgligt och hemskt , man blir förtvivlad , Vi måste ändra på detta alla tillsammans , det måste ta slut nu , vila i frid Mikaela och alla andra offer som inte finns bland hos längre , ni skall inte ha behövt dö och utsättas för dessa hemska saker förgäves , vi måste gör vad vi kan och mer än så detta är så hemskt med straff som är ett hån och kränkande och absurt låga skadestånd , offren skall ha vad som krävs , och det börjar med respekt från domstolarna , dessa kränkande låga domar som förminskar det hela att bli levande död berövade på sina själars framtidstro och drömmar , och kanske med långa straff och mycket stora skadestånd och resurser i övrigt kan få chansen att hitta livet igen , , jag vet inte vad jag skall säga eller skriva mera åh vad sorgligt , det måste bli slut på detta omställning på resurser till rätt människor förövarna skall låsas in många långa år och det måste bara bli så finns inget alternativ . blir så berörd av era öden vi måste agera nu.
  Vila i frid Mikaela du och dem andra änglarna

 7. Det sjuka med sådana händelser där barn blir offer för pedofilers övergrepp har jag för mig att jag hört att en del blir själva förövare gentemot andra barn på samma sätt som deras egna förövare. Har dock ingen statistik över det. Vet dock ej om det ens stämmer.

  1. Det stämmer inte. Det utsatta barnet kan dock utveckla både självskadebeteende och bli utåtagerande, vilket förvisso kan drabba andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X