När Patrik Sjöberg valde att berätta om sin utsatthet, lyckades han skapa han en känsla av sammanhang för tusentals sexualbrottsutsatta.

En efter en ställde sig upp och sa:
– Jag är också utsatt!

Man insåg att skulden inte låg hos offret genom att betrakta andra.
– Om det inte var Patrik Sjöbergs fel vad som hände honom
– Om det inte var grannens fel vad som hände henne.
– Om det inte var arbetskamratens fel vad han utsattes för.
Då är det inte heller mitt fel vad jag blev utsatt för.
Alltså blev det lättare att lägga ifrån sig skulden och se saken i ett sammanhang.
– Jag var liten och kunde inte påverka min situation.
– Jag bär inte skuld i det som hänt.
– Jag är inte ensam.

Hur känslan av samband och sammanhang kan påverka den som blivit utsatt att må bättre blir mer lättfattligt när man läser om sociologen Aaron Antonovskys arbete med KASAM – studien.
Antonovsky studerade psykisk HÄLSA hos kvinnor som överlevare från koncentrationsläger under andra världskriget.

Till skillnad från hans föregångare så valde han att studera hälsa framför ohälsa. 30% av de kvinnor som gått igenom tortyr, våldtäkter och svält var nämligen mot alla odds vid god psykisk hälsa.

Studien gjordes på 1970-talet och Antonovsky intresserade sig för de faktorer som gjorde att kvinnorna 30 år efter krigets slut lyckats få ett liv med ett gott mående, trots de mest fruktansvärda villkor som någon kan utsättas för.

Vad Antonovsky fann var att de med god psykisk hälsa hade en hög ”Känsla av sammanhang”. Känsla av sammanhang förkortas KASAM.

Känslan av sammanhang delas upp i tre delar som styr hur vi mår och hur vi klarar att hantera vårt förflutna.

Meningsfullhet – Delaktighet och en känsla av att kunna påverka situationen, att se en mening med det hela.

Vi är inte ensamma. Gemensamt använder vi den insikt om vad utsattheten fört med sig för att skapa förändring för de som är barn idag.

Begriplighet – Förståelse och förmåga att bedöma och förklara olika händelser.

Vi kan inte förändra det som varit. Vad vi kan göra är att gemensamt se till att väcka uppmärksamhet för frågan så att man skyddar de som är barn idag från utsatthet.

Hanterbarhet – Förmåga att möta och hantera dessa olika händelser utan att bli offer för omständigheter.

Vi kan inte förändra vårt förflutna. Vad vi kan göra är att stötta varandra och hjälpa varandra att hitta vägar till ett bättre mående. Ensam är maktlös – vi är allt annat än ensamma.

Tillsammans hjälper vi varandra varje dag att fylla på vår KASAM, därmed ökar vårt välbefinnande. Många av oss står upp mot alla odds, men vi står upp och vi har den styrka som krävs för att ta kampen för våra barn.

Vi är inte ensamma och vi har ett uppdrag.
Vi ska skriva om framtidens historieböcker och förändra tillvaron för de som är barn idag.

Maskrosrevulotionen är här ❤

Ni som vill vara med i gemenskapen är välkomna in i Dumpen.se gruppen på Facebook

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

Tel 076-0075779

1 thought on “Kasam – tillsammans

  1. Så otroligt bra skrivet!! Har själv lidit av psykisk ohälsa med depression osv. Vet hur det känns att ligga på botten och allt känns meningslöst. I min rehabilitering blev det att titta på dr phil då det va det enda som gav mig hopp och litade inte på andra läkare. Tills några år senare när jag träffade en otroligt bra läkare som jag såg i ögonen att han verkligen ville mitt bästa och inte bara sa vad de trodde jag ville höra. I efterhand har man insett hur idiotiskt det va men hade fler vågat prata om det hade såklart allt gått lättare för mig så bra att ni lyfter upp detta då gemenskap är oerhört viktigt!! Samt att man tillsammans är starka och stöder varandra. Nu pratar jag öppet om allt då jag också vill hjälpa andra att inte ha det som jag hade. Det va inte värt allt bortkastade år. Hejar på er alla dagar i veckan <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X