För att skapa en bättre förståelse för vad som händer under övergrepp så tänkte jag skrämma er lite 🙂 om ni börjar med att titta på filmsekvensen nedan så ska jag förklara varför sedan.

Jag har lagt upp ett litet filmklipp, med en äcklig orm som hoppar upp, och även om ni nu blivit varnade för att det kommer en sekvens där de flesta hoppar till lite så är det ett tecken på att just er hjärna gick in i ett nödläge som kallas fight n flight mode. Vad som händer är att hjärnans frontallober stänger av och hjärnan skickar signaler till binjurebarken att pumpa ut adrenalin och kortisol.

Nu är ni förvarnade och när klippet tar slut så kommer er hjärna att ha fått information om att det var falskt alarm och hotet faktiskt inte var på riktigt, men om du kände att du hoppade och stelnade till av en orm bakom en skärm, så är det ingenting i jämförelse med vad ett barn gör vid ett sexuellt övergrepp.

När hotet är på riktigt, och den som blir utsatt är ett litet barn vars hjärna är under utveckling så hänger barnets hjärna sig i fight n flight mode och när frontalloberna som är ansvariga för ämnen i belöningscentrum, (dopamin mm) och förmågan att må bra går på lågvarv så kommer barnet att gå runt med en känsla av tomhet och meningslöshet som är livsfarlig. De sätt som finns på egen väg att trigga igång ett belöningscentrum på lågvarv är genom att utveckla riskfyllda beteenden såsom tex att hacka belöningssystemet kemiskt med narkotika och  läkemedel eller pressa oss till prestationer som gör att vi förr eller senare går in i väggen.

Många klarar inte ens att leva med den tomhetskänsla som det innebär att knata runt med ett lågfungerande belöningssystem och därför är det 12 gånger så vanligt att människor som varit utsatta för sexuella övergrepp tar sitt liv.

Det är inte rymdforskning att bota sexualbrottsutsatta. Himlen blir blå igen, om man kämpar för det, men sexuella övergrepp I barndomen är livsfarligt och förövarna är livsfarliga.

Vill ni stötta mig och Patrik I vårt arbete så är vi väldigt tacksamma

Ett svar på ”Nu tänkte jag skrämmas lite 🙂”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.