Hej Alla
❤❤❤

Efter att jag hade gjort en del av intervjuerna till boken Klåfinger, av människor som i barndomen blivit utsatta för sexuella övergrepp, så började jag se en röd tråd mellan ålder för övergrepp, och andra faktorer som skapar vissa typer av problem i vuxenlivet.

Vi la därför upp en liten enkät till er som varit utsatta, och även till en grupp som inte varit utsatta för att jämföra. Gruppen som inte varit utsatt ligger på ett genomsnitt av 2/15 kategorier av problem.
Gruppen som varit utsatt ligger på ett genomsnitt av 8/15 kategorier av problem. Gruppen som inte varit utsatta ligger på ungefär 10%-20% (beroende på kategori) av de problem som utsatta drabbas av. Enkäten visar dessutom att ju lägre ner i åldern som övergreppen skett, desto fler problem möter dem i vuxenlivet.

Jag kunde inte riktigt få ihop hur så många som i barndomen varit utsatta för sexuella övergrepp får likartade problem i vuxen ålder, men efter att jag fick kontakt med Dr Gita Rajan på Wonsa, så fick jag förklaringen, och den är så enkel att det nästan är löjligt. Det är alltså inte så att människor som varit utsatta blir gnälliga och fulla av självömkan, som en del människor i ren okunskap hävdar. Förklaringen är fysiologisk och botbar, men kräver rätt behandling, för så länge som man inte botar så kvarstår oftast problemen.

Enkelt förklarat så kan man tänka att man är ute på promenix i skogen, mitt bland granar och grenar så träffar man på en björn. Det är ingen slump om man I det läget håller på att skita ner sig, det är en fullt normal fysisk reaktion när människans stress-försvars system aktiveras. Hypothalamus snackar med hypofysen, som i sin tur berättar för binjurebarken att nu jävlar ska du släppa ut massor av adrenalin och kortisol. Hjärtat slår, blodet samlar sig i bålen, andningsvägarna öppnar sig och pupillerna vidgar sig. Där och då så ska vi bestämma oss för om vi ska strida eller fly, och tack vare detta system så sätter vi alltså inte på första bästa sten och accepterar att bli ett skrovmål till björnen.

Vad händer då när björnen inte är en björn,
utan en pedoraptor, och den som blir skrämd in i ett stress-försvarsläge är ett litet barn, vars hjärna fortfarande är under utveckling ? Då får vi en liten människa med en skada, som gör att personen mycket troligt i vuxen ålder kommer att utveckla en hel del av de symptom som människor som varit utsatta för övergrepp faktiskt drabbas av i vuxen ålder.

Tack vare människor som sitter med kunskap upp över öronen, så ser framtiden ändå inte så mörk ut, nu ska vi bara se till så att poletten trillar ner hos våra politiker, för på samma sätt som ett benbrott behöver gips och inte antibiotika, så behöver offer för övergrepp ges tillgång till fungerande vård.

Stort tack till er som var med och besvarade enkäten ❤

Länk till dr Nadine Burke Harris som berättar om hur trauma I barndomen påverkar hälsan genom livet.

Vill ni stötta mig och Patrik I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X