Sättet på vilket vi betraktar saker präglas tveklöst av tidigare händelser i livet. De som haft turen att inte ha en nära anhörig eller själva blivit utsatta för sexuella övergrepp tenderar att tro på samhället som tryggt för de som är små. Vi som inte växt upp med Internet har dessutom som regel ett bristande perspektiv på hur det är att vara liten och uppkopplad.

När olyckan slår ner som en blixt från klar himmel och man står där med en dotter/son eller vän som blivit utsatt för grooming eller övergrepp förändras känslan av säkerhet snabbt. Först när skadan är skedd så rämnar schimären om ett samhälle tryggt för barn att växa upp i och förbyts bryskt mot en brutal kamp för den utsattes upprättelse och vård.

Sättet på vilket vi betraktar situationer beror alltså på våra tidigare upplevelser. För de som inte växt upp med Internet så kan konversationerna på Dumpen mellan en vuxen och någon som den vuxne tror är ett barn kännas lite väl grov. Är man av den åsikten så bör man ha i åtanke att detta är verkligheten för många av våra barn.

Vi som växte upp på tiden när Internet inte fanns sätter kaffet i halsen när vi ser alla snoppar och förslag på vad man vill att barnen ska göra med snopparna, men med tanke på att texterna och bilderna som skickats till oss egentligen är texter och bilder som är ägnat barnen och det till vardags är barnen som får ta del av det så är det absolut inte lika uppseendeväckande i deras ögon som det är i våra.

Barnen växer alltså upp i ett samhälle som vi som är lite äldre många gånger inte tror existerar, och tron på ett rättssamhälle hos de barn som blir utsatta rubbas från start när de i egenskap av offer står där bredvid en förälder vars bild av samhället som en trygg plats för barnen fått en ordentlig törn och de själva på grund av ett trauma tappat lusten att leva.

För att förstå vidden av den verklighet som många av våra barn tvingas tåla så krävs det att vi faktiskt drar ut våra öronproppar och lyssnar på de som är små idag, så att vi får samma bild av verkligheten som våra barn har, och skulle man nu tycka att det som vi publicerar är för brutalt så är det ingenting mot hur det känns för ett barn att ta emot vidrigheter riktade till sig själv.

Tack för bra tankar från LillaM ❤ Liten men ack så klok.

VILL NI HJÄLPA OSS ATT HÅLLA DUMPEN RULLANDE SÅ ÄR VI VÄLDIGT TACKSAMMA 

2 thoughts on “Ta del av barnens verklighet

  1. Verkligen kloka tankar. Jag är över sextio och har sett ett och annat, men jag scrollar förbi dessa vidriga chattkonversationer för jag orkar inte läsa mer än några lösryckta meningar eller se deras äckliga könsorgan. Det borde inte gå att få kontakt med barn såhär, att det ens får förekomma är väldigt underligt och hemskt. Det övergår ens förstånd.

    De finns de som har invändningar mot att de hängs ut att det inte är bra för rättsamhället men så länge det inte görs något för att skydda barn mot dessa monster, så är det enda vägen att gå.

  2. Det är ju just det, när vuxna blundar eller kikar genom rosa filter för att de som beskrivs måste vara överdrivet för inte kan människor som fungerar i samhället agera på ett så sjukt sätt?!

    Det är svårt för en vuxen att berätta vidare när lyssnaren häpnar och kommer med kommentarer om hur osannolikt det låter hur är det då för ett barn?

    Min familj är mitt i det och vår stora lycka är ju att alla myndigheter och vårdpersonal direkt ställt sig på barnets sida men visst finns det självtvivel hos barnet.

    Det är bra att Dumpen finns och att de som inte blundar kan förstå vilka störda individer det finns för att kanske inte vifta bort ett barns ord från första stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X